TopTrip

НЕЗАБРАВИМ ВЕЛИКДЕН В АТИНА - Ограничени места

Каним ви да споделим един незабравим Великден в Атина! За гърците това е най-важният християнски празник.Може би това се дължи на факта, че Великден е през пролетта и времето е топло и хубаво. В дните преди Великден природата се преражда, цъфтят дръвчетата и цветята и всичко ухае божествено.

Самолетна програма с обслужване на български език!


МАРШРУТ: София – Атина – Нос Сунион – Атина – Коринтският канал – Нафплион – Микена – Атина – София

 

ПРОГРАМА :

 

Ден 1 : София - Атина
Явяване на летище София за директен полет до Атина. Кацане на летище Атина. Трансфер до хотела (около 30 мин.). Настаняване. Нощувка. (Полетното разписание можете да видите в раздел "Полезна информация")

 

Ден 2 : Атина - Нос Сунион - Атина 
Закуска. Свободно време.
По желание и срещу допълнително заплащане: Панорамна обиколка на Атина (около 2 ½ ч.): Арката на Адриан - триумфална aрка, построена през 131 г. пр. Хр. и наречена на римския император Адриан; Храмът на Зевс, който с размерите си е превъзхождал Партенона на Акропола; старият Олимпийски стадион, изграден през 1895 г. на същото място, където се е намирал античният стадион от 4 век пр. Хр. и е използван за първите съвременни Олимпийски игри; Парламентът - някогашният дворец на първия гръцки крал Ото; площад "Синтагма"; възможност за самостоятелно разглеждане на Акропола. Свободно време в Атина с възможност за посещение на новия Музей на Акропола, събрал всички артефакти, открити на хълма и около него от бронзовата епоха до римския и византийския период; Националния археологически музей, разполагащ с една от най-богатите колекции от произведения на древните изкуства, Византийския музей, който представя богата колекция от византийско изкуство и архитектура или музея „Бенаки” - частен музей с прекрасна колекция, представяща хилядолетната гръцка история. Следобед свободно време или туристическа програма по желание и предварителна заявка: екскурзия до Храма на Посейдон (минимум 3 ½ ч.), построен върху крайморска скала на нос Сунион с прекрасна гледка към Егейско море. Нощувка.

 

Ден 3 : Атина - Коринтският канал - Нафплион - Микена - Атина 
Закуска. Свободно време в Атина.
По желание и срещу допълнително заплащане: Целодневна екскурзия с местен екскурзовод до п-в Пелопонес: фотопауза при Коринтския канал; Нафплион – древен град с богата култура и традиции; фотопауза при Микена – най-известният древен град в Гърция, царството на Агамемнон, град, който 400 години е доминирал в гръцката история. Нощувка.

 

Ден 4 : Атина - София
Закуска или сух пакет. Трансфер до летището. Полет за София. Кацане на летище София. 

Ако това е вашето пътешествие, разгледайте секция ДEТАЙЛИ

Полетно разписание за дата 03.05 - 06.05.2024 г. : София - Атина 14:15 - 15:30 / Атина - София 12:15 - 13:30*

*Авиокомпанията си запазва правото на промяна на часовете на полетите!

 

 

Екскурзии срещу допълнително заплащане:

Панорамна обиколка на Атина - при минимум 10 туристи

от 30.00 лв. до 60.00 лв.

Полудневна екскурзия до нос Сунион (без включени входнa таксa за Храма на Посейдон на нос Сунион - 8 EUR) - при минимум 12 туристи

от 30.00 лв. до 60.00 лв.

Целодневна екскурзия до п-в Пелопонес (без включени входни такси) - при минимум 12 туристи

от 60.00 лв. до 120.00 лв.

Гръцка вечер (фолклорна програма, плато салати, плато предястия, основно ястие с гарнитура, десерт, половин бутилка вино, вода) - необходимо е ползване на градски транспорт - при минимум 10 туристи

75.00 лв.

ДАТА: 03.05.24 - 06.05.24

 

ЦЕНА : 998 лева на възрастен настанен в двойна стая

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Самолетен билет София - Атина - София на авиокомпания "Aegean Airlines" с включени летищни такси;
 • Ръчен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 23 кг.;
 • Трансфер летище - хотел - летище;
 • 3 нощувки със закуски на блок маса в хотел "Brown Kubic" 4* (или подобен) в центъра на Атина;
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" на застрахователна компания "Армеец" с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR;
 • Водач от България.


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Такса престой в Гърция в периода Март - Октомври (заплаща се задължително от туристите на рецепцията на хотела!): 3.00 EUR на за стая на нощувка в хотел 3*; 7.00 EUR на стая на нощувка в хотел 4*;
 • Такса престой в Гърция в периода Ноември - Февруари (заплаща се задължително от туристите на рецепцията на хотела!): 1.50 EUR на за стая на нощувка в хотел 3*; 3.00 EUR на стая на нощувка в хотел 4*;
 • Вечери и обяди;
 • Допълнителни екскурзии и услуги по програмата;
 • Входни такси за Акропола (20 EUR), новия Музей на Акропола (5 EUR), Археологическия музей (10 EUR), Византийския музей (8 EUR) и музея "Бенаки" (7 EUR) в Атина; за Храма на Посейдон на нос Сунион (8 EUR);
 • Входни такси за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание;
 • Градски транспорт;
 • Разходи от личен характер;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!);
 • За лица над 64 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ

 Условия за резервации:

 • Депозит 50% платен към ТО до 24 часа след резервиране
 • Доплащане 21 дни преди тръгване
 • Издаване на документи за пътуване 7 дни преди полета

 Условия за анулации:

 • До 24 часа след резервация без такса за анулация
 • До 30 дни преди тръгване 50 лв такса анулация
 • До 21 дни преди тръгване 30% от стойността, като такса анулация
 • Под 21 дни 100% като такса анулация

 

Застраховки

TopTrip® е търговска марка на Темпора Травъл ЕООД, ТО 5344, ТА РК-01-6997

"ТЕМПОРА ТРАВЪЛ" ЕООД е сключил задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", съгласно чл. 97 от ЗТ, покриваща отговорността му за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност при условията на застрахователна полица.
Задължителна застраховка "Отговорност на туроператора" е сключена със „Застрахователно Дружество Евроинс“ АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб“ No. 43, със застрахователна полица 065 0000206/006, с валидност на действие от 10.01.2024 г. до 09.01.2025 г. 

Топ Трип (ТО Темпора Травъл ЕООД) предлага допълнителна възможност за сключване на застрахователен договор „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие при злополука. 

 

Настаняване в хотел  "Brown Kubic" 4* (или подобен) в центъра на Атина.

Повече за хотела:

"Brown Kubic" 4*

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЪТУВАНЕТО:

 • Организаторът си запазва правото да променя маршрути и часове или да премества екскурзиите за друг ден, когато климатичните условия налагат това, за да се гарантира сигурността и качеството на услугата.
 • Допълнителни услуги се заявяват до 12 пълни работни дни преди датата на заминаване при наличие на свободни места.
 • Деца до 1.99 г. заплащат 100 лв., като не ползват седалка в самолета и в автобуса по време на трансферите. Децата не ползват допълнително легло - ползват бебешка кошарка или са настанени на леглото на родителите си!
 • Промени в маршрута и програмата по време на екскурзиите поради форс мажорни обстоятелства или метеорологични условия не дават право на възстановяване на сумите за екскурзията.
 • Резервации: депозит при резервация - 35% от стойността на ексурзията плюс стойността на допълнителното заявените услуги, доплащане - до 35 дни преди датата на отпътуване.
 • Анулации: от деня, следващ деня на записването до 36 ден преди датата на заминаване - 35% от основната цена на екскурзията; от 35 ден до деня на заминаване - 100% от общата цена на екскурзията.
 • За плащане на екскурзиите на място не се приемат кредитни карти.
 • При анулиране на екскурзия под 24 ч. или неявяване се предвижда 100 % парична глоба.
 • За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да ги заявите още при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с достигане на минимален брой туристи и с предварителни резервации. В Гърция са валидни следните отстъпки от входните такси при посещение на музеи и археологически обекти: деца до 18 г. – безплатно (след показване на документ за самоличност); лица над 65 г. – 50 % намаление от стойността на входната такса (след показване на документ за самоличност); студенти, притежаващи международни студентски карти ISIC – безплатно (след показване на картата).
 • Часово време: България - 12 ч.; Гърция - 12 ч.
 • Програмата се провежда при минимум 10 записани туристи.
 • Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!

Гърция


Република Гърция (на гръцки Елада) е държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Съвременна Гърция води началото си от древногръцката цивилизация, която се счита за люлка на Западната цивилизация. Гърция е родината на демокрацията, европейската философия, литература и драма (вкл. трагедията и комедията), редица математически принципи, първите монети и Олимпийските игри. Съвременната гръцка държава е основана през 1830 година след успешно въстание срещу османската власт.Името Гърция идва от названието на едно беотийско гръцко племе от град Граеа, което колонизира южна Италия през 8 век пр.Хр. Европейците използват имена, производни на Graecia, но персийците, турците и арабите използват името Yunans, т.е. йонийци (гръцки "?????"). Интересното е уникалната форма, използвана от грузинците за гърците – "berdzeni", което на грузински означава мъдри.В Средновековието гърците смятат себе си за наследници на римляните (ромеи), а терминът елин се използва за означаване на езичниците. Едва по време на Гръцкото възраждане се появява отново самоназванието "елини", но и ромеи се запазва в Южна Македония и Тесалия чак до 1912 г.

Часова зона: Няма часова разлика с България.

Официални празници: 1 януари Нова година, 6 януари Богоявление (Йордановден), 25 март Благовещение - Национален празник, Великден, 1 май Първи май Ден на труда, Свети Дух , 15 август Успение Богородично, 28 октомври Национален празник Итало-гръцка война от 1940 г., 25 декември Коледа Рождество Христово, 26 декември Сбор Богородичен

Национални особености: Гърция е член на Европейския съюз от 1981 година, на Еврозоната от 2001, на НАТО от 1952 и на Европейската космическа агенция от 2005. Страната е една от основателките на ООН и ОИСР.

География: Граничи с Албания, Република Македония и България на север, с Турция на изток, със Средиземно море на юг, с Йонийско море на запад, а между континенталната част и някои от островите минава Егейско и Критско море. Площта е 131 475 km?, от които 130 335 km суша и 1 140 km? водна площ.
Гърция има голям брой острови — между 1200 и 6000 в зависимост от дефиницията, от които 227 са населени.Най-големият от тях е Крит, следван от Евбея, Родос и Лесбос. Островите са групирани в няколко големи архипелага — Арго-Саронски около Атина, Цикладски острови в централно Егейско море, Северноегейски острови около бреговете на Турция, Додеканези между Турция и Кипър, Северни Споради около бреговете на Евбея и Йонийски острови в Йонийско море.Около 80% от територията на Гърция се състои от планини и хълмове, което я прави една от държавите с най-много планини в Европа. Най-високият връх е Митикас (2917 метра) в планината Олимп. На запад се намира планината Пинд, която е естествено продължение на Динарските планини. Най-високият ? връх е Смоликас (2637 метра). Пинд се простира и на юг, през централен Пелопонес, продължава по островите Китера и Антикитера и завършва на остров Крит. Върховете по тези острови преди много години са били част от планини, които са потънали в морето. В североизточна Гърция се намира южният дял на Родопите. Тази част от страната е покрита и с гъсти гори.
Гърция има няколко големи реки, сред които Алиакмонас (Бистрица), Стримонас (Струма), Аксиос (Вардар), Нестос (Места) и Еврос (Марица). Големите езера в Гърция са Преспанско езеро, Корония (Лъгадинско) и Волви (Бешичко).

Климат: Климатът субтропически или също средиземноморски. Зимата е хладна и влажна, а лятото е горещо и сухо. Често през лятото стават пожари.Климат – субтропичен, средиземноморски. Средните температури за януари са от 4 до 12 градуса С?, за юли от 25 до 27 градуса С?Главни реки – Вардар, Струма, Места, Марица (долните им течения). Езера – Преспанско, Лагадинско, Богданско.

Население: 10,787,690 (2011), столица – Атина (3,1 млн ж., урбанизирана популация към 2001), по-големи градове – Солун (770 хил. ж., урбанизирана популация към 2001), Патра (170 хил. ж. към 2001), Ираклион (140 хил. ж. към 2001), Лариса (120 хил. ж. Към 2001).

Етнически състав: След преброяването на населението (2001) като новостилни православни са се определили – 95,5%, като старостилни православни – 2,3%, като мюсюлмани – 1,3%, като други – 0,9%. Граждани по страни според преброяването от 2001: гърци - 93,8%, албанци - 4,3%, българи – 0,4%, румънци – 0,2%, украинци – 0,2%, пакистанци – 0,1%, руснаци – 0,1%, грузинци – 0,1%, индийци – 0,1%, други - 0,7%. Данните не включват етнически групи и малцинства, например мюсюлманското малцинство, което е 1% от населението, от него 0.5% са турци, 0.4% - българи мохамедани и 0.1% - цигани. Въпреки че повечето българи, останали след войната в егейска Македония имат българския език за роден, са асимилирани и се смятат за етнически гърци.

Език: Гръцки

Религия: Православно християнство.

Валута: Паричната единица в Гърция е еврото. В големите градове можете да ползвате кредитни и дебитни карти за разплащане, както и да теглите пари в брой от многобройните АТМ автомати. За разплащане в малките градчета и вътрешността на страната е добре да разполагате с пари в брой.

Митнически правила: Гръцките митнически разпоредби не ограничават размера на внасяната валута, но е необходима същата да бъде декларирана. Следва да се проявява особено внимание при внасяне на лекарства. Някои от медикаментите, свободно продавани в българските аптеки и съдържащи минимални количества наркотични вещества са под особен контрол в Р Гърция и нерегламентираният им внос е забранен. В случай, че такива бъдат намерени, може да бъде отправено обвинение в контрабанда на наркотици, със всички неблагоприятни последствия. При влизане в Република Гърция не е препоръчително да се пренася багаж на други лица, чието съдържание не е известно. При посещение в страната с автомобил, пред гръцките митнически власти е необходимо да се представят документите му, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка /зелена карта/ с валидност съответствуваща на срока на престоя в Република Гърция. Износът на автомобила следва да се направи в определеният срок. Превишаването му се санкционира с парични глоби, които не са малки. При загубване на задграничния паспорт, в който е вписано превозното средства е необходимо незабавно да се уведоми полицията, от която да се изиска протокол, с който впоследствие да може да се изнесе автомобила.

Транспорт: Шосета - 36.5 хил. км; ж.п. линии - 2.5 хил. км. Голям морски търговски флот - около 3 500 кораба, повечето регистрирани под чужд флаг. Главни пристанища - Пирея, Солун, Патри, Волос. Въздушен транспорт - 40 летища, от които 22 международни. Най-популярния начин на придвижване за туристите е като си наемат мотопед. Наемът на такъв за ден е около 10 евро и ви е нужна шофьорска книжка, както и да оставите паспорта си като гаранция. Можете да наемете и автомобил, което също не е особено скъпо. За икономичен клас кола наемът за седмица е около 120 евро. Междуградските автобуси в Гърция са много добре работещи. Разбира се те не са основен начин на придвижване за туристи, поради което можете да срещнете трудности при комуникацията с местните жители.
Електричество: 220V

Разстояния:
София - Солун ~ 300 км.
София - Кавала ~ 310 км.
София - Атина ~ 880 км.
Солун - Паралия Катерини ~ 70 км.

Посолство на Гърция в България
ул. Сан Стефано No 33, София 1504
тел. (02) 946 1027 - централа, (02) 946 1030
факс (02) 946 1249
info.greekembassy-sofia.org

Посолство на България в Атина
GREECE, 15452 ATHENS
Embassy of the Republic of Bulgaria
33-A, Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Tel.: 0030210/ 67 48 106; 67 48 107; 67 48 708, факс: 0030210/ 67 48 130

Генерално консулство на България в Солун
GREECE, THESSLONIKI
Consulat General de la Republique de Bulgarie
Nikolau Manou №12 Str.
Tel.: 00302310/ 829 210; 829 211; 869 505; 869 510; 869 5210
Fax: 00302310/ 85 40 04

Телефони: Предвид близостта на Гърция можете да ползвате мобилните си телефони за връзка с България. Телефонен код за Гърция +30.

Спешни телефони (Избират се с код 0030)
Полиция: 100 или 112, 171, 1033
Спешна медицинска помощ: 166, 167 или 112 (общ за ЕС)
Пътна помощ: 104 или 154, телефон за извънредни ситуации на Атики Одос или Автокинитодромос Егеу, както се нарича - 1866


4 дни / 3 нощувки
Самолет
от 1038 лв.
Направи запитване
Код на офертата: 24EUGRDBH