TopTrip

Берлин - пулсиращото сърце на Германия - от София и Варна

Берлин е специален и казват, че "Никой друг германски град не може да се мери с Берлин." Не напразно германските депутати вземат изключително трудното решение Берлин да е новата столицата на обединена Германия. Берлин е сърцето на Германия, което бие без миг покой през 20 век, бие и днес, но в ритъма на свободата. Разделението е в миналото, но всяка улица, сграда, площад ще останат завинаги свидетели на тъжните страници от историята. Любопитен е фактът, че Хитлер имал грандиозни планове за града, той бил безумно влюбен в него и за това категорично отказва да го изостави. Негови са думите: "Ще устоя или падна с Берлин". Днес, Берлин е приветлив и горд, готов да приюти всеки свой гост, да му разкрие величествените си неокласически сгради, музеи с безценни колекции, да го разходи из пъстрите си булеварди - ухаещи на липи и изпъстрени с графити. А когато слънцето залезе, Берлин непринудено ще се усмихне в неонови светлини, музика, танци, вкусна храна и невероятни представления. Хармонията и настроението в немската столица не могат да бъдат пълни без разходка по река Шпрее, също един от символите на Берлин! Ако предизвикахме любопитството ви и пожелаете да отскочите до Берлин, не губете време и ни потърсете! Със сигурност има с какво да ви изненадаме за едно ново незабравимо преживяване!

МАРШРУТ:
София – Берлин – София

Самолетна програма 
4 дни/3нощувки

ЗАБЕЛЕЖКА: 
Това пътешествие се предлага като групово пътуване с водач от Темпора Травъл, но и по желание като SELF GUIDED TOUR (пътувате индивидуално, без водач от фирмата, с подробен информационен пакет, материали по предложената програма, ваучери, резервации, самолетни билети, застраховки).

Кратък преглед на програмата:

Ден 1: София/ Варна - Берлин
Полет от София до Берлин
Полет от Варна до Берлин 

Пристигане на летището в Берлин. Трансфер до хотела или шатъл до центъра на Берлин. Настаняване и кратка почивка. 

Ще започнем нашата разходка из Берлин с Gendarmenmarkt и с велоколепната "Концертната зала", статуята на Фридрих Шилер - знаменитият поет и философ и една от най-значимите германски личности в историята. Следва популярния и най-известен граничен пункт между Източен и Западен Берлин - Чекпойт Чарли, символ на разделението не само на Берлин, но и на цяла Европа. В непосредствена близост ще открием друг забележителен музей - "Топография на терора" (без входна такса). Продължаваме изучаването на Берлин с един от най-интересните музеи в града - "Бункера на берлинската история", който се намира на гара Anhalter (входен билет - 20 евро).
Време е за почивка и немско пиво, така както правят местните берлинчани.
Маршрутът ни води към площад "Potsdamer Plats". Potsdamer Рlatz е и сърцето на ежегодния Берлински международен филмов фестивал (Берлинаре). Историческата ни обиколка продължава с Берлинския мемориал на Холокоста (Мемориал, в чест на загиналите евреи в Европа по време на Втората световна война). Следва Бранденбургската врата. Тук започва прочутият булевард "Унтер ден Линден" (под липите). В центъра на Берлин се намира и известната зоологическа градина - "Tiergarten". В началото на парка се намира и друга емблематична историческа сграда - Райхстага, а днес тук заседава парламентът на Германия и новото наименование на сградата е Бундестаг.

Завръщане в хотела. Нощувка.

Ден 2: Берлин
След закуска - разходка из най-забележителните музейните комплекси в света - "Островът на музеите"Река Шпрее е дарила Берлин с прекрасен остров, който пруските крале решават да превърнат в хранилище за безценни експонати (заплащат се входни такси за избраните за посещение музеи). На територията на острова се намират пет музея - Старият музей, Новият музей, музеят Боде, Старата национална галерия и Пергамон музей. Освен тях на острова се намират красивият "Lustgarten" - любим парк на берлинчани и гостите на града. Днес ще посетим Берлинска катедрала, величествена в неоренесансов стил (заплаща се входна такса). Напускайки острова, ще продължим до друг известен квартал в Берлин - "Hackescher Markt" - площад с много бутици за пазаруване, улично изкуство, ресторанти, нощен живот - за всеки по нещо. В края на обиколката ни очаква и още една емблема на града - Берлинската телевизионна кула (заплаща се входна такса и се препоръчва предварителна резервация).
Следобяд ще се отправим и към Източен Берлин. Пауза за „Flammenkuchen“ – вкусно тестено изделие от региона Елзас. Нашата разходка из Източен Берлин ще ни отведе до Галерията на Източната страна – най-известния оцелял участък от Берлинската стена. Ще се отбием и до артистичния район Фридрихсвайн-Кройцберг – някога част от Източен Берлин, а днес богат и модерен квартал. Ще завършим този ден с панорамата от моста „Oberbaumbrücke” – забележителен двуетажен мост над река Шпрее.

Време за вечеря. Нощувка.

Ден 3: Берлин
След закуска ще посетим двореца Шарлотенбург, наричан „Берлинският Версай“ (заплаща се входна такса за посещение). Продължаваме към Мемориалната църква на кайзер Вилхелм. Тези от вас, които желаят могат да посетят Германския исторически музей и да проследят историята по тези земи още от каменната епоха до днес (заплаща се входна такса).
Време за обяд преди да пристъпим към следващата част от програмата ни днес.
Когато чуете Източния блок, какво е първото нещо, за което се сещате?
Един от най-популярните символи е легендарният Трабант – бавен и шумен автомобил, „картоненото чудо“, което през социалистическия период е било издигано в култ. По желание автомобилна разходка (цената е според запитванете и в зависимост от броя на желаещите).
Време е да опитаме от богатите предложения на пиво и специалитети. Привечер ще се качим на корабче по река Шпрее, за да видим Берлин в цялото му великолепие от водата (срещу допълнително заплащане и резервация).

Нощувка в хотела.

Ден 4: Берлин - София/ Варна
Закуска. Отпътуване за летището за полет до София/ Варна. 

Едно ново приключение е към своя край и вярваме, че всичко видяно си е заслужавало времето и вниманието, което му посветихме!
Довиждане, Берлин!

Ако това е вашето пътешествие, разгледайте секция ДEТАЙЛИ

МАРШРУТ:
София – Берлин – София

Самолетна програма 
4 дни/3нощувки

ЗАБЕЛЕЖКА: 
Това пътешествие се предлага като групово пътуване с водач от Темпора Травъл, но и по желание като SELF GUIDED TOUR (пътувате индивидуално, без водач от фирмата, с подробен информационен пакет, материали по предложената програма, ваучери, резервации, самолетни билети, застраховки).
 

Програмата в детайли:

Ден 1: София/ Варна - Берлин
Полет от София до Берлин
Полет от Варна до Берлин

Пристигане на летището в Берлин. Индивидуален трансфер до избрания хотел или шатъл до центъра на Берлин. Настаняване и кратка почивка за освежаване. 

Ще започнем нашата разходка из Берлин с Gendarmenmarkt - просторен площад, богат на красиви исторически сгради. В средата на площада гордо се издига "Концертната зала", а пред нея е статуята на Фридрих Шилер - знаменитият поет и философ, смятан за една от най-значимите германски личности в историята. 

Следва популярния и най-известен граничен пункт между Източен и Западен Берлин - Чекпойт Чарли, превърнал се в символ на разделението не само на Берлин, но и на цяла Европа. 

В непосредствена близост до някогашния граничен пункт ще открием друг забележителен музей - "Топография на терора". Тази изложбата на открито (вход своботен) проследява причините за появата на нацизма, дейни личности, исторически събития и дава отговор на много въпроси за всички, които живо се интересуват от историята. Сградата някога е била централа на Гестапо, с офиси на Хайнрих Химлер и други лидери.

Продължаваме изучаването на Берлин с един от най-интересните музеи в града - "Бункера на берлинската история", който се намира на гара Anhalter. Тук ще проследим историята на Германия от времето на Фридрих Велики (18 век), през Германската империя при Бисмарк, Третия райх, Студената война до падането на Берлинската стена.
По интересен начин ще се докоснем до загадки около личността на Хитлер, ще научим за съдбите на негови подчинени, ще видим реконструирания оригинален бункер на Хитлер. Множество снимки, документи, интериор ще ни доближат до историческите събития по времето на ВСВ. Недалеч от този бункер-музей се намира и мястото, където някога е било истинското убежище на Хитлет. Според официалната версия, точно тук той се самоубива, заедно с неговата любима Ева Браун (входен билет - 20 евро).

Време е за почивка и немско пиво, така както правят местните берлинчани.

Маршрутът ни води към площад "Potsdamer Plats". Някога площадът е бил разделен на две части от Берлинската стена и е бил своеобразна ничия земя. Голяма част от сградите в продължение на години са били пусти, мрачни и рушащи се, а днес това е една процъфтяваща търговска зона, с модерни сгради, магазини, уютни кафенета и места за хранене. Potsdamer Рlatz е и сърцето на ежегодния Берлински международен филмов фестивал (Берлинаре).

Историческата ни обиколка продължава с Берлинския мемориал на Холокоста (Мемориал, в чест на загиналите евреи в Европа по време на Втората световна война). 2711 черни бетонни блока, пред които да отдадаем своята почит към тези, които заплатиха с живота си в резултат на идеите и разбиранията на Хитлер.
Гениалният мемориал, с уникалната си структура по идея на Питър Айзенман, на пръв поглед е съвсем обикновен, но постига напълно търсения ефект, а именно човек чрез различните по височина сиви бетонни блокове, на които няма нито имена, нито дати на загиналите хора, да изпита чувство на дезориентираност. 
Незавизимо споровете ЗА и ПРОТИВ, изграждането на този мемориал показва развитието на човечеството в положителна пасока и неговата съпричастност, и нека завинаги напомня на света за спазването на общоприетите човешки ценности.
 
И ето, че се озоваваме и пред Бранденбургската врата! Построена на мястото на старата градска порта, тук започва прочутият булевард "Унтер ден Линден" (под липите). Бранденбургската врата днес е един от най-значимите европейски символи на единството и мира.

Недалеч, в самия център на Берлин, се намира и известната зоологическа градина - "Tiergarten", някога ловни полета, а днес любимо място за местни берлинчани и гости на града. Това е един зелен оазис, с великолепни алеи и зони за отдих.

В началото на парка се намира и друга емблематична историческа сграда - Райхстага, където от 1894 до 1933 г. е заседавал едноименният държавен орган на Германската империя, а след това и на Ваймарската република. Днес, тук заседава парламентът на Германия и новото наименование на сградата е Бундестаг.
Какви събития водят до запалването на Райхстага през 1933г., кой стои зад това събитие и как Хитлер го използва за постигане на политическите си цели - тези и други въпроси ще дискутираме докато наблюдаваме великолепието на реконструираната сграда и нейният стъклен купол.

Заслужено този ден можем да завършим с вечеря или на по вино в панорамния ресторант на покрива на Бундестага - "Käfer", който предлага прекрасна панорама към целия Берлин. 

Завръщане в хотела. Нощувка.

Ден 2: Берлин
След закуска ще се отправим на разходка из най-забележителните музейните комплекси в света - "Островът на музеите". Живописната река Шпрее е дарила Берлин с прекрасен остров, който пруските крале решават да превърнат в хранилище за безценни експонати (заплащат се входни такси за избраните за посещение музеи).  На територията на острова се намират пет музея - Старият музей, Новият музей, музеят Боде, Старата национална галерия и Пергамон музей (с невероятна колекция експонати от Древния свят). Освен тях на острова се намират красивият "Lustgarten" - любим парк с фонтани, зелени площи и хиляди посетители, дошли също като нас да се полюбуват на невероятната гледка.

Днес ще посетим и импозантната Берлинска катедрала, величествена в неоренесансов стил и с прекрасен интериор, великолепен орган и криптата с гробниците на кралските особи от древния швабския род Хоенцолерн. Тя е и най-голямата протестантска църква в града (заплаща се входна такса).

ЗАБЕЛЕЖКА: За посещение на музей/и от острова, е препоръчително предварително да бъде направена резервация.

Напускайки острова, ще продължим до друг известен квартал в Берлин - "Hackescher Markt" - площад с много бутици за пазаруване, улично изкуство, ресторанти, нощен живот - за всеки по нещо.

В края на обиколката ни очаква и още една емблема на града - Берлинската телевизионна кула. Със своите 368м. тя е най-високата в цяла Германия. Посещението на кулата ще ни даде възможност да разгледаме и да се полюбуваме на Берлин от птичи поглед. На чаша кафе, с уникална гледка в панорамния въртящ се ресторант на височина 200м е преживяване, което не може да пропуснете (заплаща се входна такса и се препоръчва предварителна резервация).

Следобяд ще се отправим и към Източен Берлин, за да се уверим в резултатите от историческите събития, в съдбата на хората след ВСВ, ще видим и промяната след обединението. Тук изобилства на графити изкуство, на места за хапване на крак, модерни художествени галерии, булеварди от съветската епоха и зашеметяващо пъстро улично изкуство. Правим пауза за „Flammenkuchen“ – вкусно тестено изделие, покрито с бекон и карамелизиран лук, от региона Елзас.
Следва да продължим с кулинарните изкушения в местна пекарна, където си струва да опитаме местните сладкарски изделия. Като казахме "хапване на крак" - задължително е да опитаме от немския Къри-вурст, една от най-вкусните улични храни в Берлин.
Нашата разходка из Източен Берлин ще ни отведе до Галерията на Източната страна – най-известния оцелял участък от Берлинската стена с 1316м., покрити със хиляди надписи (препоръчително е да се направи предварителна резервация). Няма как да не се отбием и до артистичния район Фридрихсвайн-Кройцберг – някога част от Източен Берлин, а днес богат и модерен квартал.

Ще завършим този ден с панорамата, която се открива от моста „Oberbaumbrücke” – забележителен двуетажен мост над река Шпрее, свързващ кварталите Фридрихсвайн и Кройцберг.

Време за вечеря. Нощувка.

Ден 3: Берлин
След закуска ще посетим великолепния дворец Шарлотенбург, построен в края на 17 век като лятна резиденция на пруските крале. Днес, този дворец, наричан „Берлинският Версай“, заслужава нашето внимание с невероятната си барокова архитектура и интериор (заплаща се входна такса за посещение) .

Продължаваме към Мемориалната църква на кайзер Вилхелм, която след бомбардировка от 1943г. е силно разрушена. Парламентът в новата история на Германия рещава да не бъде възстановявана най-тежко засегнатата кула- камбанария, за да остане за поколенията като ням свидетел на събитията и символичен паметник на мира.

Тези от вас, които желаят могат да посетят единствения по рода си музей - Германския исторически музей и да проследят историята по тези земи още от каменната епоха до днес (заплаща се входна такса).

Време за обяд преди да пристъпим към следващата част от програмата ни днес.

Когато чуете Източния блок, какво е първото нещо, за което се сещате?
Един от най-популярните символи на някогашния Източен блок е легендарният Трабант – бавен и шумен автомобил, който в България познаваме доста добре. Днес ще може да се качим на „картоненото чудо“, което през социалистическия период е било издигано в култ. Като в машина на времето, ще се върнем десетилетия назад, в годините на социализма (цената е според запитванете и в зависимост от броя на желаещите).

Време е за истинска местна бирария, за да опитаме от богатите предложения на пиво и специалитети. Дори да не сте почитатели на бирата - задължително трябва да вкусите от Berliner Kindl Weisse - пиво, което Наполеон нарича "шампанското на Севера" и е неразривно свързано с историята на Берлин!

Привечер ще се качим на корабче по река Шпрее, за да видим Берлин в цялото му великолепие от водата (срещу допълнително заплащане и резервация).

Нощувка в хотела.

Ден 4: Берлин - София/ Варна
Закуска. Отпътуване за летището за полет до София/ Варна. 

Едно ново приключение е към своя край и вярваме, че всичко видяно си е заслужавало времето и вниманието, което му посветихме!
Довиждане, Берлин!
Следващото пътешествие до тук, ще ни разкрие чара на малкото историческо градче Потсдам, ще отделим време за представление в известния Friedrichstadt-Palast и още много други кулинарни изненади ще споделим заедно! 

ЗАБЕЛЕЖКА: 
Това пътешествие се предлага като групово пътуване с водач от Темпора Травъл, но и по желание като SELF GUIDED TOUR (пътувате индивидуално, без водач от фирмата, с подробен информационен пакет, материали по предложената програма, ваучери, резервации, самолетни билети, застраховки).

Дати и цени за групово пътуване 2022:

От София
Май 2022
Септември 2022
Октомври 2022
Декември 2022
От Варна
Май 2022
Септември 2022
Октомври 2022
Декември 2022

 

      Група

 Mинимум
записани

Пакетна цена на човек

Група

8

380 Евро/ 740 лева

Пакетна цена на човек за групово пътуване в лева, на база настаняване в двойна стая. 
Доплащане за единична стая: Цената е при запитване и при наличност на единични стаи в избрания хотел.

Цената включва:

 • Самолетни билети София/ Варна – Берлин – София/ Варна с включен малък ръчен багаж 
 • 3 нощувки със закуски в 3/4* хотел, централно разположен.
 • Трансфер Летище - Хотел – Летище
 • Всички турове из града (без включени входни такси по обектите)
 • Медицинска застраховка асистънс "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД, с покритие 5000 евро
 • Придружаващ експерт-екскурзовод от фирмата и обслужване на български език

Цената НЕ включва:

 • Чекиран багаж - до 10;20 кг; WIZZ Priority или друга допълнителна услуга предлагана от авиокомпанията
 • Входни такси за обектите по програмата
 • "Корабче по река Шпрее" - 25 евро
 • "Бункер на берлинската история" - 20 eвро (входен билет и екскурзоводско обслужване)
 • "Галерията на Източната страна" - 20 евро (входен билет и екскурзоводско обслужване)
 • "Дворец Шарлотенбург" - 25 евро (входен билет и екскурзоводско обслужване)
 • Лични разходи
 • Доплащане за единична стая
 • При желание на клиентите, ТО предлага срещу допълнително заплащане застраховка "Отмяна на Пътуване"

 
Дати и цени за SELF GUIDED TOUR 2022:

От София:
Април 2022
Май 2022
Септември 2022
Октомври 2022
Ноември 2022
Декември 2022

или дриги периоди по желание

От Варна
Април 2022
Май 2022
Септември 2022
Октомври 2022
Ноември 2022
Декември 2022

или дриги периоди по желание

 

SELF GUIDED TOUR Пакетна цена на човек
 1 пътуващ  

Пакетна цена на човек за SELF GUIDED TOUR в лева, на база настаняване в двойна стая.
Доплащане за единична стая: Цената е при запитване и при наличност на единични стаи в избрания хотел.

 
Цената включва:

 • Самолетни билети София/ Варна – Берлин – София/ Варна с включен малък ръчен багаж 
 • 3 нощувки със закуски в 3/4* хотел, централно разположен.
 • Трансфер Летище - Хотел – Летище
 • Материали за предложените турове из града и пълен информационен пакет за пътуването
 • Медицинска застраховка асистънс "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД, с покритие 5000 евро

Цената НЕ включва:

 • Чекиран багаж - до 10;20 кг; WIZZ Priority или друга допълнителна услуга предлагана от авиокомпанията
 • Входни такси за обектите по програмата са както следва:
 • "Корабче по река Шпрее" - 25 евро
 • "Бункер на берлинската история" - 20 eвро (входен билет и екскурзоводско обслужване)
 • "Галерията на Източната страна" - 20 евро (входен билет и екскурзоводско обслужване)
 • "Дворец Шарлотенбург" - 25 евро (входен билет и екскурзоводско обслужване)
 • Лични разходи
 • Доплащане за единична стая
 • При желание на клиентите, ТО предлага срещу допълнително заплащане застраховка "Отмяна на Пътуване"

 Входните такси на посещаваните туристически обекти;

 • "Островът на музеите" - 19 евро (5 музея)
 • "Берлинска катедрала" - 7 евро
 • "Берлинската телевизионна кула" - 20,50 евро
 • "Германският исторически музей" - 8 евро

Необходими документим и условия за записване

 • Валиден международен паспорт или лична карта
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители
 • Начин на плащане: В офисите на Темпора Травъл и Топ Трип, по банков път, с кредитна карта
 • За всички възникнали въпроси, за уточнение, за съвет, моля пишете ни по електронната поща на адрес office@toptrip.bg или ни се обадете по телефон: 02 44 84 145, 0888372556

Срокове на плащане и анулационни условия

 • При сключване на договор и потвърждение на резервацията – 30% от пакетната цена
 • Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
 • До 60 работни дни от датата на заминаване – само стойността на билета.
 • От 59 работни дни до 30 работни дни – такса с размера на билета и депозита.
 • От 29 работни дни до деня на отпътуване – такса 100% от стойността на пътуването.
 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване по време на самото пътуване, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни и вътрешни полети и не по-късно от 31 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите;
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване в съдебни институции, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация по условията на застраховката може да получите в офиса на фирмата.
 Допълнителна информация
 • Топ Трип ® си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време на програмата, според обстоятелствата и при необходимост.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промени! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпаниите!

Застраховки

TopTrip® е търговска марка на Темпора Травъл ЕООД, ТО 5344, ТА РК-01-6997

"ТЕМПОРА ТРАВЪЛ" ЕООД е сключил задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", съгласно чл. 97 от ЗТ, покриваща отговорността му за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност при условията на застрахователна полица.
Задължителна застраховка "Отговорност на туроператора" е сключена със „Застрахователно Дружество Евроинс“ АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб“ No. 43, със застрахователна полица 065 0000206/004, с валидност на действие от 10.01.2022г. до 09.01.2023 г. 

Включената в пакетната цена медицинска застраховка с лимит 10 000 € се сключва със Застрахователно Дружество MONDIAL ASSISTANCE, AWP P&C S.A., бул. Христофор Колумб 80/6, София 1592.

Топ Трип (ТО Темпора Травъл ЕООД) предлага допълнителна възможност за сключване на застрахователен договор „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие при злополука. 

За пътуване до и от ГЕРМАНИЯ ви предоставяме линк към винаги актуална информация от Министерство на Външните работи:

Коронавирусът – как да пътуваме

https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/germany

Германия


4 дни / 3 нощувки
Самолет
от 740 лв.
Направи запитване
Код на офертата: 22EUDE01ТТ