TopTrip

Рим - по пътя към вечността - СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА

Великият италиански композитор Джузепе Верди някога емоционално изрича - „Ако ми дадеш Италия, давам ти Вселената!“. Тези негови думи напълно отговарят на възхищението, което предизвиква това кътче в душите и сърцата на всички, докоснали се до нея. Тук е преплетена хилядолетната история на човечеството, грандиозна архитектура, изкуство, музика, неустоима кухня и спираща дъха природа – сякаш откъснала се от Рая. За италианците животът е сладък, изпълнен с наслади, удоволствия и всеки ден е безкраен празник! Някога столица на най-могъщата империя, а днес на Република Италия – Рим, е съчетал в себе си културата на десетки народи. Наричан „Caput mundi”- столицата на света, той е върховната сцена на Античността, а императорите са се постарали Рим да живее вечно с уникалните чудеса на архитектурата, които са заръчали!

СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА ЗА ЕКСКУРЗИЯТА ПРЕЗ ЮЛИ И АВГУСТ - ОТСТЪПКА ОТ 100 лева!

 

МАРШРУТ:
София - Рим - София

Самолетна програма
5 дни / 4 нощувки

Дати 2021:
21 - 25 Юли 2021 (сряда-неделя) СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА - ЦЕНА 695 лева
18 - 22 Август 2021 (сряда-неделя) (СОФИЯ-РИМ 19:30-20:35 / РИМ-СОФИЯ 21:10-00:15)  
СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА - ЦЕНА 695 лева

13 - 17 Септември 2021 (понеделник-петък) (СОФИЯ-РИМ 19:30-20:35 / РИМ-СОФИЯ 21:10-00:15)
13 - 17 Октомври 2021 (сряда-неделя) (СОФИЯ-РИМ 19:30-20:35 / РИМ-СОФИЯ 21:10-00:15)


Кратък преглед на програмата:


Ден 1: /Сряда/ София - Рим

Среща на летище София, Терминал 1 в 18:15 ч., полет за Рим (Фиумичино)в 20:15 ч. Пристигане в 21:30 ч. Трансфер до хотела в центъра на града и настаняване.

Benvenuti in Italia!

„Рим е поема, принудена да служи на света като град.“Анатол Брояр

Вечеря в традиционен италиански ресторант, в който ще може да опитаме някои от кулинарните изкушения на най-обичаната кухня в света.

Завръщане в хотела и нощувка.

Ден 2: /Четвъртък/ допълнителен тур - Рим – от Античността до Барока“ (включен в цената)

След като закусим и се ободрим с по едно ароматно еспресо и маритоци (римски сладкиш със сметана) – ще започнем с „превземането“ на италианската столица. Днешният ден, като машина на времето, ще ни върне в Античността, а после към годините на великите барокови архитекти – Джан Лоренцо Бернини и Франческо Боромини, чието съперничество променя облика на Вечния град. Съревнование достойно да бъде наречени епос.

Обиколката ни ще премине през един от първите шедьоври на Бернини – фонтанът с Тритона; величествения фонтан „Ди Треви“. Безспорен символ на града с импозантната статуя на бог Океан.
Пътешествието ни ще продължи през галерия „Алберто Сорди“ до любимата улицата за шопинг и разходки на местните – via Corso, с десетките магазини на известни марки, ще видим и пищни църкви, фамилни имения и разбира се – стилно облечени господа и дами. В непосредствена близост е монументалната колона на императора-философ Марк Аврелий (да, същият от филма „Гладиатор“), както и политическото сърце на Италия.
Настройваме сетивата за нещо гениално, невиждано за времето си – непокътнато от разрухата на времето- Пантеонът – храмът на боговете. Олицетворение на вечността на Рим и една от най-дълго действащите църкви в света.
С напредването на времето идва моментът за обедно кафе в известната римска кафетерияа „Tazza d’oro“

Следващата ни цел е площад „Навона“ - една от горещите сцени в книгата „Ангели и демони“ на Дан Браун и по-късно в кино екранизацията с Том Ханкс. Преди 20 века император Домициан заповядва построяването на стадион, в сърцето на столицата – изцяло покрит с мрамор – идиличен подарък за римския народ.

Днес над стадиона е разположено друго бароково съвършенство – площад „Навона“, а по него са бляскавите фонтани– „На Четирите реки“, „Мавъра“ и „Нептун“, а между тях е църквата посветена на светата мъченица Агнес .

Дойде време да пристъпим и към забележителните „Испански стълби“, прочули се в САЩ и по света след филма „Римска Ваканция“ (1963г.) с участието на великата Одри Хепбърн. Срещу стълбите на улица Кондоти е и най-старият кафе-бар в Рим - „Ел Греко“, чиито гости са били личности като Стендал, Гьоте, Лист, Вагнер и любимецът на всички жени (и някои мъже) – Джакомо Казанова.

Време за обяд.

След като се поосвежим и отпочинем ще продължим с опознаването на Рим с вила Боргезе – наричана „белите дробове“ на Рим и един от най-големите градски паркове в Европа. От тук се открива удивителна панорамна гледка към piazza del Poppolo (Площадът на хората). В северната страна на piazza del Poppolo е базиликата Санта Мария дел Пополо – известна с параклиса „Киджи“ (Параклиса на Земята) проектиран от „принцът на художниците“ – Рафаел Санцио. За киноманите мястото ще е познато, защото част от филма „Ангели и демони“ е заснет точно тук.

Свободно време.

Нощувка.

Ден 3: /Петък/ Ватикана – мост между вярата и изкуството“
(цена на възрастен 40 евро / цена за дете до 17г. – 30е)


Закуска. Свободно време или възможност да се включите в допълнителния ни тур „Ватикана – мост между вярата и изкуството“ (заплаща се предварително)

Казват че не Ватикана се намира на територията на Италия, а обратнотоНай-малката държава в света, същевременно и една от най-влиятелните и обвити в загадки. Историята на Ватикана е осеяна с борби за власт, раздор и меценатство, а 11-те музея зад крепостните стени на микродържавата съхраняват някои от възхитителни шедьоври от историята на човечеството.По време на обиколката из музеите ще разгледаме бележити творби – скулптури, картини, гоблени, изящни зали и коридори. Изумителна архитектура. Част от тях включват – древната скулптура на „Лаoкоон и синовете му“, римски императори, митични герои, знатни личности, а галерията с гоблените ще ни остави без дъх от майсторството на тъкачите и тяхната отдаденост. Незаличим отпечатък са оставили двама от гениите на Ренесанса – Микеланджело и Рафаело. Вторият „ражда“ своята мащабна фреска „Атинската школа“. Една от много черешки на тортата е божествената „Сикстинска капела“, чиито таван е най-прочутият в света и апогей в изкуството на западната цивилизация. На него Микеланджело с четката си пресъздава „Страшния съд“ - , а останалите великолепни фрески, изцяло с библейски мотиви, са дело на не по-малко гениални художници – Сандро Ботичели, Перуджино, Гирландайо, Пинтурикио и др. Последната част от нашето посещение във Ватикана ще е най-голямата християнска църква в света – базиликата „Свети Петър“, съградена над римския некропол с гробницата на Апостол Петър. Базиликата е украсена с творби на Бернини, Рафаело, Боромини и др., и без съмнение е изконен символ на католическата църква. Най-впечатляваща е скулптурата на Микеланджело – „Пиета“, за която той самият казва - "Видях ангел в къс мрамор. Издялах го и го освободих."

След края на обиколката ни ще излезем на необятния площад „Свети Петър“, проектиран от Бернини. Тук пътят ни ще продължи по стъпките на героя на Дан Браун – Робърт Лангдън и ще достигнем до крепостта на папите – замъкът „Сант Анджело“ както и мостът на ангелите над река Тибър, който ще ни отведе до улички с ресторанти „изрисувани“ с красиви цветя и вкусна традиционна кухня. Време за обяд, в което ще споделим емоции и впечатления от отминалото посещение на Ватикана.

Свободно време за разходка или шопинг.

В горещия следобеден ден има възможност да отскочим до една от модерните атракциите на столицата, която ще ви смрази – „Ледения бар“ – на -5 градуса, в иглу и коктейл в ледена фунийка. В бара се открояват леденият бюст паметник на Юлий Цезар, Колузеума и др. (входна такса – 20 евро, неограничено време + бонус питие)

След вечеря ще се разходим по обаятелната улица „разсичаща“ на две римския форум – “Fori Imperiali”, „обшита“ със статуи на римски императори, а след пладне стените на някои от сградите се превръщат в кино на открито разказващо истории от миналото. В единия край на улицата се вижда и монументалната колона на император Траян – смятан за най-великият сред владетелите на Рим. 

Нощувка.

Ден 4: /Събота/ -  
Сутринта - "Светият град на Западната цивилизация - Рим" (включен в цената)
Следобяд - „Рим, храната, любовта и още нещо“ (цена - 20 евро - продължителност на тура около 3 часа)

След закуска ще се впуснем в нашия допълнителен тур "Светият град на Западната цивилизация - Рим" (включен в цената) качваме се на римското метро (билетите са включени в цената) за да достигнем до Есквилинския площад, където се намира най-голямата църка в света построена в чест на Божията майка – базиликата „Санта Мария Маджоре“. Храмът има изключително добре запазен византийски интериор. В нея се съхраняват мощите на Свети Матей, а също така тук е гробницата на гения Джан Лоренцо Бернини!

Обиколката ни ще продължи към официалната Катедрала на Рим – Архибазиликата „Сан Джовани ин Латерано“ – седалището на римския епископ – папата. Рим е неразривно свърза с историята на християнството, доказателство за това е църквата „Санкта Санкторум“, в която се намират Светите стъпала – тези, които според преданието е преминал Исус Христос по пътя си към преториума на Пилат Понтийски. Според традицията се смята, че те са докарани тук от майката на Константин Велики – Елена. От дълги времена поклонници идват да търсят прошка или да засвидетелстват своята вяра и изкачват стъпалата на колене.

Последната спирка от тура ни ще бъде свято място за нас българите – базиликата „Сан Клементе“, където през 869г. е погребан равноапостол Свети Консантин Кирил Философ. Всяка година на 24 май в деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - българска делегация отдава почит към Светите братя.

Свободно време за обяд.

Следобяд ще имате възможност да се включите в най-вкусния тур от пътешествието ни „Рим, храната, любовта и още нещо“ (продължителност на тура около 3 часа)

Обичана от милиони хора по света – италианската кухня е толкова разнообразна и противно на представите - много повече от пица и паста. За италианците храненето не е просто жизнен процес, то е средство за сплотяване на фамилията и социализиращ елемент, а страстта и любовта, която влагат в готвенето е достойно за почит. В днешния кулинарен тур ще се запознаем предимно с местната римска кухня, която е богата смесица между древните култури на гърци, етруски, сарацини, евреи и др. Обиколката ни ще започне от емблематичния площад в сърцето на града „Campo dei Fiori” – в центъра му се издига статуя на последния човек изгорен на клада – Джордано Бруно. Някои от изкушенията, които ще опитаме включват – прясно пресован зехтин, различни видове песто, балсамико, продукти с трюфели, сирена, колбаси…
След като се подкрепим с питие – ликьор или сок от нар – ще продължим към древния Еврейския квартал – тук е най-старата еврейска общност в Европа, с постоянно присъствие на юдеи в квартала от над 2 хилядолетия и запазила своите кулинарни обичаи, в чиито център се „извисява“…артишокът!

Най-популярното ястие е „артишок по юдейски“, предлаган днес в много ресторанти. Ще продължим към друга неустоима част от квартала – сладкарниците и предложения като – торта с рикота и диви череши (докато вкусно си хапваме от десерта, ще разберем и интересната история за създаването му). Безцеремонното ни кулинарно прелъстяване ще продължи с живописния и романтичен квартал Трастевере – лабиринт от улички, къщи с цветя, висящи растения и площадчета обзети от безвремие. Обожавано място от местните –  тук ще приключи нашия кулинарен тур с чудесен аперитив с типични римски антипасти - (преди хранене) – плато с различни видове меса, сирена, маслини, брускети, сосове, ядки и др. – „букет“ от плодородната италианска земя!

В края на деня сме приготвили лежерно изкачване до хълма Джаниколо за да изгледаме омагьосващия залез на римския хоризонт. Незабравимо!

На хълма ще видим и бюст-паметникът на легендарния българин капитан Петко Войвода, до конната статуя на пълководецът на италианското обединение – Джузепе Гарибалди!

Вечерта ще се върнем обратно към квартала Трастевере за вечеря в ресторант (остерия или тратория). Част от вкусотиите, сервирани са: Салтимбока ала романа; Букатини Аматричана; Ригатони Карбонара; паста ала Грича; Качо е пепе и др. Изборът е преизобилен, а насладата – гарантирана!


Ще завършим прекрасния ден с една италианска мисъл - “A tavola non si invecchia.” („Не се остарява на масата“) – когато сте на масата със семейство и приятели – времето спира!

Нощувка.

Ден 5: /Неделя/ “Светът на Древен Рим – Форумът и Колизеят“
(цена за възрастен – 30 евро / цена за дете до 17г. – 20 евро)
Рим (Фиумичино) – София

Закуска. Свободно време или възможност за допълнителен тур “Светът на Древен Рим – Форумът и Колизеят“

Турът ни ще започне с разглеждането на площад „Венеция“ и едноименния дворец (отвън), който някога е бил седалище на папите, а през фашисткия период и резиденция на Мусолини и неговите сподвижници. Ще вперим погледите към снежнобелият колосален Олтар на Родината. Преди да пристъпим към същинската част от тура ни – ще заобиколим монументалната сграда и ще се изкачим по стълбите на Микеланджело до Капитолийския хълм – център на религиозния култ в древността. Според легендата точно тук капитолийската вълчица е откърмила близнаците Ромул и Рем. На площада е и бронзовата статуя на император Марк Аврелий, а спускайки се към главния вход на Римския форум ще изпием по глътка изворна вода от най-старата чешма в града.

В древността Рим е бил наричан „столицата на света“, а из неговия Форум са се издигали грандиозни храмове, търговски сгради, сергии продаващи стоки от целия познат свят…тук е било и общественото, политическо, съдебно и религиозно сърце на републиката и империята.

Обиколката ни из Форума ще ни върне още в самото начало – митът за Ромул и Рем, през времената на Републиката, а по-късно и разцвета на Империята. Изкачвайки се към Палатинския хълм ще видим Триумфалната арка на император Тит. На хълма са били дворците на императорите. Към края на обиколката ни ще зърнем най-голямата арена за състезания хиподрума Циркус Максимус – тук са се провеждала античната „Формула 1“. Докато излизаме от обособената част на Римския форум пред нас ще се открие и част от запазения акведукт на Клавдий, а секунди по-късно и Триумфалната арка на император Константин Велики. До арката е и зашеметяващият символ на Вечния град – Амфитеатърът на Флавиите, познат по света като Колизеят!

Арената се „ражда“ благодарение на династията на Флавиите, а нейната цел – „хляб и зрелище“ за народа. Гладиаторски битки, схватки между зверове (лъвове, тигри, пантери, слонове и др.) и дори според легендите въстановки на морски сражения!

...затворете очи и чуйте изблика на вълнение от тълпите, когато се задава зрелище...Рим е народът!

Разходката ни вътре ще ни отведе до чудесни гледки към главната сцена и императорското място. Някога на мястото на Колизеят се е простирал разточителния „Златен дворец“ на Нерон.

Гледайки това чудо на чудесата няма как да не си припомним незабравимите думи на Максимус от филма „Гладиатор“ "Това, което правим приживе, отеква във вечността."

Свободно време за последни покупки, кафе или безгрижна разходка. Съдбата е отредила на Рим да живее вечно и да окупира сърцата на всички докоснали се до него!

Привечер отпътуваме към летище Фиумичино за полет до София в 21:30ч. Кацаме в 00:40ч. (по разписание).

„Един живот не е достатъчен за да опознаете Рим.“ – Паулина Пимперова.

 

 

Ако това е вашето пътешествие, разгледайте секция ДEТАЙЛИ

СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА ЗА ЕКСКУРЗИЯТА ПРЕЗ ЮЛИ И АВГУСТ - ОТСТЪПКА ОТ 100 лева!

 

МАРШРУТ:
София - Рим - София

Самолетна програма
5 дни / 4 нощувки

Дати 2020:
21 - 25 Юли 2021 (сряда-неделя) СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА - ЦЕНА 695 лева
18 - 22 Август 2021 (сряда-неделя) (СОФИЯ-РИМ 19:30-20:35 / РИМ-СОФИЯ 21:10-00:15)  
СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА - ЦЕНА 695 лева

13 - 17 Септември 2021 (понеделник-петък) (СОФИЯ-РИМ 19:30-20:35 / РИМ-СОФИЯ 21:10-00:15)
13 - 17 Октомври 2021 (сряда-неделя) (СОФИЯ-РИМ 19:30-20:35 / РИМ-СОФИЯ 21:10-00:15)

Кратък преглед на програмата:

Ден 1: /Сряда/ София - Рим

Среща на летище София, Терминал 1 в 18:15 ч., полет за Рим (Фиумичино)в 20:15 ч. Пристигане в 21:30 ч. Трансфер до хотела в центъра на града и настаняване.

Benvenuti in Italia!

„Рим е поема, принудена да служи на света като град.“ - Анатол Брояр

Първата ни вечер в Рим ще започне с едно от нещата, с които апенинците са прочути по света - кухнята!
Встъпително ще се впуснем в опознаването на някои от традиционните ястия, а няма да пропуснем и чаша италианско пенливо вино – просеко и разтапящ десерт!

След приятната увертюра ще се завърнем в хотела ни за нощувка.

Ден 2: /Четвъртък/ допълнителен турРим – от Античността до Барока“ (включен в цената)

След като закусим и се ободрим с по едно ароматно еспресо и маритоци (римски сладкиш със сметана) – ще започнем с „превземането“ на италианската столица. Днешният ден, като машина на времето, ще ни върне в Античността, а после към годините на великите барокови архитекти – Джан Лоренцо Бернини и Франческо Боромини, чието съперничество променя облика на Вечния град. Съревнование достойно да бъде наречени епос.

Обиколката ни ще премине през един от първите шедьоври на Бернини – фонтанът с Тритона, вдъхновен от разказа за морския бог в „Метаморфози“ на Овидий. След кратко бродене из тесните улички, изпъстрени с китни кафенета, сладкарници и магазинчета, ще се озовем пред величествения фонтан „Ди Треви“. Безспорен символ на града, а импозантната статуя на най-големия от 12-те титана – Океан говорят за величието и неограничените възможности на меценатите поръчали това чудо. В тюркоазено-сините води, всеки от нас ще хвърли монета зад рамо за да се върне в Рим, според поверието.

В средата на миналия век Рим се превръща в една от столиците на европейското кино, именно заради разкошния „декор“ трупан през вековете. Филмите с участието на божествената София Лорен, Марчело Мастрояни, Ален Делон…
Ще си припомним за онзи Рим, който големият Фелини успява да улови, само както той умее.
Пътешествието ни ще продължи през галерия „Алберто Сорди“ – обичаният италиански актьор от близкото минало и ще се озовем на любимата улицата за шопинг и разходки на местните – via Corso, по която освен десетките магазини на известни марки, ще видим и пищни църкви, фамилни имения и разбира се – стилно облечени господа и дами. В непосредствена близост е монументалната колона на императора-философ Марк Аврелий (да, същият от филма „Гладиатор“), както и политическото сърце на Италия.
Пригответе се да се качите в машината на времето за да се върнем в Античността и времената на Римската империя. Настройваме сетивата за нещо гениално, невиждано за времето си – непокътнато от разрухата на времето!
Пред нас ще блесне великолепието на Пантеона – храмът на боговете. Олицетворение на вечността на Рим и една от най-дълго действащите църкви в света. Заедно с нашия екскурзовод ще изучим историята и уникалната архитектура на сградата, а не липсват и интересните истории около нея.
С напредването на времето идва моментът за обедното кафе, а какво по-добро място от известната римска кафетерияа „Tazza d’oro”, чиито асортимент проследява историята на тонизиращата напитка през Етиопия и Йемен до Ямайка, Колумбия и Бразилия. 

Следващата ни цел е място, където хилядолетното наследство се слива със съвременния сладък живот – площад „Навона“. Една от горещите сцени в книгата „Ангели и демони“ на Дан Браун и по-късно в кино екранизацията с Том Ханкс. Преди 20 века император Домициан заповядва построяването на стадион, в сърцето на столицата – изцяло покрит с мрамор – идиличен подарък за римския народ.

Днес над стадиона е разположено друго бароково съвършенство – площад „Навона“, а по него са бляскавите фонтани– „На Четирите реки“, „Мавъра“ и „Нептун“, а между тях е църквата посветена на светата мъченица Агнес – една от най-почитани женски светии. Пригответе се да чуете някои интригуващи слухове и легенди обвиващи площада.

Дойде време да пристъпим и към забележителните „Испански стълби“, а защо се наричат така?
Предстои да разберем. Стълбите стават силно известни след филма „Римска Ваканция“ (1963г.) с участието на великата Одри Хепбърн, където тя небрежно си ближе ваниловия сладолед. Срещу стълбите на улица Кондоти е и най-старият кафе-бар в Рим - „Ел Греко“, чиито гости са били личности като Стендал, Гьоте, Лист, Вагнер и любимецът на всички жени (и някои мъже) – Джакомо Казанова.

Тук ще приключи културно-познавателната част от деня ни и ще започне кулинарната. Храната е извор на любов и удоволствие, а едва ли има народ, който по-добре да го разбира от италианците. Заедно ще може да опитаме част от безбройните местни и национални ястия, а хубавата храна винаги върви ръка за ръка с приятно питие – вино, пиво, ликьори и др.

След като се поосвежим и отпочинем ще продължим с опознаването на Рим с вила Боргезе – наричана „белите дробове“ на Рим и един от най-големите градски паркове в Европа. Аристократичната династия Боргезе преустройва парка в миналото и го превръща в земен рай – „извор“ от зеленина с пищна вила с фонтани и ренесансови градини, просторни алеи, екзотична флора и фауна и удивителна панорамна гледка към piazza del Poppolo (Площадът на хората). В Галерия „Боргезе“ е изложена колекция от безценни творби, а съдбата й е много интересна и обвързана с Наполеон Бонапарт. В северната страна на piazza del Poppolo е базиликата Санта Мария дел Пополо – известна с параклиса „Киджи“ (Параклиса на Земята) проектиран от „принцът на художниците“ – Рафаел Санцио. За киноманите мястото ще е познато, защото част от филма „Ангели и демони“ е заснет точно тук.

Свободно време.

Нощувка.

Ден 3: /Петък/ Ватикана – мост между вярата и изкуството“
(цена на възрастен 40 евро / цена за дете до 17г. – 30е)


Закуска. Свободно време или възможност да се включите в допълнителния ни тур „Ватикана – мост между вярата и изкуството“ (заплаща се предварително)

Казват че не Ватикана се намира на територията на Италия, а обратното. Най-малката държава в света, същевременно и една от най-влиятелните и обвити в загадки. Едва ли има място по-света, което да е възбудило толкова много въображението на конспиративните автори. Историята на Ватикана е осеяна с борби за власт, раздор и меценатство, а 11-те музея зад крепостните стени на микродържавата съхраняват някои от възхитителни шедьоври от историята на човечеството, докато тайният архив пази загадки на хиляди години. По време на обиколката из музеите ще разгледаме бележити творби – скулптури, картини, гоблени, изящни зали и коридори. Изумителна архитектура. Част от тях включват – древната скулптура на „Лаoкоон и синовете му“, римски императори, митични герои, знатни личности, а галерията с гоблените ще ни остави без дъх от майсторството на тъкачите и тяхната отдаденост. Бавно докато се придвижваме ще изучим историята на седалището на католическата вяра и как наместникът на Христос на Земята се превръща централна личност с властта си през вековете. Защо императори и крале са му се прекланяли и милеели за неговата благословия? Незаличим отпечатък са оставили двама от гениите на Ренесанса – Микеланджело и Рафаело. Вторият „ражда“ своята мащабна фреска „Атинската школа“ – своеобразна алегория между философи, поети, мислители на Античността и майсторите от времето на Рафаело. Шедьовър след шедьовър, легенда след легенда, разходката ни ще премине и през личния кабинет на небезизвестния папа Александър VI (Родриго Борджия) „взривил“ църквата със скандали, престъпления и симония. Една от много черешки на тортата е божествената „Сикстинска капела“, чиито тавана е най-прочутият в света и апогей в изкуството на западната цивилизация. На него Микеланджело с четката си пресъздава „Страшния съд“ - , а останалите великолепни фрески, изцяло с библейски мотиви, са дело на не по-малко гениални художници – Сандро Ботичели, Перуджино, Гирландайо, Пинтурикио и др. След като отдадем почит пред таланта и величието на ренесансовите майстори – остава последната част от нашето посещение във Ватикана – най-голямата християнска църква в света – базиликата „Свети Петър“, съградена над римския некропол с гробницата на Апостол Петър. Базиликата е украсена с творби на Бернини, Рафаело, Боромини и др., и без съмнение е изконен символ на католическата църква. Най-впечатляваща е скулптурата на Микеланджело – „Пиета“, за която той самият казва - "Видях ангел в къс мрамор. Издялах го и го освободих."

След края на обиколката ни ще излезем на необятния площад „Свети Петър“, проектиран от Бернини. Тук пътят ни ще продължи по стъпките на героя на Дан Браун – Робърт Лангдън и ще достигнем до крепостта на папите – замъкът „Сант Анджело“ както и мостът на ангелите над река Тибър, който ще ни отведе до улички с ресторанти „изрисувани“ с красиви цветя и вкусна традиционна кухня. Време за обяд, в което ще споделим емоции и впечатления от отминалото посещение на Ватикана.

Свободно време за разходка или шопинг.

В горещия следобеден ден има възможност да отскочим до една от модерните атракциите на столицата, която ще ви смрази – „Ледения бар“ – на -5 градуса, в иглу и коктейл в ледена фунийка. В бара се открояват леденият бюст паметник на Юлий Цезар, Колузеума и др. (входна такса – 20 евро, неограничено време + бонус питие)

След вечеря ще се разходим по обаятелната улица „разсичаща“ на две римския форум – “Fori Imperiali”, „обшита“ със статуи на римски императори, а след пладне стените на някои от сградите се превръщат в кино на открито разказващо истории от миналото. В единия край на улицата се вижда и монументалната колона на император Траян – смятан за най-великият сред владетелите на Рим. 

Нощувка.

Ден 4: /Събота/   
Сутринта - "Светият град на Западната цивилизация - Рим" (включен в цената)
Следобяд -Рим, храната, любовта и още нещо“ (цена - 20 евро - продължителност на тура около 3 часа)

След закуска ще се впуснем в нашия допълнителен тур "Светият град на Западната цивилизация - Рим" (включен в цената) качваме се на римското метро (билетите са включени в цената) за да достигнем до Есквилинския площад, където се намира най-голямата църка в света построена в чест на Божията майка – базиликата „Санта Мария Маджоре“. Храмът има изключително добре запазен византийски интериор. В нея се съхраняват мощите на Свети Матей, а също така тук е гробницата на гения Джан Лоренцо Бернини!

Обиколката ни ще продължи към официалната Катедрала на Рим – Архибазиликата „Сан Джовани ин Латерано“ – седалището на римския епископ – папата. След като през IV век Константин Велики дава правото на християните свободно да изповядват своята религия – той заръчва построяването на храма, който през вековете търпи множество промени, но остава една от великите базилики в Рим.

Рим е неразривно свърза с историята на християнството, доказателство за това е църквата „Санкта Санкторум“, в която се намират Светите стъпала – тези, които според преданието е преминал Исус Христос по пътя си към преториума на Пилат Понтийски. Според традицията се смята, че те са докарани тук от майката на Константин Велики – Елена. От дълги времена поклонници идват да търсят прошка или да засвидетелстват своята вяра и изкачват стъпалата на колене.

Последната спирка от тура ни ще бъде свято място за нас българите – базиликата „Сан Клементе“, където през 869г. е погребан равноапостол Свети Консантин Кирил Философ. Всяка година на 24 май в деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - българска делегация отдава почит към Светите братя.

Свободно време за обяд.

Следобяд ще имате възможност да се включите в най-вкусния тур от пътешествието ни - „Рим, храната, любовта и още нещо“ (продължителност на тура около 3 часа)

Обичана от милиони хора по света – италианската кухня е толкова разнообразна и противно на представите - много повече от пица и паста. Тя е отражение на многовековно наследство и докосването до различни култури. За италианците храненето не е просто жизнен процес, то е средство за сплотяване на фамилията и социализиращ елемент, а страстта и любовта, която влагат в готвенето е достойно за почит. В днешния кулинарен тур ще се запознаем предимно с местната римска кухня, която е богата смесица между древните култури на гърци, етруски, сарацини, евреи и др. Обиколката ни ще започне от емблематичния площад в сърцето на града „Campo dei Fiori” – в миналото тук е имало поле с цветя, от където е произхода на името, а по-късно бил използван за публични екзекуции. В центъра му се издига статуя на последния човек изгорен на клада – Джордано Бруно. Днес площадът е наситен със сергии, които предлагат изобилие от плодове, зеленчуци, млечни продукти и друга традиционна продукция от дами от съседните малки населени места. Някои от изкушенията, които ще опитаме включват – прясно пресован зехтин, различни видове песто, балсамико, продукти с трюфели, сирена, колбаси…
След като се подкрепим с питие – ликьор или сок от нар – ще продължим към древния Еврейския квартал – тук е най-старата еврейска общност в Европа, с постоянно присъствие на юдеи в квартала от над 2 хилядолетия и запазила своите кулинарни обичаи, в чиито център се „извисява“…артишокът!

Най-популярното ястие е „артишок по юдейски“, предлаган днес в много ресторанти. Ще продължим към друга неустоима част от квартала – сладкарниците и предложения като – торта с рикота и диви череши (докато вкусно си хапваме от десерта, ще разберем и интересната история за създаването му). Безцеремонното ни кулинарно прелъстяване ще продължи с живописния и романтичен квартал Трастевере – лабиринт от улички, къщи с цветя, висящи растения и площадчета обзети от безвремие. Обожавано място от местните –  тук ще приключи нашия кулинарен тур с чудесен аперитив с типични римски антипасти - (преди хранене) – плато с различни видове меса, сирена, маслини, брускети, сосове, ядки и др. – „букет“ от плодородната италианска земя!

В края на деня сме приготвили лежерно изкачване до хълма Джаниколо за да изгледаме омагьосващия залез на римския хоризонт. Незабравимо!

На хълма ще видим и бюст-паметникът на легендарния българин капитан Петко Войвода, до конната статуя на пълководецът на италианското обединение – Джузепе Гарибалди!

Вечерта ще се върнем обратно към квартала Трастевере за вечеря в ресторант (остерия или тратория). Част от вкусотиите, сервирани са: Салтимбока ала романа; Букатини Аматричана; Ригатони Карбонара; паста ала Грича; Качо е пепе и др. Изборът е преизобилен, а насладата – гарантирана!


Ще завършим прекрасния ден с една италианска мисъл - “A tavola non si invecchia.” („Не се остарява на масата“) – когато сте на масата със семейство и приятели – времето спира!

Нощувка.

Ден 5: /Неделя/ “Светът на Древен Рим – Форумът и Колизеят“
(цена за възрастен – 30 евро / цена за дете до 17г. – 20 евро)
Рим (Фиумичино) – София

Закуска. Свободно време или възможност за допълнителен тур “Светът на Древен Рим – Форумът и Колизеят“

Турът ни ще започне с разглеждането на площад „Венеция“ и едноименния дворец (отвън), който някога е бил седалище на папите, а през фашисткия период и резиденция на Мусолини и неговите сподвижници. На балкона на двореца е и мястото, от където "Дучето" обявява алианса си с нацистка Германия и война на Великобритания и Франция през ВСВ. Ще вперим погледите към снежнобелият колосален Олтар на Родината – паметник с национално значение, а в неговия център се извисява конната статуя на първия крал на Обединена Италия – Виктор Емануил II. Преди да пристъпим към същинската част от тура ни – ще заобиколим монументалната сграда и ще се изкачим по стълбите на Микеланджело до Капитолийския хълм – център на религиозния култ в древността. Според легендата точно тук капитолийската вълчица е откърмила близнаците Ромул и Рем. Най-старите публични музеи в света – Капитолийските, съхраняват съществени експонати като оригиналната статуя на Капитолийската вълчица и десетки други артефакти. На площада е и бронзовата статуя на император Марк Аврелий, а спускайки се към главния вход на Римския форум ще изпием по глътка изворна вода от най-старата чешма в града.

В древността Рим е бил наричан „столицата на света“, а из неговия Форум, намиращ се между Капитолийския и Палатинския хълм, са се издигали грандиозни храмове, търговски сгради, сергии продаващи стоки от целия познат свят…тук е било и общественото, политическо, съдебно и религиозно сърце на републиката и империята, а в храмът на богинята на домашното огнище Веста е горял вечният огън. Затваряме очи, настройваме въображението си и се телепортираме в античността!

Обиколката ни из Форума ще ни върне още в самото начало – митът за Ромул и Рем, през времената на Републиката, а по-късно и разцвета на Империята. Изкачвайки се към Палатинския хълм (където се смята, че е основан града) ще видим Триумфалната арка на император Тит, чиито модел е вдъхновил Наполеон да заръча известната такава в Париж. На хълма са били дворците на императорите и знатните патриции. Очакват ни опияняващи истории, легенди и митове – разказващи за могъществото. Към края на обиколката ни ще зърнем най-голямата арена за състезания хиподрума Циркус Максимус – тук са се провеждала античната „Формула 1“ – надпревари с колесници и конни надбягвания. Докато излизаме от обособената част на Римския форум пред нас ще се открие и част от запазения акведукт на Клавдий, а секунди по-късно и Триумфалната арка на император Константин Велики –  гордо стояща пред някогашния вход на Форума. До арката е и зашеметяващият символ на Вечния град – Амфитеатърът на Флавиите, познат по света като Колизеят!

Арената се „ражда“ благодарение на династията на Флавиите, а нейната цел – „хляб и зрелище“ за народа. Гладиаторски битки, схватки между зверове (лъвове, тигри, пантери, слонове и др.) и дори според легендите възстановки на морски сражения!

...затворете очи и чуйте изблика на вълнение от тълпите, когато се задава зрелище...Рим е народът!

Загадките около нея все още тормозят умовете на историци и археолози, а днес той е най-посещаваната забележителност в столицата. Разходката ни вътре ще ни отведе до чудесни гледки към главната сцена и императорското място. Някога на мястото на Колизеят се е простирал разточителния „Златен дворец“ на Нерон, а в центъра му е имало изкуствено езеро захранвано от акведукта.

Гледайки това чудо на чудесата няма как да не си припомним незабравимите думи на Максимус от филма „Гладиатор“ - "Това, което правим приживе, отеква във вечността."

Свободно време за последни покупки, кафе или безгрижна разходка. Веднъж след като посетите Рим – той остава във вас ЗАВИНАГИ. Съдбата е отредила на Рим да живее вечно и да окупира сърцата на всички докоснали се до него!

Привечер отпътуваме към летище Фиумичино за полет до София в 21:30ч. Кацаме в 00:40ч. (по разписание).

„Един живот не е достатъчен за да опознаете Рим.“ – Паулина Пимперова.

 

Дати 2021:

ЮЛИ 2021: 21.07 – 25.07.2021 (сряда-неделя) СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА - ЦЕНА 695 лева
Август 2021: 
18.08 – 22.08.2021 (сряда-неделя) (СОФИЯ-РИМ 19:30-20:35 / РИМ-СОФИЯ 21:10-00:15)
СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА - ЦЕНА 695 лева

Септември 2021: 13.09 – 17.09.2021 (понеделник-петък) (СОФИЯ-РИМ 19:30-20:35 / РИМ-СОФИЯ 21:10-00:15)
Октомври 2021: 13.10 – 17.10.2021 (сряда-неделя) (СОФИЯ-РИМ 19:30-20:35 / РИМ-СОФИЯ 21:10-00:15)

 

Пакетна цена на човек в лева, на база настаняване в двойна стая 

          Група

 минимум/максимум записани

Настаняване в избран хотел в Рим

Група

10-20

405 Евро /  870 лева

Доплащане за единична стая: Цената е при запитване и при наличност на единични стаи в избрания хотел.

Цената на човек в лева, на база настаняване в двойна стая, включва:

 • Самолетен билет СОФИЯ – РИМ - СОФИЯ с полет на авиокомпаниите WIZZ AIR (Цена към дата 26.06.2021)*
 • Чекиран багаж до 10 кг (в двете посоки)
 • Трансфер Летище - Хотел - Летище
 • 4 нощувки със закуски в хотел 3/4* в центъра на Рим 
 • Със специалната компетенция на представител на Топ Трип (регистрирана търговска марка на Темпора Травъл ЕООД) - Илмас Мустафов (ЕЛМО)
 • Екскурзоводско обслужване на български език
 • Допълнителен тур "Рим - от Античността до Барока"
 • Допълнителен тур "Светият град на Западната цивилизация"
 • Медицинска застраховка асистънс "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД, с покритие 10 000 евро
  * ТО си запазва правото за промяна на пакетната цена при увеличение на цената на самолетен билет над 20% спрямо дата 26.06.2021

 Цената не включва:

 • Голяма багаж до 20 кг; WIZZ Priority или друга допълнителна услуга предлагана от авиокомпанията
 • Входни такси за обектите по програмата
 • Допълнителни мероприятия и екскурзии (по желание - заявяват се предварително) и при минимум 8 участника

     1. „Ватикана – мост между вярата и изкуството“ - цена - възрастен - 40 евро / дете до 17г. - 30 евро (резервация и входна такса, слушалки по време на обиколката и екскурзоводско обслужване)
     2.Рим, храната, любовта и още нещо“цена 20 евро, с включен екскурзовод и консумация по време на кулинарния тур
     3. “Светът на Древен Рим – Форумът и Колизеят“ - цена - възрастен - 30 евро / дете до 17г. - 20е (включени входни билети за Форума и Колизея и екскурзовод по време на обиколката)
 • Обяди, вечери
 • Сити такса
 • Лични разходи
 • Доплащане за единична стая
 • City такса - заплаща се индивидуално от туриста на място, при настаняване (4-6 евро на човек на нощувка)
 • При желание на клиентите, ТО предлага срещу допълнително заплащане застраховка "отмяна на пътуване"

 Хотели по програмата:

 • 4 нощувка със закуска в хотел Genio 4* или подобен хотел в центъра на Рим. 

Необходими документим и условия за записване

 • Валиден международен паспорт или лична карта
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители
 • Начин на плащане: В офисите на Темпора Травъл и Топ Трип, по банков път, с кредитна карта
 • За всички възникнали въпроси, за уточнение, за съвет, моля пишете ни по електронната поща на адрес office@toptrip.bg или ни се обадете по телефон: 0700 31 006, 02 44 84 145, 0888372556

Срокове на плащане и анулационни условия

 • При сключване на договор и потвърждение на резервацията – 30% от пакетната цена
 • Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
 • До 60 работни дни от датата на заминаване – само стойността на билета.
 • От 59 работни дни до 30 работни дни – такса с размера на билета и депозита.
 • От 29 работни дни до деня на отпътуване – такса 100% от стойността на пътуването.
 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване по време на самото пътуване, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни и вътрешни полети и не по-късно от 31 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите;
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване в съдебни институции, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация по условията на застраховката може да получите в офиса на фирмата.
Ограничителни мерки за влизане в Италия спрямо български граждани:
Считано от 21 юни лица, пристигащи от страните от списък “C” (в който е включена България), Япония и САЩ е необходимо да притежават един от следните „зелени сертификати“:

1. завършена най-малко 14 дни преди пристигане в Италия ваксинационна процедура срещу COVID-19;
2. преболедуване на COVID- 19 и приключил карантинен перид;
3. негативен ПСР или бърз антигенен тест, извършен 48 часа преди влизане в страната. Деца под 6 годишна възраст са освободени от представяне на тест.

 

Допълнителна информация

 • Топ Трип ® си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време на програмата, според обстоятелствата и при необходимост.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промени! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпаниите!

Застраховки

TopTrip® е търговска марка на Темпора Травъл ЕООД, ТО 5344, ТА РК-01-6997

"ТЕМПОРА ТРАВЪЛ" ЕООД е сключил задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", съгласно чл. 97 от ЗТ, покриваща отговорността му за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност при условията на застрахователна полица.
Задължителна застраховка "Отговорност на туроператора" е сключена със „Застрахователно Дружество Евроинс“ АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб“ No. 43, със застрахователна полица 065 0000206/002, с валидност на действие от 10.01.2020 г. до 09.01.2021 г. 

Включената в пакетната цена медицинска застраховка с лимит 10 000 € се сключва със Застрахователно Дружество MONDIAL ASSISTANCE, AWP P&C S.A., бул. Христофор Колумб 80/6, София 1592.

Топ Трип (ТО Темпора Травъл ЕООД) предлага допълнителна възможност за сключване на застрахователен договор „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие при злополука. 

 

Италия

Италия е разположена на Апенинския полуостров, о-вите Сицилия, Сардиния и редица малки острови. Има площ от 301.3 хил. кв. км. Граничи (в км) с Франция - 515, Швейцария – 718, Австрия – 415, Словения – 218, Сан Марино – 70 и има брегова линия от 5 599 км, от които континентална – 3 301 км Тиренско море – 963, Адриатическо море – 1 128, Йонийско – 795, Лигурско – 415 (и островна - 2 298 км (Сицилия – 867, Сардиния – 973 и останалите – 458).

Релеф – предимно планински – на север Алпите с най-висок връх Монблан – 4 807 м (на границата с Франция), южно от Алпите е Паданската равнина, а голяма част от Апенинския полуостров е заета от Апенинските планини с най-висок връх Корно – 2 914 м. В южните части на страната са действащите вулкани – Везувий – 1 277 м, Етна – 3 323 м (на о-в Сицилия), Вулкано – 500 м (на о-в Вулкано) и Струмболи – 924 м (на о-в Стромболи).

Климат – субтропичен, средиземноморски, на север преходен към умерен. Средната температура за юли са 20-28 градуса Сº, при южен вятър (сироко) се повишават до 40-45 градуса Сº, и за януари – до 12 градуса Сº. Валежи – 600-1000 мм в равнините, и до 3000 мм във високите планини. Реки – пълноводни в Северна Италия – По, Арно и др., а в южните части – маловодни, пресъхващи. В предпланините на Алпите има големи езера – Лаго ди Гарда, Лаго ди Комо, Лаго Маджоре и др. Растителност – широколистни гори в Апенините, в Алпите – иглолистни и алпийски ливади. Горите са 25 % от площта на страната.

Население – 57 260 хил. жители. Гъстота – 190.1 жит. на кв. км. Естествен прираст 2. Средна продължителност на живота - мъже – 75 г., жени – 81 г.

Официален език – италиански (литературен), използват се три групи диалекти.

Столица - Рим (2 651 хил. ж.). Други градове – Милано (1 301 хил. ж.), Неапол (1 046 хил. ж.), Торино (917 хил. ж.), Палермо (689 хил. лв.), Генуа (650 хил. ж.), Болоня (384 хил. ж.), Месина (262 хил. ж.), Верона (254 хил. ж.), Триест (220 хил. ж.).

Административно деление – 94 провинции, обединени в 20 исторически области - Пиемонт, Вале д Аоста, Ломбардия, Трентино-Алто-Адидже, Венеция, Фриули-Венеция-Джулия, Лигурия, Емилия-Романя, Тоскана, Умбрия, Марке, Лацио, Абруци, Молизе, Кампания, Апулия, Базиликата, Калабрия, Сицилия, Сардиния.
Държавно устройство – парламентарна република. Президентът се избира от двете палати на парламента за срок от 7 години. Законодателна власт - парламент, избиран за 5 години. Състои се от две палати - Сенат на републиката (322 сенатора) и Палата на депутатите (630 депутата). Изпълнителен орган - правителство (съвет на министрите), начело с председател.

Парична единица – EURO

Стопанство – високо развита индустриално-аграрна страна, една от водещите в света. В страната се добиват живак, пирити, въглища, желязна руда, нефт, боксити, мрамор и др. Най-развити промишлени отрасли - машиностроене, автомобилостроене, хранително-вкусова, химическа, текстилна, металургия, корабостроене, самолетостроене, електроника, електротехническа, оптическа, нефтопреработване. От селското стопанство с най-голяма значение е земеделието - зърнени култури (пшеница, царевица, ориз), плодове, грозде (10 млн. т годишно, 90 % от които се преработват на вино), цитруси (над 3 млн. годишно), домати (5.5 млн. т. годишно) и др. Животновъдство - млечно и месно (предимно в Северна Италия).

Транспорт – силно развит - шосета - над 300 хил. км (25 млн. автомобила, от тях 23 млн. са леки), ж.п. линии - 20 хил. км, 2/3 са електрифицирани. Главни морски пристанища - Генуа, Триест, Венеция, Неапол, Бари и др.

Туризъм – много добре развита инфраструктура. Годишно страната се посещава от над 30 млн. туристи.


5 дни / 4 нощувки
Самолет
от 795 лв.
Направи запитване
Код на офертата: 21EUIT06ТТ