TopTrip

ВИЕНА ПРЕЗ МАЙ - ИСТОРИЯ, КУЛТУРА И ИЗКУСТВО 2024

Виена е столицата и най-големият град в Австрия.Символите на Виена са могъщата и потъмняла от времето катедрала "Свети Стефан", прочутото Виенско колело, разположено в Пратера, огромния увеселителен парк на брега на река Дунав. Виена има какво да даде на всеки, който я посети! Градът предлага много и различни възможности да се насладите на изкуство и култура - Музея за история на изкуствата, Музейния квартал, Музеят Леополд, Императорския театър, Националния театър, театъра в Йозефщат. Ако пък сте любители на операта, може да посетите Държавната опера и Националната опера. Недалеч от Щефансплац - който е в сърцето на Виена, можете да откриете множество малки магазинчета, кафенета и ресторанти, където да се насладите на местната кухня.

МАРШРУТ : София – Виена – Баден – Виена – София

 

ПРОГРАМА : 

 

Ден 1 : София - Виена
Отпътуване от Терминал 2 на летище София за Виена с полет на авиокомпания Ryanair. Кацане на летището във Виена. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време - необходимо е ползване на градски транспорт. Нощувка.

 

Ден 2 : Виена
Закуска. Туристическа обиколка с VIENNA SIGHTSEEING при групи до 10 туристи или панорамна обиколка на Виена с местен лицензиран екскурзовод на български език при групи над 10 туристи.
Туристическа обиколка с VIENNA SIGHTSEEING включва билет за 24 часа за три туристически маршрута с автобус в цяла Виена, WiFi в автобусите за всички маршрути, aудиогид на 16 езика със специален детски канал на английски и немски език.
Панорамната обиколка на Виена с местен екскурзовод при групи над 10 туристи включва: дворецa „Белведере” – един от най-хубавите барокови образци в света; Виенската опера, където ежегодно се провежда оперен бал; булевард „Рингщрасе”, изграден на мястото на старата крепостна стена; дворецa „Хофбург” – зимната резиденция на Хабсбургите; Парламентa със статуята на Атина Палада; Кметството – внушителна сграда в неоготически стил; Къщата на Хундертвасер с необичайните си апартаменти, следващи единствено природните форми; най-старият в Европа увеселителен парк „Пратер” със символа на Виена – Виенското колело.
Свобдно време във Виена за покупки и музеи.
По желание и срещу допълнително доплащане: 
 
1. Посещение на двореца „Шонбрун” – лятната резиденция на Хабсбургите (с местен екскурзовод и вкл. входна такса).
2. Пешеходна разходка в центъра на Виена с местен екскурзовод (мин. 1 ч. и 30 мин.): площад „Мария Терезия”; дворецa „Хофбург”, където се намират Националната библиотека, Музеят на народите, Музеят на музикалните инструменти, рицарското въоръжение и античния град Ефес, улица „Колмаркт”, улица „Грабен” – сърцето на стара Виена; бароковата църква „Св. Петър”, готическата катедрала „Св. Стефан” – един от символите на Виена и най-значителната готическа сграда, оживената търговска улица „Кертнерщрасе”.
3. Вечерта по желание концерт на оркестър Wiener Residenzorchester с произведения на Моцарт и Йохан Щраус в двореца „Ауерсперг” – една незабравима вечер с един от най-добрите оркестри в музикалния свят на Виена (заявява се предварително с депозита) - необходимо е ползване на градски транспорт. Нощувка.

Ден 3 : Виена
Закуска. Свободно време във Виена за индивидуално посещение на Музея на народите, Музея на музикалните инструменти, рицарското въоръжение и античния град Ефес, Природонаучния музей, както и разходка по търговската улица „Марияхилферщрасе“ (необходимо е ползване на градски транспорт).
По желание и срещу допълнително заплащане: 
1. Полудневна екскурзия до Stift Klosterneuburg (с местен екскурзовод и вкл. входна такса) - "Виенският Ескориал" – манастир и дворец в едно. Манастирът е изграден в началото на 12 век от Леополд III Бабенберг - светецът-покровител на Долна Австрия. Императорската част в бароков стил е изградена по времето на бащата на Мария Терезия - Карл VI, който решава да изгради точно копие на "Ескориал". Интериорът на дворцовата част разкрива прекрасни колекции от мебели, гоблени, книги, ръкописи, бижута и регалии на властта. Турът завършва с дегустация на различни вина в най-старата винарна в Австрия. Връщане във Виена следобед.
2. Посещение на Музея за история на изкуствата (с местен екскурзовод и вкл. входна такса). Красивата неоренесансова сграда е част от мащабното преустройство на Виена в края на XIX век от император Франц Йосиф I. Музеят съхранява и експонира една от най-богатите колекции на скулптура и живопис в Европа на фламандски, холандски, германски, испански, френски и италиански автори от XVI до XX век, както и колекция "Древно изкуство". Сградата е проектирана от архитектите Готфрид Земпер и Карл фон Хазенауер, заедно с идентичната по външен облик сграда на Природонаучния музей, която се намира срещу нея. Двата музея ласкаво са наричани от виенчани "Близнаците". Особен интерес и гордост за нас е изложеното тук златно съкровище на българските ханове, известно под името „Златното съкровище от Над Сент Миклош”. Свободно време - необходимо е ползване на градски транспорт. Нощувка.

 

Ден 4 : Виена - Баден - Виена
Закуска. Свободно време във Виена - необходимо е ползване на градски транспорт.
По желание и срещу допълнително доплащане: 
1. Полудневна екскурзия до красивата южна част на Виенската гора (с местен екскурзовод; без вкл. входни такси), минавайки през романтичната долина "Хеленентал" и Баден, с посещение на абатството "Светият кръст", където се пазят мощите на последния владетел от династията Бабенберг.
2. Посещение на Императорската съкровищница в двореца „Хофбург“ (с местен екскурзовод и вкл. входна такса), където се съхраняват най-значимите скъпоценности на Хабсбургите, короната на император Рудолф II, символите на властта на Свещената римска империя – короната, имперският скиптър и "Копието на съдбата", за което се носи преданието, че онзи, който го притежава, ще завладее света.Ю
3. Tуристическа програма "Вкусът на Виена" (с местен екскурзовод и вкл. входна такса) - организирано разглеждане на Виенската опера и посещение на типично виенско кафене (с вкл. парче торта Захер и чаша виенско кафе меланж) - необходимо е ползване на градски транспорт. Нощувка.

 

Ден 5 : Виена - София
Закуска. Освобождаване на стаите. Багажът се съхранява в стая за багаж в хотела. Свободно време - необходимо е ползване на градски транспорт. Tрансфер до летището. Отпътуване за България с полет на авиокомпания Ryanair. Пристигане на летище София. 

Ако това е вашето пътешествие, разгледайте секция ДEТАЙЛИ

 Допълнителни услуги срещу заплащане:

Чекиран багаж до 10 кг (в двете посоки) на турист - (цената е валидна към момента на резервиране)

105.00 лв.

Чекиран багаж до 20 кг. (в двете посоки) на турист - (цената е валидна към момента на резервиране)

185.00 лв.

Доплащане за съседни места в самолета (отиване и връщане ) - на турист

79.00 лв.

Priority boarding (в двете посоки - услугата се заявява и заплаща при сключване на договора) на турист

89.00 лв.

 

Екскурзии срещу допълнително заплащане: 

Пешеходна разходка в центъра на Виена с местен екскурзовод, при минимум 15 туристи

25.00 лв.

Полудневна екскурзия до района Виенската гора: Баден и манастира "Св. Кръст" с местен екскурзовод (без включени входни такси), при минимум 17 туристи

109.00 лв.

Полудневна екскурзия до Stift Klosterneuburg - "Виенският Ескориал" (с местен екскурзовод, включена входна такса и дегустация на вино) при минимум 17 туристи

129.00 лв.

Посещение на двореца "Шонбрун" с включена входна такса, ползване на слушалки и местен екскурзовод, при минимум 15 туристи (Максималният брой туристи по тази услуга е 30. Моля, резервирайте услугата своевременно!)

от 50.00 лв. до 70.00 лв.

Концерт на Wiener Residenzorchester с класически произведения на Моцарт и Йохан Щраус, категория B (заявява се и се заплаща предварително при направа на резервацията) на турист

89.00 лв.

Посещение на Музея за история на изкуството (с местен екскурзовод и включена входна такса), при минимум 15 туристи

от 50.00 лв. до 80.00 лв.

Tуристическа програма "Вкусът на Виена" - организирано разглеждане на Виенската опера (с вкл. входна такса и местен екскурзовод) и посещение на типично виенско кафене (с вкл. парче торта "Захер" и чаша виенско кафе меланж), при минимум 16 туристи

от 65.00 лв. до 85.00 лв.

Посещение на Императорската съкровищница (с местен екскурзовод и включена входна такса), при минимум 15 туристи

от 40.00 лв. до 60.00 лв.

Дати : 

Май Юни Юли Септември
01.05.24 14.06.24 05.07.24 04.09.24
17.05.24 - 26.07.24 27.09.24
31.05.24 - -  

 

Цена : от 898 лева до 1190 лева за възрастен настанен в двойна стая.*

* Цената зависи от избраният от Вас месец на пътуване.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Самолетен билет София - Виена - София с включени летищни такси на авиокомпания Ryanair
 • Малък салонен багаж до 10 кг. с размери 40/20/25 см
 • 4 нощувки със закуски в хотел 3* във Виена
 • Групов трансфер летище - хотел - летище
 • Туристическа обиколка с VIENNA SIGHTSEEING при групи до 10 туристи  или панорамна обиколка на Виена с местен лицензиран екскурзовод на български език при групи над 10 туристи
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR на застрахователна компания "Евроинс АД"
 • Асистанс на български език или водач от България


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • PCR тестове (при необходимост)
 • Пешеходна разходка в центъра на Виена
 • Посещение на двореца "Шонбрун"
 • Концерт на Wiener Residenzorchester
 • Посещение на Императорската съкровищница в двореца "Хофбург"
 • Полудневна екскурзия до Баден и манастира "Св. Кръст"
 • Полудневна екскурзия до Stift Klosterneuburg
 • Посещение на Музея за история на изкуството
 • Tуристическа програма "Вкусът на Виена"
 • Входни такси за двореца "Белведере" (17 EUR), за Зоопарка (24 EUR, за деца от 6 до 18 г. - 14 EUR)
 • Входна такса за абатството "Светият кръст" (10 EUR, за деца - 6 EUR)
 • Градски транспорт: 2,40 EUR (еднопосочен билет); 8,00 EUR (карта за 24 часа); 14,10 EUR (карта за 48 часа)
 • Слушалки по време на туровете - 3 EUR на човек на екскурзия (заплащат на място на екскурзовода; деца до 6 години не ползват слушалки и не се таксуват)
 • Разходи от личен характер
 • За лица над 65 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия.
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!)
 • Чекиран багаж до 10 кг 55/40/20 см (в двете посоки) на турист при полет с Ryanair - цената подлежи на допълнително потвърждение към момента на заявяване
 • Чекиран багаж до 20 кг (в двете посоки) на турист при полет с Ryanair - цената подлежи на допълнително потвърждение към момента на заявяване
 • Доплащане за съседни места в самолета (отиване и връщане )
 • Priority boarding
 • Такса гориво (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)
 • Бакшиши за екскурзовод / шофьор (заплащат се на място). Културните особености на дестинацията предполагат заплащането на бакшиш, което показва уважение към работата на съответните служители и прави приятно впечатление

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ

 Условия за резервации:

 • Депозит 50% платен към ТО до 24 часа след резервиране
 • Доплащане 21 дни преди тръгване
 • Издаване на документи за пътуване 7 дни преди полета

 Условия за анулации:

 • До 24 часа след резервация без такса за анулация
 • До 30 дни преди тръгване 50 лв такса анулация
 • До 21 дни преди тръгване 30% от стойността, като такса анулация
 • Под 21 дни 100% като такса анулация

 

Застраховки

TopTrip® е търговска марка на Темпора Травъл ЕООД, ТО 5344, ТА РК-01-6997

"ТЕМПОРА ТРАВЪЛ" ЕООД е сключил задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", съгласно чл. 97 от ЗТ, покриваща отговорността му за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност при условията на застрахователна полица.
Задължителна застраховка "Отговорност на туроператора" е сключена със „Застрахователно Дружество Евроинс“ АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб“ No. 43, със застрахователна полица 065 0000206/006, с валидност на действие от 10.01.2024 г. до 09.01.2025 г. 

Топ Трип (ТО Темпора Травъл ЕООД) предлага допълнителна възможност за сключване на застрахователен договор „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие при злополука. 

 

 

Валута: Евро

Интернет страници за Виена: www.wien.infowww.wien.gv.at


Аптеки : Аптеките във Виена са отворени от 08.00 до 18.00 часа – от понеделник до петък. В събота от 08.00 до 12.00 часа. Има и денонощни аптеки, а списък с тях  има залепен на всяка аптека.

Телефонни кодове

Код на страната: +43

Код на областта: 01

Електричество : 220 V

Бакшиши : За бакшиши за келнерите, шофьорите на таксита и т.н. трябва да предвидите 5 до 10% от сумата на сметката. Но като цяло размерът на бакшиша се определя основно от удовлетвореността ви от услугата.

Климат : Климатът във Виена е мек. Често в града се усеща умерен западен вятър, който често прави дните в австрийската столица прохладни. През зимата е доста по-студено в сравнение с България.

Обществен транспорт

Летище

Международно летище Виена (www.viennaairport.com) е в Швехат (Schwechat), на 20 км от центъра на града. Летищният влак CAT (www.cityairporttrain.com) стига за 16 минути до центъра и струва около 20 евро двупосочно. Влаковете вървят на всеки половин час от 06.02 до 00.05 часа – от летището, а от центъра на града – между 05.38 и 23.38 часа.

Летищният експресен автобус стига за 20 минути до центъра на града и се движи 24 часа в денонощието.

Влакът - Schnellbahn S7, стига за 32 минути до центъра, а билетът е най-евтин в сравнение с останалите опции за придвижване. Движи се на всеки половин час от 04.00 докъм 22.00 часа.  Можете да хванете и директен влак за Линц, Залцбург, Брегенц, Инсбрук или Грац.

Обществен транспорт - Във Виена има метро, трамваи и автобуси. Билетът е един и същ за всички видове транспорт и може да се закупи от будките за вестници и тютюн или от специалните билетни машини в самите превозни средства. Билетът важи  за едно пътуване. Предлагат се билети за 24, 48 и 72 часа. Билетите се валидират в сините валидатори в автобусите или трамваите. Ако се придвижвате с влак, задължително билетът се валидира на бариерата преди да се качите във влака. Децата до 6-годишна възраст пътуват безплатно, а децата до 15-годишна възраст се возят безплатно в градския транспорт в неделя и по време на празници, но е задължително да се покаже документ за самоличност.

Метрото се движи от 05.00 до 24.00 часа, а в събота и неделя и в празнични дни влаковете на метрото се движат по пет линии и през нощта. Автобусите и трамваите спират да се движат преди полунощ, но през нощта имат няколко линии, които обслужват основните части на града.

За повече информация относно разписание и цени на билетите на градския транспорт във Виена: www.wienerlinien.at

Такси : Такситата имат минимална сума (около 4 евро през деня в делнични дни, повече през нощта и в неделя). Ако извикате такси по телефона, ще бъдете допълнително таксувани. Очаква се да оставите бакшиш около 10%. В много таксита може да се плаща с кредитни и дебитни карти, но проверете преди да се качите. 

Хранене: Виенската кухня е единствената в света, която носи името на град, а не на държава. Най-разпространено е да започнете със супа, например Леберкньоделсупе (Leberknödelsuppe; супа с кнедли) или Фритатенсупе (Frittatensuppe; супа с юфка). Други традиционни ястия са известният Виенски шницел (телешко месо, покрито с яйце и галета и с резeнче лимон) и Тафелспиц (Tafelspitz  - телешко със спанак и хрян). За завършек парченце пай или щрудел.

 

Кафенета : За виенчаните кафетата са втори дом. Въпреки че на много места сервират храна, те предпочитат с кафето си просто парче пай.
Café Sacher е дом на световноизвестната шоколадова торта Сахер с кайсиево сладко – Sachertort. Оригиналната тайна рецепта датира от 1832 г. Тук сладкишите се вадят директно от фурната.

Уебсайт: www.sacher.com

Барове и нощен живот: Виена не е само Моцарт и класическа музика – тук има и дискотеки с диджеи и рок банди. Един от развлекателните квартали се нарича Бермудския триъгълник и се намира около Шведенплац (Schwedenplatz) и Рупрехтскирхе (Ruprechtskirche). Гюртел (Gürtel) е друг популярен район да прекарате нощта. За електронна музика се отправете към известните клубове Flex, Fluc, Rhiz, Pratersauna. 

ШОПИНГ : Най-дългата и известна улица за пазаруване е Мариахилфер Щрасе (Mariahilfer Strasse),  простираща се от центъра на града до Вестбанхоф (Westbahnhof; Западната гара). Тук има множество големи и евтини магазини за дрехи, обувки и бижута. Не забравяйте и страничните улички като Нойбаугасе (Neubaugasse). Там може да намерите младежка мода, забавни тениски, чанти, джунджурии и неща от 60-те. Други известни пазарни улици са Кернтнер Щрасе (Kärntner Strasse), Грабен (Graben) и Колмаркт (Kohlmarkt.) Тези три, както и още няколко вътрешно градски улици, са пешеходни зони. В музейния комплекс Quartier има няколко малки интригуващи бутици с облекло от млади дизайнери.

Ако предпочитате скъпо пазаруване, в район 1 ще намерите Армани, в 3 – Гучи, а в 5 – Шанел. Виена е родният град на световноизвестния дизайнер Хелмут Ланг и очаквано той има собствен магазин в него за мъжка и дамска мода (Seilergasse 6, район 1). Районът на Фрейхаус (Freihaus) е сравняван с Латинския квартал в Париж и село Гринуич в Ню Йорк.  Като общо правило главните улици във всеки район имат много магазини. Носете си пари в брой, защото не всички магазини приемат карти.

Работно време на магазините : Основните улици за пазаруване и моловете във Виена обикновено са отворени от понеделник до петък 09.00 – 18.30 ч., в събота – 09.00 – 17.00 часа. Много от тях са отворени до 21.00 часа в четвъртък или до 19.30 часа в петъчни дни. Повечето магазини са затворени неделите и по празници.

Австрия


5 дни / 4 нощувки
Самолет
от 948 лв.
Направи запитване
Код на офертата: 24EUAUSDBH