TopTrip

ТОСКАНА - С Паоло по стъпките на виното и кулинарните изкушения в самото сърце на Италия

В нашата работилница за пътешествия за всички вас, нашите приятели и клиенти, сме подготвили едно ново предизвикателство с истински италиански привкус! Прочетете и запазете своето място за едно кратко, но наситено с изненади бягство в Тоскана през октомври 2020 или април 2021!

МАРШРУТ:
София – Рим – Гросето – Сан Джиминяно – Флоренция – Сиена – Пиенца – Монтепулчано – Кианти – Болоня – София

Самолетна програма (Fly & Drive)
5 дни/4 нощувки

Дати 2020:
Октомври 2020
Април 2021

 

Кратък преглед на програмата:

Ден 1: 04.04. /Cъбота/ София – Рим (Чиампино) – Гросето – Сан Джиминяно
Среща на летище София (Терминал 2) в 04:40 ч. за полет за Рим в 06:40 ч. Пристигаме на летище Чиампино в 07:35 ч. Оформяне на документите за предварително резервираните ни автомобили.
Отпътуваме за провинция Гросето – Посещение на термална зона в Сатурния - атрактивна туристическа дестинация заради красивите си и лековити термални извори. Il Gorello, водопадите на Мелницата (Le Cascate del Mulino), разположени в тосканската зона Марема са също част от програмата ни днес.
За любителите на културни и исторически преживявания препоръчваме разходка в градчето Гросето. Старата част на града се намира зад шестоъгълна крепостна стена от 16-ти век, където се издига и внушителната крепост на Медичите. Недалеч от Сатурния се намират и двата залива - Порто Санто Стефано и Порто Ерколе – съчетания на славно минало и луксозно настояще, красиви яхти, чаровни цветни къщи. Продължаваме  към градчето Сан Джиминяно. Свободно време.
Нощувка в Сан Джиминяно.

Ден 2: 05.04. /Неделя/ Сан Джиминяно – Флоренция – Сан Джиминяно
Закуска в хотела. Разходка и разглеждане на Сан Джиминяно и плодородната долина Вал д‘Елза. Емблематични за града са 14-те кули (в миналото 72), заради които често е наричан „италианския Манхатън“. Историческият център на Сан Джиминяно е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО - дворецът Палацо дел Пополо, църквата „Сант‘Агостино“ и музеят на виното трябва да бъдат видяни. След обяд отпътуваме за Флоренция. Задължително място за разходка е мостът „Понте Веккио” на река Арно, следва базиликата Санта Кроче - една от най-красивите във Флоренция, Катедралата на Флоренция „Санта Мария дел Фиоре” с прочутата си Камбанария. Сред забележителностите на Флоренция са също и Площадът на Синьорията, Палацо Векио и Галерията Уфици, къщата-музей Данте Алигиери. Отпътуваме обратно за Сан Джиминяно. Нощувка в Сан Джиминяно.

Ден 3: 05.04. /Понеделник/ Сан Джиминяно – Монтериджони – Сиена – Пиенца - Монтепулчано – Сан Джиминяно
След закуска, отпътуваме за Сиена - малкото бижу на Тоскана! Кратка почивка в Монтериджони. В Сиена ще видим Piazza del Campo, Palazzo Pubblico, Torre di Mangia, Катедралата на Сиена, Museo dell'Opera del Duomo, Pinacoteca. Свободно време за разходка и обяд в центъра.
Отправяме се към град Монтепулчано. От кулата на двореца Палазо Комунале се открива гледка към Сибилинските планини и връх Симоне. Монтепулчано е и винената столица на Тоскана. Време за вино! По пътя обратно за Сан Джиминяно ще разгледаме Пиенца. Оставаме тук за кулинарно приключение преди да отпътуваме обратно за Сан Джиминяно. Нощувка в Сан Джиминяно.

Ден 4: 07.04. /Вторник/ Сан Джиминяно - Греве ин Кианти
Закуска. Днес темата на деня е ВИНОТО в област Кианти. Греве - пазарно градче, столица на винопроизводството на областта Кианти. То е отправна точка към Le Cantine di Greve, където ще дегустираме от най-хубавите вина. Нощувка в автентично италианско шато в Граве ин Кианти.

Две са възможностите за опознаване на района:

 • Обиколка около Греве ин Кианти през Уцано
 • Обиколка около Греве ин Кианти през Монтефиорале

Ден 5: 08.04. /Сряда/ Греве ин Кианти – Болоня – София       
Закуска. Отпътуваме за червения град Болоня.
Болоня е красив, богат на култура и изкуство град, университетски център, но известен и с гастрономическите си изкушения. Пешеходна разходка из историческия център - Фонтана на Нептун, двете кули „Азинели“ и „Гарисенда“, площада "Маджоре" с базиликата „Сан Петронио“. Свободно време за чаша вино, вкусна пица, кафе преди да кажем "Довиждане, Италия!"
Отпътуване към летището в 19:30 ч. Предаване на колите. Полет за България в 22:35 ч. Пристигане на летище София около 01:25 ч. 

Ако това е вашето пътешествие, разгледайте секция ДEТАЙЛИ

МАРШРУТ: 
София – Рим – Гросето – Сан Джиминяно – Флоренция – Сиена – Пиенца – Монтепулчано – Кианти – Болоня – София

Самолетна програма (Fly & Drive)
5 дни/4 нощувки

Дати 2020:
Октомври 2020
 
Април 2021

Полетно разписание за 04-08 Април 2020
/събота/ Ryanair - СОФИЯ (от Терминал 2) - РИМ Чиампино 06:40-07:35
/сряда/ Wizz Air - БОЛОНЯ (Гулиелмо Маркони) - СОФИЯ (Терминал 1) 22:35-01:25
Полетното разписание е представено в местно часово време.
Часовата разлика между София и Рим, както и София и Болоня е минус 1 час.

 

Програмата в детайли:

Ден 1: 04.04. /Cъбота/ София – Рим (Чиампино) – Гросето – Сан Джиминяно
Среща на летище София, Терминал 2 в 04:40 ч. за полет за Рим в 06:40 ч. Пристигаме на летище Чиампино в 07:35 ч. Оформяне на документите за  предварително резервираните ни автомобили.
Отпътуваме за провинция Гросето (168 км/~2.10 ч.) – Посещение на прочутата открита термална зона в Сатурния. Това тосканско градче днес е атрактивна туристическа дестинация заради красивите си и лековити термални извори. Известните със сярното си съдържание терми на Сатурния оформят прелестна картина пред очите ни, oще докато преминаваме по пътя над тях. От него се виждат Il Gorello, както и водопадите на Мелницата (Le Cascate del Mulino), разположени в тосканската зона Марема, прочути с красотата и благоприятно въздействие върху кожата, дихателния апарат и кръвообращението. Термите и пейзажите около тях днес са истинска емблема на Тоскана и региона. Няма да пропуснем да се потопим в басейните, които привличат като магнит. Издълбани по съвсем естествен начин от минералните води в скалите от травертин, тези минерални басейни днес са прекрасен декор за истински релакс. Любопитен е фактът, че термите са безплатни, пълнят се непрекъснато с вода от бликащия по-горе водопад. И всичко това – далеч от трафика, шума и хаоса. Минераленият извор, от който блика непрекъснато вода с постоянна температура 37.5 градуса, посреща своите гости и лете, и зима. Ето защо водопадите тук са доста оригинално място за прекарване и на новогодишните празници.
Градчето Сатурния е кръстено на римския бог на войната, Сатурн. Според легендата той бил уморен от постоянните войни между хората и изпратил гръм на земята. Този гръм сътворил магическите извори с гореща вода, които усмирили човешкия род. Пейзажът наоколо е уникален: долини и възвишения, гори,  маслинови дръвчета, лозя, житни поля и кипариси. 
За тези, които не обичат СПА преживяванията на открито, ще препоръчаме разходка в близкото градче Гросето. Градът е издигнат през Средновековието на мястото, където етруските са минавали с лодките си през блатистата зона. Старата част на града е грижливо скрита зад шестоъгълна крепостна стена от 16-и век, тук се издига и внушителната крепост на Медичите.
Недалеч от Сатурния се намират и двата сякаш застанали нарочно един срещу друг залива - Порто Санто Стефано и Порто Ерколе – съчетания на славно минало и луксозно настояще, красиви яхти, чаровни цветни къщи.
Продължаваме в посока сърцето на Тоскана - градчето Сан Джиминяно (120 км/~1.30 ч.). Свободно време за първи впечатления от града. Нощувка в Сан Джиминяно.

Ден 2: 05.04. /Неделя/ Сан Джиминяно – Флоренция – Сан Джиминяно
Закуска в хотела. Разходка и разглеждане на Сан Джиминяно. Градът е красиво построен на хълм, а около него се простира плодородната долина Вал д‘Елза с нейните редуващи се лозови и маслинови насаждения. Сан Джиминяно привлича със средновековната си архитектура, красивите улички и характерни тратории, от които се носи неустоим аромат на италиански специалитети и вино. Името на града е посветено на светеца на Модена - Джеминианус, за който се смята, че е помогнал за спасяването на града от нападенията на Атила. Въпреки, че възниква през 3-ти век пр. Хр. като малко етруско селище, истински разцвет Сан Джиминяно достига през Средновековието, когато тук често започнали да отсядат поклонниците, пътуващи от и към Рим. Емблематични за града са 14-те кули (в миналото 72), заради които често е наричан „италианският Манхатън“. Историческият център на Сан Джиминяно е неизменна част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Едни от най-интересните забележителности са дворецът Палацо дел Пополо, впечатляващ с красивия си двор и фреските на Мемо ди Филипучо, църквата „Сант‘Агостино“, датираща от 13 век, музеят на виното. Ще се изкачим на хълма Торре Гроса,  за да се полюбуваме на спиращата дъха гледка във всички посоки и да проявим фотографските си умения. 
След обяд отпътуваме за Флоренция (55 км/~1 час). Флоренция е мястото, където искрата на Ренесанса пламва и озарява с пламъка си цяла Европа. Задължително място за разходка е покритият мост „Понте Веккио” на река Арно, известен и с бижутерски си магазинчета. Ще се разходим до най-красивите църкви на Флоренция – Санта Кроче, с надгробните плочи на Микеланджело и Галилей, Макиавели и Росини, Катедралата на Флоренция „Санта Мария дел Фиоре” с прочутата си Камбанария, дело на Джотто и неговите ученици. Сред забележителностите на Флоренция са също и Площадът на Синьорията, Палацо Векио и Галерията Уфици. Емблематични са още фонтанът и къщата-музей Данте Алигиери. Флоренция е един красив свят, в който всеки от нас ще открие днес своето малко съкровище. Време за истинско италианско кафе и джелатто!
Отпътуване обратно за Сан Джиминяно. Нощувка в Сан Джиминяно.

Ден 3: 05.04. /Понеделник/ Сан Джиминяно – Монтериджони – Сиена – Пиенца - Монтепулчано – Сан Джиминяно
След закуска отпътуваме за Сиена (50 км/~55 мин). Кратка фото пауза в малкото градче Монтериджони, оградено от крепостни стени, истински образец на средновековната архитектура, за които историята разказва, че са изградени от сиенийците по време на войните срещу Флоренция през 1214 г.
След кратък преход пристигаме в Сиена - малкото бижу на Тоскана! Първото ни докосване е със спокойствието и уюта на малките исторически улички. Тук ще видим Piazza del Campo -площада с форма на раковина, Palazzo Pubblico - сградата на общината (датираща от повече от 800 г.) и известните фрески, дело на Амброджио Лоренцети, Torre di Mangia, от чийто връх се разкрива незабравима гледка към целия град, Катедралата на СиенаMuseo dell'Opera del Duomo, в който се намира прочутата Maestà на Дучо, Pinacoteca, където могат да се видят най-добрите образци на изобразителното изкуство. Любопитен факт е, че в Сиена се намира най-старата банка в света (1472), която функционира и в наши дни. Свободно време за разходка и обяд в центъра.
Отправяме се към следващата ни цел - град Монтепулчано  (55 км/~ 45 мин) - средновековен град с крепостна стена, съхранил дворци и църкви от периода на Ренесанса. От кулата на двореца Палазо Комунале се открива прекрасна гледка към Сибилинските планини и връх Симоне. Ние сме тук в Монтепулчано и заради неговата безупречна репутация на винената столица на Тоскана. Време за вино!
По пътя обратно за Сан Джиминяно непременно ще разгледаме Пиенца - едно от най-очарователните малки градчета на Италия, известно още като città ideale, или „перфектният град“. От тук се откриват невероятни гледки към живописната и плодородна долина Вал д'Орча. Цялата област е обявена за културно наследство на ЮНЕСКО. Пиаца Пио II, смятан също за един от най-известните площади в света, с уникалната си трапецовидна форма и сградите от светъл травертинов камък и мрамор, е самото сърце на Пиенца. Впечатляваща е фасадата  на Cattedrale dell'Assunta в ренесансов стил. Градчето Пиенца примамва своите гости освен с история и със своето известно сирене пекорино. Оставаме тук за кулинарно приключение като прясно ръчно направена паста (pici) със сирене и пипер и, разбира се, чаша италианско вино. Отпътуване обратно за Сан Джиминяно. (90 км/~1.50 ч.). Нощувка в Сан Джиминяно.

Ден 4: 07.04. /Вторник/ Сан Джиминяно - Греве ин Кианти
Закуска. Днес темата на деня ни е ВИНОТО в област Кианти (50 км/~1 час). Известно е, че тук вино се е правило още от древността. Греве е провинциално пазарно градче, столица на винопроизводството на областта Кианти. То е отправна точка към Le Cantine di Greve, където без съмнение ще се опитаме да дегустираме от най-хубавите вина, избирайки измежду 50 различни местни сорта и допълващите ги деликатеси. Вино, наслада, фотографски предизвикателства ще ни бъдат спътници днес. Нощувка в автентично италианско шато в Граве ин Кианти.

Две са възможностите за опознаване на района:

Вариант 1: Обиколка около Греве ин Кианти през Уцано
Отправяме се на север от централния площад на Греве, следваме пътя за района Кианти Класико. Известната вила Калсиная, многобройни красиви лозови масиви и фамилни ферми, където се правят превъзходни вина ще ни съпътстват ако изберем този маршрут. Преход: (11.4 км/~2.5 часа)

Вариант 2: Обиколка около Греве ин Кианти през Монтефиорале
Ако изберем този маршрут за опознаване на региона, то пътят ще ни отведе покрай гъсти гори, изоставени ферми, красиви вили, маслинени и лозови масиви, преди да достигнете панорамното селце Монтефиорале. Преход: (10 км/~3.5 часа)

Ден 5: 08.04. /Сряда/ Греве ин Кианти – Болоня – София       
Закуска. Отпътуваме за червения град Болоня (128 км/~1.40 ч.). Болоня е изключително красив град, богат на култура и изкуство, университетски център, но известен и с гастрономическите си изкушения. Пешеходна разходка из историческия център ще ни отведе до Фонтана на Нептун – впечатляваща скулптурна композиция с 3-метрова статуя на Нептун, заобиколен с изящни фигури на сирени и делфини, до двете кули „Азинели“ и „Гарисенда“, превърнали се в символи на града, до площада "Маджоре" с базиликата „Сан Петронио“ – една от най-големите църкви в света. Тук папа Климент VII коронова Карл V през 1530 г. за император на Свещената Римска империя. Свободно време за чаша вино, вкусна пица, кафе или просто последна разходка, преди да кажем "Довиждане, Италия!"

Отпътуване към летището в 19:30 ч. (10 км/~25 мин). Предаване на колите.
Полет за България в 22:35 ч. Пристигане на летище София около 01:25 ч. 

Дати 2020:
Октомври 2020 
Април 2021

Полетно разписание за 04-08 Април 2020
/събота/ Ryanair - СОФИЯ (от Терминал 2) - РИМ Чиампино 06:40-07:35

/сряда/ Wizz Air - БОЛОНЯ (Гулиелмо Маркони) - СОФИЯ (Терминал 1) 22:35-01:25
Полетното разписание е представено в местно часово време.
Часовата разлика между София и Рим, както и София и Болоня, е минус 1 час.

 

Пакетна цена на човек в лева, на база настаняване в двойна стая 

Група или индивидуални туристи

 

Настаняване в избрани  бутикови хотели 

Индивидуална програма - БЕЗ водач

         Self Drive Tour**

 БЕЗ минимален брой записвания

404 Евро / 790 лева

Малка група*

12-15 души

496 Евро / 970 лева

Голяма група* 

16-20 души

440 Евро / 860 лева

* При запитване за единична стая, сумата за доплащане ще бъде предоставена след потвърждение от хотелите

 ** Self Drive Tour - означава, че ще получите предварително уговорени и изготвени от Топ Трип (туроператор) документация и указания по предложения маршрут (вкл. разстояния, паркинги и съвети за безопасност), контакти, препоръки за ресторанти и забележителности, резервации на хотели, резервации на коли под наем, ваучери и други туристически услуги. 
Пътуването от точка А до точка Б всеки ден, часовете на тръгване и пристигане, както и спирките по пътя са описани в предоставената документация, но могат да бъдат променяни, на място и по ваше желание.
Нашата документация и препоръки за обиколки със самостоятелно шофиране (Self Drive Tour) са отговорно и грижливо изработени, така че вие да можете да разчитате на нашия професионален опит, да планирате перфектната почивка и да се възползвате максимално от пътуването си.

Цената на човек в лева, на база настаняване в двойна стая, включва:

 • Самолетен билет СОФИЯ – РИМ – БОЛОНЯ - СОФИЯ с редовен полет на авиокомпаниите Ryanair и Wizz air с включен малък ръчен багаж (дамска чанта или раница)
 • летищни такси
 • 3 нощувка със закуска в Сан Джиминяно
 • 1 нощувка със закуска в италианско шато в Граве ин Кианти
 • Представител на Топ Трип (регистрирана търговска марка на Темпора Травъл ЕООД) - само при групови пътувания
 • Медицинска застраховка асистънс "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД, с покритие 10 000 евро

 Цената не включва:

 • Голям ръчен багаж - (55x40x23 cm) + приоритет за качване в самолета;
 • Голяма багаж до 20 кг 
 • Входни такси за обектите по програмата
 • Допълнителни мероприятия и екскурзии (по желание - заплащат се на място)
 • Обяди, вечери
 • Лични разходи
 • Доплащане за единична стая – цената се определя при потвърждение от хотела
 • При желание на клиентите, ТО предлага срещу допълнително заплащане застраховка "отмяна на пътуване"
 • Кола под наем. Вашите консултанти от Топ Трип ще ви предложат най-добрите варианти за наемане на кола според вашите изисквания и бюджет. Приблизителна цена на кола с пълна застраховка за целия престой - 270 лева.

 Хотели по програмата:

 • 3 нощувка със закуска в хотел Relais Santa Chiara в Сан Джиминяно /или подобен хотел
 • 1 нощувка със закуска в Шато La Rimbecca в Греве ин Кианти  /или подобен хотел

Необходими документим и условия за записване

 • Валиден международен паспорт или лична карта
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители
 • Начин на плащане: В офисите на Темпора Травъл и Топ Трип, по банков път, с кредитна карта
 • За всички възникнали въпроси, за уточнение, за съвет, моля пишете ни по електронната поща на адрес office@toptrip.bg или ни се обадете по телефон: 0700 31 006, 02 44 84 145, 0888372556

Срокове на плащане и анулационни условия

 • При сключване на договор и потвърждение на резервацията – 30% от пакетната цена
 • Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
 • До 60 работни дни от датата на заминаване – само стойността на билета.
 • От 59 работни дни до 30 работни дни – такса с размера на билета и депозита.
 • От 29 работни дни до деня на отпътуване – такса 100% от стойността на пътуването.
 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване по време на самото пътуване, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни и вътрешни полети и не по-късно от 31 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите;
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване в съдебни институции, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация по условията на застраховката може да получите в офиса на фирмата.

Допълнителна информация

 • Топ Трип ® си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време на програмата, според обстоятелствата и при необходимост.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промени! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпаниите!

Застраховки

TopTrip® е търговска марка на Темпора Травъл ЕООД, ТО 5344, ТА РК-01-6997

"ТЕМПОРА ТРАВЪЛ" ЕООД е сключил задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", съгласно чл. 97 от ЗТ, покриваща отговорността му за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност при условията на застрахователна полица.
Задължителна застраховка "Отговорност на туроператора" е сключена със „Застрахователно Дружество Евроинс“ АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб“ No. 43, със застрахователна полица 065 0000206/002, с валидност на действие от 10.01.2020 г. до 09.01.2021 г. 

Включената в пакетната цена медицинска застраховка с лимит 10 000 € се сключва със Застрахователно Дружество MONDIAL ASSISTANCE, AWP P&C S.A., бул. Христофор Колумб 80/6, София 1592.

Топ Трип (ТО Темпора Травъл ЕООД) предлага допълнителна възможност за сключване на застрахователен договор „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие при злополука. 

 Избрани хотели по програмата:

 

САН ДЖИМИНЯНО: Relais Santa Chiara, или подобен

ГРЕВЕ ин КИАНТО: Шато La Rimbecca, или подобен

ИТАЛИЯ - "Класика в Лукса"! Това е Италия!

Днес понятието ЛУКС повече от всякога е да намериш време да се наслаждаваш на прелестна природа, да си осигуриш време да се потопиш в хилядолетна история, да вкусиш световноизвестна кухня, да се насладиш на романтиката във въздуха! 

Елегантна, артистична, гостоприемна, аристократична, увлекателна, романтична, BELLA ITALIA е обетована земя за известни и не толкова известни ценители на съвременния ЛУКС.

Тосканската Ревиера е приказно красива! Съчетавайки по уникален начин северноиталианската елегантност със средиземноморски чар и алпийски привкус, тя няма да остави никого безразличен! 

"...Една безкрайна Тоскана на мечтите! Хълмове, заоблени като форми на жена, обрасли с плодородни лозя и сенчести маслинови насаждения. Ширнали се житни ниви, безкрайно синьо небе, кипариси на страж, които отвеждат до ферма на невисок връх. Славееви песни, лек вятър, туристи, спрели на пътя, за да снимат романтиката - като нереално е! От векове художници рисуват нивята със сламата и слънчогледите, а аз, самата по-късно ще открия същия този красив пейзаж, мултиплициран стотици пъти, върху чинии, вази, картини, мозайки. Лъскава визитна картичка, която продава с непогрешим търговски нюх...Е, добре как всъщност го правят италианците, тези така успешни производители на емоции?..." 

                                       Откъс от книгата "Италия - земя с душа" на Веселина Филипова

Италия

Италия е разположена на Апенинския полуостров, о-вите Сицилия, Сардиния и редица малки острови. Има площ от 301.3 хил. кв. км. Граничи (в км) с Франция - 515, Швейцария – 718, Австрия – 415, Словения – 218, Сан Марино – 70 и има брегова линия от 5 599 км, от които континентална – 3 301 км Тиренско море – 963, Адриатическо море – 1 128, Йонийско – 795, Лигурско – 415 (и островна - 2 298 км (Сицилия – 867, Сардиния – 973 и останалите – 458).

Релеф – предимно планински – на север Алпите с най-висок връх Монблан – 4 807 м (на границата с Франция), южно от Алпите е Паданската равнина, а голяма част от Апенинския полуостров е заета от Апенинските планини с най-висок връх Корно – 2 914 м. В южните части на страната са действащите вулкани – Везувий – 1 277 м, Етна – 3 323 м (на о-в Сицилия), Вулкано – 500 м (на о-в Вулкано) и Струмболи – 924 м (на о-в Стромболи).

Климат – субтропичен, средиземноморски, на север преходен към умерен. Средната температура за юли са 20-28 градуса Сº, при южен вятър (сироко) се повишават до 40-45 градуса Сº, и за януари – до 12 градуса Сº. Валежи – 600-1000 мм в равнините, и до 3000 мм във високите планини. Реки – пълноводни в Северна Италия – По, Арно и др., а в южните части – маловодни, пресъхващи. В предпланините на Алпите има големи езера – Лаго ди Гарда, Лаго ди Комо, Лаго Маджоре и др. Растителност – широколистни гори в Апенините, в Алпите – иглолистни и алпийски ливади. Горите са 25 % от площта на страната.

Население – 57 260 хил. жители. Гъстота – 190.1 жит. на кв. км. Естествен прираст 2. Средна продължителност на живота - мъже – 75 г., жени – 81 г.

Официален език – италиански (литературен), използват се три групи диалекти.

Столица - Рим (2 651 хил. ж.). Други градове – Милано (1 301 хил. ж.), Неапол (1 046 хил. ж.), Торино (917 хил. ж.), Палермо (689 хил. лв.), Генуа (650 хил. ж.), Болоня (384 хил. ж.), Месина (262 хил. ж.), Верона (254 хил. ж.), Триест (220 хил. ж.).

Административно деление – 94 провинции, обединени в 20 исторически области - Пиемонт, Вале д Аоста, Ломбардия, Трентино-Алто-Адидже, Венеция, Фриули-Венеция-Джулия, Лигурия, Емилия-Романя, Тоскана, Умбрия, Марке, Лацио, Абруци, Молизе, Кампания, Апулия, Базиликата, Калабрия, Сицилия, Сардиния.
Държавно устройство – парламентарна република. Президентът се избира от двете палати на парламента за срок от 7 години. Законодателна власт - парламент, избиран за 5 години. Състои се от две палати - Сенат на републиката (322 сенатора) и Палата на депутатите (630 депутата). Изпълнителен орган - правителство (съвет на министрите), начело с председател.

Парична единица – EURO

Стопанство – високо развита индустриално-аграрна страна, една от водещите в света. В страната се добиват живак, пирити, въглища, желязна руда, нефт, боксити, мрамор и др. Най-развити промишлени отрасли - машиностроене, автомобилостроене, хранително-вкусова, химическа, текстилна, металургия, корабостроене, самолетостроене, електроника, електротехническа, оптическа, нефтопреработване. От селското стопанство с най-голяма значение е земеделието - зърнени култури (пшеница, царевица, ориз), плодове, грозде (10 млн. т годишно, 90 % от които се преработват на вино), цитруси (над 3 млн. годишно), домати (5.5 млн. т. годишно) и др. Животновъдство - млечно и месно (предимно в Северна Италия).

Транспорт – силно развит - шосета - над 300 хил. км (25 млн. автомобила, от тях 23 млн. са леки), ж.п. линии - 20 хил. км, 2/3 са електрифицирани. Главни морски пристанища - Генуа, Триест, Венеция, Неапол, Бари и др.

Туризъм – много добре развита инфраструктура. Годишно страната се посещава от над 30 млн. туристи.


5 дни / 4 нощувки
Самолет
от 790 лв.
Направи запитване
Код на офертата: 20EUIT02TT