TopTrip

Цветната палитра на ЮЖНА ИНДИЯ и магията на КЕРАЛА

Скъпи приятели пътешественици, предлагамe да опаковаме нашата нова индийска история с думите на известните писатели журналисти Румяна Николова и Николай Генов : “Никой не си тръгва от Индия завинаги! „ Индия не е просто дестинация, тя е палитра от цветове, вкусове, хора, усмивки, богатство и бедност, спокойствие, медитация, йога, аюрведа, богове и дълбоко скрити тайни! Ние в Топ Трип ще продължим да я откриваме и ще се радваме да бъдем заедно в събирането на нови парченца от пъзела ИНДИЯ. Очакваме ви!

МАРШРУТ:
София – Доха – Koчин - Мунар - Мадурай - Ванданмеду - Речен круиз – Кумараком – Кочин – Доха - София

Самолетна Програма
11 дни/9 нощувки

Дати:
ДЕКЕМВРИ 2020: 07.12.2020 – 17.12.2020 - групова програма
ФЕВРУАРИ 2021: 15.02.2021 – 25.02.2021 - групова програма

Кратък преглед на програмата

Ден 1: /Понеделник/ София – Доха – Кочин
Среща на летище София, Терминал 2, в 12:00 ч. за полет до Дубай. Вечерен полет за Кочин, Индия

Ден 2: /Вторник/ Пристигане в Кочин 
Пристигаме на летището в Кочин /07:55 ч./. Посрещане от представител на фирмата-партньор и трансфер до избрания хотел. Ранно настаняване, време за почивка и подготовка за всичко, което ни предстои. Вечеря в хотела. Нощувка в Кочин. 

Ден 3: /Сряда/ Кочин 
Закуска в хотела. Панорамна разходка и посещения в Кочин - "Еврейската Улица", известна с нейната "Еврейска Синегога"  (1568г.), и "Еврейския Квартал"църквата "Свети Франциск"Дворецът Матанчери - наричан "холандският дворец", Форт Кочин - португалска цитадела, Китайските риболовни мрежи – те представляват механичен метод за улов на риба от местните рибари по време на прилив. Свободно време за разходка по "Еврейската улица". Вечерна разходка и танцов спектакъл на Южно-Индийски пърформанс (Катали). Трансфер до хотела и нощувка.

Ден 4: /Четвъртък/ Кочин - Муннар  
След закуска отпътуваме за град Муннар през щата Керала. Днес ще посетим водопадите "Чейапара" и "Валара". Град Муннар, разположен на 1600 метра надморска височина, е разполжен сред трите планински потока - Мудрапужа, Налатхани и Кундала. Вечеря и нощувка в Муннар.

Ден 5: /Петък/ Муннар 
След закуска ще разгледаме забележителностите на Муннар. На път за първия в Индия чаен музей и най-старата чаена фабрика, пътят ни минава покрай безкрайни чаените плантации в провинцията Налатхани. Чаената фабриката, която ще посетим е пример за най-модерната такива в Индия. Програмата ни продължава с посещение на известния Природен парк Еравикулам. Обиколка на парка със специален автобус. Завръщане в хотела в Муннар за вечеря и нощувка.

Ден 6: /Събота/ Муннар – Мадурай  
След закуска  отпътуваме за град Мадурай, древен културен и научен център в щата Тамил Наду. Настаняваме се в избрания хотел и време за кратка почивка. Днес ще разгледаме един от най-забележителните градове на Южна Индия – Мударай - храма и двореца "Менакши Сундарешвара", залата на храма с нейните 1000 колони, минаваме покрай двореца "Тирумалай Наякар", храма "Коодал Азхагар" и музея на Ганди.
Мадурай е живописно разположен на бреговете на река Вайгай. Завръщане в хотела за вечеря и нощувка.

Ден 7: /Неделя/ Мадурай - Ванданмеду (Теккади)  
След закуска отпътуваме за Ванданмеду (Теккади), градче в Западните планински възвишения Гхати на местността Сахидари в щата Керала. Следобед ще се разходим с лодка из езерото на известния националният парк "Периар". Резерватът е разположен на площ от 777 кв.км и е един от най-известните резервати за диви животни в Индия. Кратък трансфер до хотела. Настаняване. При хубаво време - традиционна музика и запален огън на открито. 

Ден 8: /Понеделник/ Ванданмеду (Теккади)  
Закуска в хотела. Свободна програма. Нощувка в хотела. 

Срещу допълнително заплащане имаме избор от следните активности:

 • Воден преход през плантациите на парка (предлага се само при много хубаво време)
 • Воден преход през 1500 акра гора в дебрите на плантацията за подправки в Кайласам
 • Посещение на фабриката за кардамон в Кайласам
 • Сафари с джип до най-високата точка на долината в Кайласам
 • Риболов с местна лодка в езерото Кайласам

Ден 9: /Вторник/  Ванданмеду (Теккади) – Лагунен круи
Закуска. Трансфер до пристанището Алепей (или Алепи). Пристигаме към обяд и се настаняваме в кораб-къща - кетувалам за лагунен круиз из езерото Вембанат и  неговите канали. През луксозната ни лодка ще наблюдаваме природни пейзажи, старите китайски мрежи за риболов на повече от 1 век, ще се докоснем до ежедневието на местните жители, ще наблюдаваме домовете им и древни индийски храмове. Нощувка, вечеря, обяд и закуска на кораба.

Ден 10: /Сряда/ Алепей – Кумараком 
След закуска, към 9 часа сутринта, ще акостираме отново на пристанището в Алепей. Отпътуваме за Кумаракор, малко автентично селце, разположено на брега на езерото „Вембанаду“ - тунели от палми и огледални диви лагуни, водни пътища, които лъкатушат измежду дървета, скромни къщурки, дружелюбни хора - всичко това ще допринесе за един незабравим спомен от срещите си с местните хора днес. Настаняваме се в хотела. До край на деня - свободно време. Нощувка и вечеря в хотела.

Ден 11: /Четвъртък/ Отпътуване. Полет Кочин – София 
Ранна закуска или сух пакет. Трансфер до летището в Кочин за обратен полет към София.
Днес нашата Индийска приказка завършва. Заредени с впечатления, докоснали се до невероятните природни забележителности, изумителни гледки, места и сърцати хора и още безброй скъпоценности ще се качим на самолета за обратен полет към дома. 

Ако това е вашето пътешествие, разгледайте секция ДEТАЙЛИ

МАРШРУТ: 
София – Доха – Koчин - Мунар - Мадурай - Ванданмеду - Речен круиз – Кумараком – Кочин – Доха - София

Самолетна Програма
11 дни/9 нощувки

Дати:
ДЕКЕМВРИ 2020: 07.12.2020 – 17.12.2020 - групова програма
ФЕВРУАРИ 2021: 15.02.2021 – 25.02.2021 - групова програма

Полетно разписание
/понеделник/ Qatar Airways/ София - Доха 12:25 - 18:05

/понеделник/ Qatar Airways/ Доха - Кочи 19:20 - 02:20

/четвъртък/ Qatar Airways/ Кочи - Доха 03:30 - 06:00
/четвъртък/ Qatar Airways/ Доха - София 07:10 - 11:25

Полетното разписание е представено в местно часово време.
Часова разлика между:  София и Кочи – 4 часа

 

Програмата в детайли:

Ден 1: /Понеделник/ София – Доха – Кочин
Среща на летище София, Терминал 2, в 12:00 ч. за полет до Дубай. Следва вечерен полет за Кочин, Индия

Ден 2: /Вторник/ Пристигане в Кочин 
Пристигаме на летището в Кочин /07:55 ч./, най-космополитният град на щата Керала. Той е смятан за един от красивите пристанищни градове на югозападния бряг на Индия, както и за едно от най-добрите естествени пристанища в света, граничещ с Лакадивно море. Заради разположението си още в античността град Кочин се развива като важен център и заслужено е наричан "Перлата на Арабско море". Това е град с богата история, следи в който са оставили холандци, португалци, британци по време на колонизациите си. Кочин, като един от първите европейски колониални градове на Индия, ще ни очарова с великолепни стари църкви, синагоги и дворци.
Посрещане от представител на фирмата-партньор и трансфер до избрания хотел. Ранно настаняване, време за почивка и подготовка за всичко онова, което ни предстои да видим и преживеем през следващите дни. Вечеря в хотела. Нощувка в Кочин. 

Ден 3: /Сряда/ Кочин 
Закуска в хотела. Днес ще разберем, защо Кочин е финансовата столица на щата Керала, както и ще се насладим на гледките на множеството малки острови и полуострови, върху които в миналото е възникнал градът.
Програмата ни ще започне с обиколка на най-красивите забележителности на този исторически пристанищен град: "Еврейската Улица", известна с нейната "Еврейска Синегога" (1568г.), и "Еврейския Квартал", църквата "Свети Франциск" - първата европейска църка, построена в Индия през 1503 г. Тук е погребан великият мореплавател Васко да Гама/, Дворецът Матанчери - наричан "холандският дворец" с портрети, костюми и бижута на махараджите на Кочин, Форт Кочин - португалска цитадела, изградена да брани първата европейска колония в Индия, разположените на брега Китайските риболовни мрежи – те представляват механичен метод за улов на риба от местните рибари по време на прилив. Легендите разказват, че са били донесени от търговци от Китай по времето на Кубалай Хан. Свободно време за разходка по "Еврейската улица" - една от най-пъстрите в целия град. Тук ще намерим красиво изработени бижута, сувенири и типични за града одежди. Вечерна разходка до културния център, за да станем свидетели на един невероятен танцов спектакъл на Южно-Индийски пърформанс (Катали). Трансфер до хотела и нощувка.

Важно е да се знае:
При посещенията в град Кочин, програмата ще бъде съобразена със следното работно време на:

 • Еврейската Синегога - работно време от 10:00 ч. до 12:00 ч. Обектът е затворена от 15:00 ч. до 17:00 ч. в петък и събота и на еврейските празници.
 • Холандския Дворец  - работно време от 10:00 ч. - 17:00 ч. Обектът е затворен в петък и на еврейските празници

Ден 4: /Четвъртък/ Кочин - Муннар  
След закуска се отправяме на едно невероятно пътешествие по най-живописните маршрути не само в Индия, а и по света. Пътят ни към град Муннар през щата Керала ще ни подари красиви и безкрайно зелени планински пейзажи, истински рай за фотографите сред нас. Дори не е нужно да си професионалист, за да направиш кадър-шедьовър!
Днес ще посетим водопадите "Чейапара"( Cheeyappara) и "Валара", за да се убедим дали наистина са едни от най-красивите и величествени в света, със спиращи дъха панорамни гледки. Продължаваме към град Муннар, живописно разположен на 1600 метра надморска височина сред трите планински потока - Мудрапужа, Налатхани и Кундала. Самото име Муннар означава "три реки"! Любопитен факт е, че точно Муннар  е бил любимият летен курорт на Британското правителство в Южна Индия, а по-късно едно от най-популярните и романтични места за меден месец. Представете си, че днес и ние ще бъдем тук, на върха на билото, сред едни от най-големите чаени плантации в щата!  Днес ще научим и за  най-разпознаваемото цвете тук -"Strobilanthu"- цъвтящо само веднъж на 12 години. Настаняване в избрания хотел. Вечеря и нощувка в Муннар.

Ден 5: /Петък/ Муннар 
След закуска ще разгледаме забележителностите на Муннар. На път за първия в Индия чаен музей и най-старата чаена фабрика, пътят ни минава покрай безкрайни чаените плантации в провинцията Налатхани. Чаената фабриката, която ще посетим е пример за това как в продължение на повече от 100 години индийците са успели да извървят трудния път от използване на ръчни валяци за обработване на чаеното растение до момента, когато фабриката е обявена за една от най-модерните такива в Индия. В музеят на чая ще можем да проследим процеса на правене на черен чай от самото начало и да чуем  вълнуващата историята на чая в Индия, която започва още през 19-ти век. Точно тогава,  няколко месеца след опиумната война между Великобритания и Китай, британците донесли вълшебното растение по тези земи. 
Знаете ли, че днес Индия е най-големият производител и консуматор на чай в света? Любопитен факт е, че качеството на чая, което пие местното население в Индия, е много ниско. Това е така, защото в миналото при производството на чай в големи количества се е отделял т.н. "чаен прах" (нискокачествен чай), който хората са били затруднени да изнасят. От местните магазини и пазари е можело да си купиш само този "чаен прах". И така това се е превърнало почти в местна традиция за консумирането на чая в къщи. С всичко това и с още много любопитни истории в самото сърце на чаения свят на Индия ни предстои да се срещнем днес.
Програмата ни продължава с посещение на известния  Природен парк Еравикулам. Из впечатляващата площ от 97 км² ще се разходим с автобус на парка, ще се докоснем до съхранената уникална флора тук, ще видим уникалната порода диви кози Нилгири Тахр, ще снимаме впечатляващи водопади, ще ни следват великолепни гледки. Завръщане в хотела в Муннар за вечеря и нощувка.

Ден 6: /Събота/ Муннар – Мадурай  
След закуска  отпътуваме за град Мадурай, един много древен културен и научен център в щата Тамил Наду. Настаняваме се в избрания хотел и време за кратка почивка. Днес ни предстои да открием тайните на един от най-забележителните градове на Южна Индия – Мударай. Този град, възникнал преди повече от 2500 години, е построен във формата на лотос. Славата си Мадурай дължи преди всичко на храма и двореца "Менакши Сундарешвара"– посветени на богинята Менакши, нейния съпруг Сундарешвара и нейния небесен брат – бог Вишну. Внушителна е залата на храма с нейните 1000 колони. Разходката ни ще продължи покрай двореца "Тирумалай Наякар", храма "Коодал Азхагар" и музея на Ганди.
Мадурай е живописно разположен на бреговете на река Вайгай. Той е древната столица на Кралете на Пандия. Интерсна е легендата, която разказва, че капки вълшебен нектар или "мадху" падат по земята от къдриците на бог Шива. Нектарът, който падал по земята бил толкова сладък, че мястото било наречен Мадхурапури – или "страната на нектара". С развитието на езика, името Мадхурапури е съкратено на Мадурай - сегашният най-важен бизнес център на Южна Индия.
Завръщане в хотела за вечеря и нощувка.

Ден 7: /Неделя/ Мадурай - Ванданмеду (Теккади)  
След закуска отпътуваме за Ванданмеду (Теккади), градче в Западните планински възвишения Гхати на местността Сахидари в щата Керала. Следобед ще се разходим с лодка из красивото езеро на известния националният парк "Периар". Резерватът е разположен на площ от 777 кв.км и е един от най-известните резервати за диви животни в Индия.  Ако имаме късмет днес ще можем да видим някои от най-екзотичните обитатели на парка: диви слонове, индийски елен, дива свиня, мангуста, летящата катерица малабар. Към богатството тук се числят и над 300 вида редки птици. Любопитен е фактът, че този резерват, разположен на надморска височина между 900 - 1800 метра, е създаден от кралското семейство Траванкор, с единствената цел да спасят любимите си ловни полета от нарастващите чаени плантации.
Кратък трансфер до хотела. Настаняване. При хубаво време тази вечер ни очаква традиционна музика и запален огън навън. 

Ден 8: /Понеделник/ Ванданмеду (Теккади)  
Закуска в хотела. Свободна програма. Нощувка в хотела. 

Срещу допълнително заплащане имаме избор от следните активности:

 • Воден преход през плантациите на парка (предлага се само при много хубаво време)
 • Воден преход през 1500 акра гора в дебрите на плантацията за подправки в Кайласам
 • Посещение на фабриката за кардамон в Кайласам
 • Сафари с джип до най-високата точка на долината в Кайласам
 • Риболов с местна лодка в езерото Кайласам

Ден 9: /Вторник/  Ванданмеду (Теккади) – Лагунен круи
Закуска. Трансфер до пристанището Алепей (или Алепи). Пристигаме към обяд и се настаняваме в кораб-къща /наричат го кетувалам/ за един невероятен лагунен круиз. Докато се носим по течението на водите на езерото Вембанат и из многобройните канали в тази невероятно луксозна лодка, ще се насладим на природни пейзажи, ще наблюдаваме старите китайски мрежи за риболов на повече от 1 век, ще се докоснем до ежедневието на местните жители, ще наблюдаваме домовете им и древните индийски храмове. Нощувка, вечеря, обяд и закуска на кораба.

Ден 10: /Сряда/ Алепей – Кумараком 
След закуска, към 9 часа сутринта, ще акостираме отново на пристанището в Алепей. Отпътуваме за Кумаракор, малко автентично селце, живописно разположено на брега на езерото „Вембанаду“. Тунели от палми и огледални диви лагуни, водни пътища, които лъкатушат измежду дървета, скромни къщурки, дружелюбни хора - всичко това ще ни дари със спокойствието на тази уникална природа. Завинаги ще отнесем един незабравим спомен от срещите си с местните хора днес. Настаняваме  се в хотела. До край на деня разполагаме със свободно време, за да можем да се потопим напълно в тази своеобразна горска приказка. Нощувка и вечеря в хотела.

Ден 11: /Четвъртък/ Отпътуване. Полет Кочин – София 
Ранна закуска или сух пакет. Трансфер до летището в Кочин за обратен полет към София.
Днес нашата Индийска приказка завършва. Заредени с много впечатления, докоснали се до невероятните природни забележителности, изумителни гледки, места и сърцати хора и още безброй скъпоценности ще се качим на самолета за обратен полет към дома. 

Дати:
ДЕКЕМВРИ 2020: 07.12.2020 – 17.12.2020 - групова програма
ФЕВРУАРИ 2021: 15.02.2021 – 25.02.2021 - групова програма

Полетно разписание
/понеделник/ Qatar Airways/ София - Доха 12:25 - 18:05
/понеделник/ Qatar Airways/ Доха - Кочи 19:20 - 02:20

/четвъртък/ Qatar Airways/ Кочи - Доха 03:30 - 06:00
/четвъртък/ Qatar Airways/ Доха - София 07:10 - 11:25
Полетното разписание е представено в местно часово време.
Часова разлика между:  София и Кочи – 4 часа

 

Пакетна цена на човек в лева, на база настаняване в двойна стая 

При група мин. 12 туристи

При група мин. 14 туриста

3880 лева 

3790 лева

*Доплащане за настаняване в единична стая - 770 лева

Цената на човек в лева, на база настаняване в двойна стая включва:

 • Самолетни билети СОФИЯ – ДОХА – КОЧИН – ДОХА – СОФИЯ с полети на Qatar Airways 
 • Летищни такси
 • Голям ръчен багаж - (55x40x23 cm)
 • Голяма багаж до 20 кг 
 • Всички трансфери и транспорт с луксозен миниван съобразно програма
 • Настаняване в луксозни хотели - нощувка със закуска
 • Държавни туристически такси
 • Ранно настаняване в хотела в гр. Кочин (Ден 2)
 • Всички вечери от Ден 2 до Ден 10
 • Обяди по програмата - 5 бр.
 • Обяд, закуска и вечеря по време на еднодневния круиз (Ден 9)
 • Всеки ден по 1 мин.вода на човек по време на пътуването
 • Всички посещения, еднодневни екскурзии, входни такси за предвидените в програмата музеи и национални паркове. (Пълен списък на посещенията в Допълнителна Информация).
 • Билет за Културно-музикален спектакъл в Кочин
 • Местен лицензиран екскурзовод на английски език в Кочин и Мадурай, с превод на български език; професионално екскурзоводско обслужване с местен екскурзовод по време на цялото пътуване 
 • Представител (професионален водач) на Топ Трип (регистрирана търговска марка на Темпора Травъл ЕООД) 
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване с чужбина“ с лимит 10 000 евро на Мондиал Асистънс

Цената не включва:

 • Туристическа виза за Индия – 160 лева. Попълва се формуляр, предоставя се актуална снимка в електронен формат, паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане. Визата се заплаща се и се получава по електронен път, предварително от България. Слагането на визата се извършва на летището при пристигане. Снемат се биометрични данни.
 • Бакшиши за шофьорите и местните екскурзоводи - задължителен минимален бакиш 40 € на турист за цялата програма
 • Разходи от личен характер
 • Ние препоръчваме предварително сключване на допълнителена застраховка "Отмяна от пътуване" по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма при всяка ваша резервация, която ще послужи за покриване на разходите в случай на възникване на непредвидени обстоятелства и невъзможност за ползване на заявените от вас услуги.
 • Евентуални допълнителни разходи, свързани с форсмажорни обстоятелства като промяна на времето, възникнала политическа ситуация, техническа грешка не по вина на ТО и др.
 • Всякакви други разходи, неупоменати по горе в графа "цената включва"
 • Застраховка „Отмяна на пътуване" за ЗД по избор на клиента

Допълнителна Информация и пълен списък на включените в пакетната цена посещения и мероприятия по време на прогрмата:

Кочин:

 • Еврейска Синегога“ 
 • Църквата „Свети Франциск“
 • Дворецът Матанчери
 • Форт Кочин
 • Китайските риболовни мрежи
 • Музикален спектакъл в Кочин

Мунар:

 • Фабрита и чаеният музей
 • Национален парк Eravikulam

Мадурай:

 • Храма и дворецът „Менакши Сундарешвара
 • Дворецът „Тирумалай Наякар“
 • Храм „ Коодал Азхагар“
 • Музея на Ганди

Ванданмеду: Целодневен круиз включва:

 • Обиколка на плантациите с местен екскурзовод
 • Пешеходен преход из плантации с подправки и  екзотична 1500 акра гора
 • Посещение на местна фабрика за чай и лечебен кардамон в Кайласам
 • Джип сафари из долината на Кайласам
 • Риболов в частно езеро

Кумараком:

 •   Панорамна обиколна на живописното селце Кумараком и езерото „Вембанаду“

Необходими документим и условия за записване

 • Валиден международен паспорт ( валидност мин. 6 месеца от датата на връщане)
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители
 • Начин на плащане: В офисите на Темпора Травъл и Топ Трип, по банков път, с кредитна карта
 • За всички възникнали въпроси, за уточнение, за съвет, моля пишете ни по електронната поща на адрес office@toptrip.bg или ни се обадете по телефон: 0700 31 006, 02 44 84 145, 0888372556

Срокове на плащане и анулационни условия

 • При сключване на договор и потвърждение на резервацията – 30% от пакетната цена
 • Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
 • До 60 работни дни от датата на заминаване – само стойността на билета.
 • От 59 работни дни до 30 работни дни – такса с размера на билета и депозита.
 • От 29 работни дни до деня на отпътуване – такса 100% от стойността на пътуването.
 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване по време на самото пътуване, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни и вътрешни полети и не по-късно от 31 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите;
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване в съдебни институции, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация по условията на застраховката може да получите в офиса на фирмата.

Допълнителна информация

 • Топ Трип ® си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време на програмата, според обстоятелствата и при необходимост.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промени! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпаниите!

Застраховки

TopTrip® е търговска марка на Темпора Травъл ЕООД, ТО 5344, ТА РК-01-6997

"ТЕМПОРА ТРАВЪЛ" ЕООД е сключил задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", съгласно чл. 97 от ЗТ, покриваща отговорността му за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност при условията на застрахователна полица.
Задължителна застраховка "Отговорност на туроператора" е сключена със „Застрахователно Дружество Евроинс“ АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб“ No. 43, със застрахователна полица 065 0000206/002, с валидност на действие от 10.01.2020 г. до 09.01.2021 г. 

Включената в пакетната цена медицинска застраховка с лимит 10 000 € се сключва със Застрахователно Дружество MONDIAL ASSISTANCE, AWP P&C S.A., бул. Христофор Колумб 80/6, София 1592.

Топ Трип (ТО Темпора Травъл ЕООД) предлага допълнителна възможност за сключване на застрахователен договор „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие при злополука.  

Избрани хотели по програмата:

 

КОЧИН: Hotel Le Meridien или подобен

МУНАР: Hotel Chandys Windy Woods или подобен   

МАДУРАЙ: Hotel J C Residency или подобен   

ВАНДАНМЕДУ (Теккади): Hotel Carmelia Haven или подобен 

АЛЕПЕЙ: Лагунен Круиз 

КУМАРАКОМ: Lakesong  Resort или подобен   

ИНДИЯ е от онези магически туристически дестинации, които оставят отпечатък завинаги, щом веднъж сте посетили този необятен, цветен и ухаещ на подправки свят! Елате с нас! 

Хората, децата на Индия, тропическият климат, екзотичната храна, интересните паметници на културата и живописната природа са само частица от причините "Индия да бъде специална". 

В блога ни ще откриете един личен поглед за "Света Индия", в който подредихме познанията си за тази страна в двадесет и една причини, защо да изберете Индия за следващото си пътешествие!

Съвети за правилно поведение в Индия
Индийският народ е много толерантен към чужденците и знае много добре, че не винаги са добре информирани относно индийските порядки, обичаи и нрави. Независимо от това, трябва да се спазват няколко правила. Индийците са открити и гостоприемни хора, които уважават обичаите и традициите на другите народи. Интимностите между съпруг и съпруга в Индия не се показват по никакъв начин в обществото.

Посещение в религиозен град
В индуистките храмове, будистките манастири и джамиите е необходимо да си събуете обувките (често има охранявани складове за обувки на входа на храм). В джайнистките храмове често се изисква да оставите кожените си изделия на входа в съответствие с универсалната политика за отказ от насилие – също и над животни. В Гурудвара (светилището сикхите) шапките са препоръчителни.

Традиционен поздрав
Обичайният поздрав в Индия е „Намасте”. Думата се превежда като „Прекланям се пред теб!”. Дланите са поставени заедно и повдигнати на нивото на гърдите, главата се накланя леко. В зависимост от социалното положение на другия човек ръцете се вдигат още по-високо.

Поздрав на бизнес партньори
Бизнес партньорите се поздравяват с ръкостискане, като обикновено следва обмен на визитни картички.

Облекло
За да избегнете негативно привличане на внимание, трябва да се съобразявате с облеклото си като турист. Индийското общество отдава голямо значение на „подобаващото” облекло. В Индия не се счита за „готино” да се появите в окъсани дрехи. При никакви обстоятелства не бива да се носят къси панталони. Жените трябва да избягват дрехи без ръкави и потници с тънки презрамки, дори когато температурите в някои части на Индия са екстремно високи. Препоръчваме леки, дълги, памучни панталони, тениски, ризи и водоустойчиви обувки.

Лявата ръка
Лявата ръка в Индия се използва изключително за санитарни цели и поради това се счита за нечиста. Необходимо е да се избягва докосване на някой с лявата ръка или така да се сервира храна. Дори и вие самите трябва да използвате само дясната си ръка, за да се храните.

Въртене на главата
Когато вашият индийски събеседник си върти главата, това не означава непременно „Не”! Учтивостта забранява на индийците да отговарят с ясно не на въпроса. Следователно вие също трябва да избягвате въпроси, на които се налага събеседникът ви да отговори с „не”.

Махане с ръка
Да махаш на някой в Индия по европейски приетия начин се приема като обидно. Там обичайно приетият начин е да изпънеш ръката напред и да движиш китката на ръката назад.

Седене на пода
Седейки на пода, трябва да внимавате ходилата ви да не сочат напред или срещу някого. По-добре е да седите с кръстосани крака.

Точност
Немската точност не е обичайна за много южни държави. В Индия също е възможно да трябва да чакате някого по-дълго, отколкото сте очаквали. Не го приемайте лично, а предварително се подгответе за закъснение.

Пазаруване
Индия е рай за пазаруването. Търговията е разрешена и се практикува с удоволствие. Никога няма да се съгласят на пазарене в международните търговски центрове, в Мумбай, Делхи, Колката, Ченай, Бангалор и Хайдерабад.
ВНИМАНИЯ: Износът на антики и редки животни или продукти, изработени от слонова кост, е забранен.

Снимки в Индия: Индия е рай за всеки, който обича фотографията. Хората в Индия НЕ обичат да попадат в обектива на туристите. Не всеки би бил съгласен да бъде фотографиран. Препоръчително е да попитате предварително за разрешение. В свещените места често има ограничения, оглеждайте се за тях! Военните обекти, както навсякъде по света, също попадат в списъка със забранените за заснемане. Забранени за снимане са и летища, гари, мостове и заснемане с дрон.
За част от посещаваните обекти се заплаща такса за снимане. Където е необходимо, местният екскурзовод ще предостави необходимата информация. 
В районите, където живеят племената, фотографията е забранена. 
Самите индийци си правят снимки с голяма страст. Триумфът на цифровата фотография е необратим дори тук. Можете да си закупите почти отвсякъде карти с памет и батерии за цифрови фотоапарати. Аналоговите филми  не са широко достъпни. За да заснемете много от паметниците, трябва да платите такса, която се образува в зависимост от значимостта на монумента. Най-скъпо е заснемането с видеокамера, фотоапарати и телефони, с които човек лесно може да бъде заловен. За професионални записи се изисква специално разрешение от службата за Археологически изследвания на Индия.

Индия

Официално име: Република Индия

Столица: Ню Делхи

Площ: 3,287,263 кв. км

Население: 1,281,935,911 (по изчисления към юли 2017)

Най-голям град: Мумбай

Етнически състав: Индоарийска група - 73,2%, Дравидско семейство - 24,5%, Австро-азиатско семейство – 1,3%, Китайско-тибетско семейство - 0,8%

Религия: индуисти – 79,5%, мюсюлмани – 12,1%, християни – 3,5%, монофизити - 7,6%, несторианци - 0,1%, сикхи – 1,9%, будисти – 0,8%, джайнисти – 0,5%, местни традиционни вярвания и култове – 1,4%

Националният празник на страната е Деня на независимостта /1947/ - годишнина от провъзгласяване на независимостта на Индия, колония на Великобритания от 1757 г. На 3 юни 1947 г. парламентът на Великобритания приема Закон за независимост на Индия, който влиза в сила на 15 август. По силата на закона Индия е разделена на два доминиона - Индийски съюз и Пакистан по религиозен признак. На 26 януари 1950 г. Индия е провъзгласена за суверенна република.

Климат, подходящо време за пътуване: Времето в Индия се определя основно от мусоните. Дъждовете започват в края на май на югозападния бряг, а след това се местят в североизточната част на Индия. От края на септември до края на март можете да пътувате без проблеми до повечето части на страната. Въпреки това, мусоните не трябва да се превръщат в пречка за едно пътуване до Индия. Хотелите (всички с климатик) предлагат специални условия за сезона на мусоните. Като цяло, по-малко хора пътуват точно в този период. Туристическите автомобили също са оборудвани с климатик.

До Ладакх можете да пътувате само през лятото, тъй като пътните условия и снегът през зимата правят невъзможно придвижването.

Средни температури през март: Делхи: 15 °C – 28 °C; Джайпур: 15 °C – 31 °C; Агра: 16 °C – 32 °C
Актуална прогноза за времето на: https://www.gismeteo.com/; https://www.yr.no

Облекло: Облеклото се определя основно от три фактора:

 • време през годината
 • вид на пътуването
 • регион на пътуването

Според климатичните особености, споменати по-горе, зависи и това какви дрехи ще изберете за вашето пътуване.
В сезоните на мусоните трябва да се съобразявате с дъжда. През зимата нощите на север може да са студени. Затова се препоръчителни топли, вълнени дрехи. Голяма разлика има също дали се движите из тропиците на Юга или планините на Севера. Във всеки случай, за предпочитане е да имате памучни или вълнени синтетични дрехи.

Като общо правило: формалното облекло е задължително изискване при едно пътуване до Индия. Късите гащи за мъжете и потниците с тънки презрамки за жените не се гледат с добро око в Индия. 
При посещение на храмове и джамии е необходимо да събуете обувките си. Не е прието да внасяте кожени изделия (колани, обувки, чанти и др.), както и цигари на свещените за индийците места. При посещение на храмове следва да се носи прилично облекло, покриващо рамената и краката. Не носете къси панталони или потници (блузи без ръкави). В повечето случаи не е допустимо да се заснемат религиозни обекти.

Часови зони и часова разлика: Въпреки размерите си, цяла Индия е подвластна на една часова зона. Индийско стандартно време (IST). Разликата с източноевропейското стандартно време е 3.5 часа (12:00 ч. на обяд в София съответства на 15:30 ч.следобед в Делхи). През лятото часовата разлика се дължи на политиката на Европейските държави да връщат часовника с един час назад и е само 2.5 часа.

Говорими езици в Индия: В Индия има 22 официални езика с различни начини на писане. Официалният език е хинди, който се разбира едва от една трета от всички индийци, преди всичко на север. Английският език се говори из цяла Индия. Така че, пътуващите нямат проблем да се разбират с местните. Говоримите езици в Индия са доста различни един от друг. Докато хинди, панджаби, маратхи и гуджарати имат доста сходства, говоримите езици в Южна Индия (телугу, тамилски, малаялам и канада) са изцяло различни езици, които нямат нищо общо с езиците на Север и имат изцяло различен шрифт на писане. Следователно английският език остава най-доброто средство за комуникация. В допълнение, в Индия имат над 200 регионални езика и повече от 3000 диалекта.

Пари, валута, банки. Входни такси, бакшиши: 

Валута: Законно, платежно средство в държавата е индийската рупия. Една индийска рупия има 100 пайса. Най-лесният начин да си осигурите индийски рупии е чрез кредитна карта, като можете да ги изтеглите директно от банкомат (Виза/ Мастъркард или Анекс). След това може да видите обменния курс на деня на съответната банка. Имате право да внасяте валута, чиято равностойност в долари е до 5000 долара в брой. При влизане в страната това трябва да бъде обявено в специална форма (декларация за внасяне на валута). Бъдете внимателни при ползването на кредитната си карта. Не я изпускайте от поглед и проверявайте извлеченията и известията си.

Важно: Считано от 9 ноември 2016 г., банкнотите с номинал 500 и 1000 индийски рупии са изтеглени от обръщение. В обръщение са пуснати банкнота от 2 000 индийски рупии и нова банкнота от 500 индийски рупии. В Индия няма валидна банкнота от 1000 рупии.

Препоръка за туристите: Носите щатски долари!

Сметките в хотелите следва да бъдат заплатени в конвертируема чуждестранна валута. Можете да ги заплатите и в рупии, само ако представите бележка за обмяна.

Ориентировъчен обменен курс: 1 USD ~ 64 INR; 1 EUR ~ 79 INR

Чейнжд бюра може да намерите на входа на всички международни летища (24 часа), но много хотели също предлагат обмяна на валута за своите гости. Най-големите банки също предлагат обмяна на валута. Само оторизирани бюра за обмен на валута могат да обменят чуждестранна валута в рупии. Трябва да пазите бележката за извършената услуга, защото изкупуването на неизползваните рупии е възможно само при представяне на тази бележка.

Входни такси: На много места се събират входни такси. Това се отнася особено за паметници, които са стопанисвани от службата за Археологически изследвания в Индия. В пакетните туристически обиколки (групови пътувания) входните такси обикновено са включени. Таксите варират в зависимост от значимостта на мемориала. Онлайн резервация на билети и повече информация може да намерите на: www.asi.nic.in

Бакшиши: Бакшиш обикновено се дават на екскурзоводите, шофьорите, сервитьорите в ресторанта, на носачите на куфари. Всички те с удоволствие взимат бакшиши от гостите. Това често не се смята като допълнителен доход, а може да бъде единственият начин за изкарване на пари. Носачите на куфари очакват между 10-50 рупии бакшиш. В ресторантите е прието да се оставя между 10-15% бакшиш.

Важно: Бакшишите за местни шофьори и екскурзоводи е препоръчително да се събират в брой след пристигане в ЮИндия – мин. 40 USD на турист на ден.

Ориентировъчни стойности на общоприети бакшиши:

 • Пиколо/носачи  ~ 100 рупии на брой багаж
 • Шофьори/екскурзоводи ~ 500 рупии за половин ден и 700 рупии за цял ден
 • Местни представители на летища и гари ~ 200 рупии на посрещане/изпращане
 • Помагачи в автобусите ~ 200 рупии

Здравни изисквания: Индийските власти в момента не изискват ваксинации при влизане в страната. (Изключение: Застрашените от жълта треска, например, влизащи от Южна Америка, трябва да представят валиден документ за ваксинация). За всеки случай, пътниците трябва да се консултират се лекаря си преди пътуване. Не пийте вода от чешмата. В Индия може да си закупите чиста питейна вода в пластмасови шишета. По време на престоя в Индия следва да се консумира само фабрично бутилирана вода или преварена вода, както и лед от такава вода. Плодовете и зеленчуците следва да се измиват старателно ида се подсушават преди консумация. Предпочитайте плодове и зеленчуци, които могат да се белят. Не се препоръчва консумацията на храна, която не е преминала през термична обработка. Следва да се избягват нехигиенични ресторанти и хранителни павилиони на улицата. Ръцете да се измиват преди и след хранене.
В големите градове много от големите медицински заведения (болници) надхвърлят очакванията ни по отношение на качеството на медицинското обслужване. Много хотели предлагат и услугата „лекар на повикване”.

Препоръчително е да се избягва контакт с улични животни, тъй като са приносители на сериозни заболявания. Особено внимателно да се подхожда към маймуните, които могат да бъдат много агресивни при опит да откраднат храна или вещи.

Снимки в Индия: Индия е рай за всеки, който обича фотографията. Хората в Индия НЕ обичат да попадат в обектива на туристите. Не всеки би бил съгласен да бъде фотографиран. Препоръчително е да попитате предварително за разрешение. В свещените места често има ограничения, оглеждайте се за тях! Военните обекти, както навсякъде по света, също попадат в списъка със забранените за заснемане. Забранени за снимане са и летища, гари, мостове и заснемане с дрон.
За част от посещаваните обекти се заплаща такса за снимане. Където е необходимо, местният екскурзовод ще предостави необходимата информация. 
В районите, където живеят племената, фотографията е забранена. 
Самите индийци си правят снимки с голяма страст. Триумфът на цифровата фотография е необратим дори тук. Можете да си закупите почти отвсякъде карти с памет и батерии за цифрови фотоапарати. Аналоговите филми  не са широко достъпни. За да заснемете много от паметниците, трябва да платите такса, която се образува в зависимост от значимостта на монумента. Най-скъпо е заснемането с видеокамера, фотоапарати и телефони, с които човек лесно може да бъде заловен. За професионални записи се изисква специално разрешение от службата за Археологически изследвания на Индия.

Работно време: Работното време е различно за различните региони.

 • Банки: понеделник до петък 10:00 до 14:00 ч. и 14:30 до 17:00 ч. и събота от 10:00 до 12:00 ч.
 • Бюрата за обмен на валута на международните летища обикновено работят денонощно.
 • Пощенски станции: понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч, събота от 10:00 до 12:00 ч.
 • Администрация/ офиси: понеделник до петък от 10:00 до 17:00 ч.

Електричество в Индия: 220 V променлив ток (50 херца). Има няколко вида щепсели, също с три контакта, както във Великобритания. Затова носенето на адаптери за различни видове обекти е много полезно. Рецепцията на хотела обикновено може да помогне с адаптери.

Поща, телефони и интернет:

 • Поща: Пощенските услуги и общите доставки са добре организирани. Пощенски марки могат да бъдат закупени на място. Хотелът е най-надеждната пощенска кутия за пощенски картички, изпращани до дома. 
 • Телефон: Директното избиране до Европа сега е възможно от почти всички населени места в Индия. Кодът за избиране на България е: 00359, от България до Индия 0091. След това избирате кода на областта (като пропускате 0) и номера на абоната. Навсякъде има обществени кабини (означени с големи табели с PCO-STD-ISD), където обажданията се таксуват на секунда. Европейските мобилни телефони работят добре в Индия и могат да бъдат рентабилни с предплатени карти на индийски мобилен оператор, които са широко достъпни в Индия.
  Внимание: не се препоръчва ползване на телефоните в хотелите, тъй като тарифите са доста завишени.
 • Роуминг: входящи обаждания – от 1,99 лв. – 2.49 лв./на минута; изходящи обаждания – от 2,49 лв. – 6,99 лв. Препоръчителен оператор за абонати на VIVACOM – Vodaphone Essar; за абонати на Mtel – Bharti Group (AirTel). Моля консултирайте се с вашия мобилен оператор за най-изгодните възможности спрямо вашия тарифен план.
 • Интернет: WLAN е на разположение в повечето големи хотели безплатно или на номинална цена. Много обществени места имат горещи WiFi точки. В повечето туристически райони има интернет кафенета, където можете да проверите електронната си поща. Освен това, предплатени карти с мобилен интернет със USB-стик са на разположение от много телефонни компании като Reliance, Vodafone, Airtel, Tata Photon и др.

Митнически изисквания:

Чуждите граждани, пътуващи за Индия, имат право на безмитен внос на:
200 цигари или 50 пури или 250 гр. други тютюневи изделия; 2 л. вино или други алкохолни напитки; 59 мл. парфюм; 250 мл. тоалетна вода, афтършейв и др.; 1 брой лаптоп; Сувенири на стойност до 8000 индийски рупии.
Вносът на чуждестранна валута над 10000 щ.д. в пътнически чекове или над 5000 щ.д. в банкноти се декларира.

На чуждите граждани, пътуващи за Индия, е забранено да внасят:
Наркотици; Огнестрелни оръжия и боеприпаси; Ножове и смъртоносни оръжия; Застрашени растителни видове; Радиостанции и сателитни телефони; Антики с културна стойност; Слонова кост, мускус, кожи от диви животни и др.;  Фалшиви пари и стоки; Порнографски материали; 

На чуждите граждани е  забранено да изнасят от Индия:
Диви животни и изделия, изработени от дивата флора и фауна като слонова кост, мускус, кожи…; Психотропни вещества и наркотици; Антики (артефакти на повече от 100 г. и текстове на повече от 75 г.); Фалшиви и нелицензирани стоки; Порнографски материали;

За чуждите граждани съществуват ограничения при износа от Индия на:
Огнестрелни оръжия и боеприпаси; Живи птици и животни, включително домашни; Растения, плодове, семена

 

Полезни телефони и адреси:

Номер за помощ за туристите в Индия: 1800-11-1363

Единен спешен телефон: 112, Полиция – 100; Пожарна – 101, Спешна помощ 102 или 108

Посолство на Република България в Република Индия
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi - 110021
Тел.: +91 11 26115550
Факс: +91 11 26876190
Тел. Консулска служба: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Приемно време на КС: По – Пт, 10:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 16:00 ч.
Дежурен телефон в извънработно време: +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india

 

Посолство на Република Индия в София
Адрес: ул. „Алфред Нобел” 4, ПК 1113, гр. София                    
Телефон:  +359 2 963 56 75
Факс: +359 2 963 56 86
e-mail: consular@indembsofia.org
website:  http://www.indembsofia.org/

 

 

 


11 дни / 9 нощувки
Самолет
от 3790 лв.
Направи запитване
Код на офертата: 20ASIN01TT