TopTrip

Да се докоснем до райските кътчета на Южна Италия с Паоло

Италия е като ,,любов от пръв поглед,,! Не е възможно да не се влюбиш в нейната цветност, аромати, непринуденост, изкуство, история, древност. Всяко докосване до нея е една следваща красива емоция, която да добавим в личната си колекция на пътешественици. Последвайте ни се и ние ще ви отвлечем по шарените и оживени уличките на Алберобело, ще ви разкажем за тайните на прекрасния свят на трулите, ще се изкачим на хълма Айа Пикола, за да напълним очите си с красота отвисоко, а после ще побъбрим с местните в някое миниатюрно дворче. Сред съкровищата на Южна Италия несъмнено е и културната столица на Европа за 2019 – Матера. Ще надникнем любопитно в този каменен град, ще се разходим по мистичните му улички, ще потърсим отговор на въпроса ''защо е любим декор на много известни филми,,. В ,,Матера времето е спряло" - това споделят за своя мъртъв град самите италианци! Обещаваме ви още много забавления, вкусна храна и завладяващи истории на вашия водач за очарователния, но твърдоглав характер на Южна Италия. Ако трябва да опишем тази програма с една дума, то това е думата - СВОБОДА. Акцент на пътуването е да усетим духа на „la dоlce vita“ и да вкусим от очарованието на Бари, Матера, Алберобелло -Остуни, Бриндизи и Лече. А главната забележителност ще бъде нашето преживяване и спиращите дъха гледки, които ще си подредим в куфара на път за дома.

МАРШРУТ:
София - Бари - Матера - Алберобелло - Остуни - Полиняно а Маре - Лече - Бари - София

Самолетна програма (Fly & Drive)
5 дни/4 нощувки

Дати 2020 и 2021:     
13 - 17 Октомври 2020 - групова програма, индивидуална програма
Април 2021
Май  2021
Юни 2021


Кратък преглед на програмата:

Среща на летище София, Терминал 1 в 10:30 ч., полет за Бари в 12:55 ч. Пристигаме в 13:20 ч. Отпътуваме за Матера. Разходка из мистичните улички на мъртвия град, известен в цял свят като естествен декор на много филми. Продължаваме с посещение на централния площад, катедралата и някои от скалните църкви, по стените на които още могат да се видят избледнели фрески във византийски стил. По желание посещение на  - Храмът „Сан Пиетро Кавеосо“, построен на хребет над дефилето. От интерес са и двете църкви – „Мадона дел Идрис" и „Сан Джовани" в Монтероне, които са свързани помежду си с тунел. Свободно време. Нощувка.

Ден 2: /Четвъртък/ Матера - Алберобелло
Закуска в хотела. Преди да отпътуваме за приказното градче Алберобело ( с кола~1:00ч.) ще отделим още няколко часа за историята на Матера. Отпътуваме за малкото градче Алберобело, което веднага ни грабва с конусовидните си варосани къщички трули (Тrulli). Това са уникални праисторически постройки от варовик, които са оцелели непокътнати до наши дни. Свободно време. Възможност за нощувка в някоя от уникалните къщички „трули”, които днес се предлагат за нощувки на гостите на града.

Ден 3: /Петък/ Матера - Лече - Остуни - Полияно а Маре - Бари 
Закуска. Отпътуваме на Юг по "токчето на ботуша“ към град Лече – познат в цял свят като една от столиците на барока. Пиаца Сант Оронцо е сърцето на града и една от най-елегантните му части.  Следва да видим Римския амфитеатър и Колоната на свети Оронцо, която е била донесена на това място специално в чест на светеца. Посещение на бароковата църква Санта Кроче. Отправяме се към следващата ни цел днес – градчето Остуни. Бели сгради, живописна гледка отвисоко, многобройни винарни са само част от тайните на Остуни. Обиколка на града и централния площад. Свободно време. Програма ни продължава с разходка в живописното Полияно а Маре. Свободно време за разходка и вечеря в центъра. Отпътуване за Бари. Нощувка. 

Ден 4: /Събота/ Бари
Закуска. Пешеходна разходка в пристанищния град Бари с посещение на базиликата Свети Никола, сградата на операта Petruzzelli Theatre (една от най-величествените в Италия след тези в Милано и Неапол), красивите улички на стария град.

Пристанището на Бари от векове е било важен търговски и риболовен център. Бари се състои от четири части - на север се намира старият град, известен като Бари Веккиа. Тук се намира базиликата на Свети Николай, замъкът Свабиан, както и катедралата Сан Сабино. На юг се простира модерното сърце на града, където са разположени големите търговски обекти. Свободно време за шопинг или плаж в района. Нощувка.

Ден 5: /Неделя/ Бари - София
Закуска. В 11:00 ч. отпътуваме към летището за полет за България в 13:50 ч. Пристигане на летище София в 16:10 ч. 

Ако това е вашето пътешествие, разгледайте секция ДEТАЙЛИ

МАРШРУТ: 
София - Бари - Матера - Алберобелло - Остуни - Полиняно а Маре - Лече - Бари - София

Самолетна програма (Fly & Drive)
5 дни/4 нощувки

Дати 2020 и 2021:    
13 - 17 Октомври 2020 - групова програма, индивидуална програма
Април 2021
Май  2021
Юни 2021


Полетно разписание за 04-08 Март 2020
/сряда/   Wizz Air СОФИЯ - БАРИ 12:55-13:20

/неделя/ Wizz Air  БАРИ - СОФИЯ 13:50-16:10
Полетното разписание е представено в местно часово време.
Часова разлика между: София и Бари –  минус 1 час

Полетно разписание за 14-18 Април 2020 и  за 13-17 Октомври 2020
/вторник/   Wizz Air СОФИЯ - БАРИ  06:00-06:25   

/събота/ Wizz Air  БАРИ - СОФИЯ  07:00-09:20
Полетното разписание е представено в местно часово време.
Часова разлика между: София и Бари –  минус 1 час

 

Програмата в детайли:

Ден 1: /Сряда/ София - Бари - Матера
Среща на летище София, Терминал 1 в 10:30 ч., полет за Бари в 12:55 ч. Пристигаме в 13:20 ч. Отпътуваме за градчето Матера (~1.15 ч.) - Европейска столица на културата за 2019 заедно с град Пловдив. Разходка из мистичните улички на мъртвия град, известен в цял свят като естествен декор на много известни филми. Древните му жители още от времето на Палеолита дълбаят скалите и в тях създават своите домове, коите днес са една изключителна забележителност тук. Селището е обезлюдено през 50-те години, следва публичен скандал заради мизерните условия и върлуващите болести в града. Това е една от причините местните хора да бъдат изселени от старите им жилища в скалите в нови сгради на горното плато. През 1993 г. град Матера е приет в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. От този момент интересът към Матера започва да расте и сега градчето се радва на вниманието на много туристи от цял свят. Като по чудо днес могат да се открият модерни и удобни жилища, луксозни хотели и ресторанти в каменния град. Продължаваме с посещение на централния площад, катедралата и някои от скалните църкви, по стените на които още могат да се видят избледнели фрески във византийски стил. По желание посещение на една от най-интересните черкви - храмът „Сан Пиетро Кавеосо“,  който за разлика от останалите черкви тук е построен на хребет над дефилето. От интерес са и двете църкви – „Мадона дел Идрис“ и „Сан Джовани“ в Монтероне, които са свързани помежду си с тунел. Свободно време. Нощувка.

Ден 2: /Четвъртък/ Матера - Алберобелло
След закуска продължаваме с откриването на потайностите на Матера, преди да се отправим към следващото приказното градче от програмата ни Алберобело (~1 ч.) /в превод красиво дърво/. Малкото градче се състои от конусовидни варосани къщички трули (Тrulli). Това са уникални праисторически постройки от варовик, които са оцелели непокътнати до наши дни. Няколко са теориите за построяването им. Една от тях разказва, че поради невероятно високите данъци в миналото, населението на Апулия построява конструкциите без цимент и други спойки, защото така цели големи части от къщите могат да се разглобят много бързо.Твърди се, че една трула може да бъде превърната буквално в купчина камъни за около час. Според друга теория, трулите са строени така, заради елементарния принцип на строителство и изобилието на варовик в района. Днес повечето от тях са магазини за сувенири, работилници, ателиета,  кафенета и галерии. Свободно време. Нощувка в Алберобелло. 

Ден 3: /Петък/ Матера - Лече - Остуни - Полияно а Маре - Бари 
Закуска. Отпътуваме на Юг по "токчето на ботуша“ към град Лече. Това приказно  италианско градче е признато в цял свят като една от столиците на барока. Лече ще ни завладее едновременно с елегантност, със следи от античност и южняшкото си настроение. Пиаца Сант Оронцо е туптящото сърце на града и една от най-елегантните му части. Тук ще станем свидетели на различни архитектурни стилове, при това в пълна хармония, но и доказателство за бурната история. В задължителния ни списък със забележителности са Римския амфитеатър и Колоната на свети Оронцо, донесена на това място специално в чест на светеца, прекрасната барокова църква Санта Кроче. 
Следващата ни цел е Остуни, град познат с белите си сгради и живописната гледка отвисоко. Първото докосване до Остуни е прекрасната гледката на „планина от бели къщи, издигащи се над зелените гори от маслинови гори в подножието”. Разходка из центъра на град, разглеждане на площада. Свободно време за вкусен италиански сладолед. 
Програма ни продължава с разходка в живописното Полияно а Маре. Свободно време за разходка и вечеря в историческия център на градчето. Отпътуване за БариНощувка.

Ден 4:  /Събота/ Бари
Закуска. Пешеходна разходка в пристанищния град Бари с посещение на базиликата Свети Никола, построена през 1087г. и Катедралата на Бари. Ще продължим към сградата на операта Petruzzelli Theatre, смятана за една от най-величествените в Италия след тези в Милано и Неапол, ще се загубим из красивите улички на стария град, ще опитаме от специалитетите тук, ще пием италианско кафе за малко разкош. Пристанището на Бари от векове е било важен търговски и риболовен центъ, а днес е модерен град, привличащ ни със своите старинни сгради и романтична атмосфера. Бари се състои от четири части - на север се намира старият град, известен като Бари Веккиа. Тук се намира базиликата Свети Николай и замъкът Свабиан, както и катедралата Сан Сабино. На юг се простира модерната част на града, където са разположени големите търговски обекти. Свободно време за шопинг или плаж в района. Нощувка.

Ден 5: /Неделя/ Бари - София
Закуска. В 11:00 ч. отпътуваме към летището за полет за София в 13:50 ч. Пристигаме на летище София в 16:10 ч. 

Дати 2020 и 2021:
13 - 17 Октомври 2020 - групова програма, индивидуална програма
Април 2021
Май  2021
Юни 202

Полетно разписание за 04-08 Март 2020
/сряда/   Wizz Air СОФИЯ - БАРИ 12:55-13:20
/неделя/ Wizz Air  БАРИ - СОФИЯ 13:50-16:10
Полетното разписание е представено в местно часово време.
Часова разлика между: София и Бари –  минус 1 час

Полетно разписание за 14-18 Април 2020 и  за 13-17 Октомври 2020
/вторник/   Wizz Air СОФИЯ - БАРИ  06:00-06:25   
/събота/ Wizz Air  БАРИ - СОФИЯ  07:00-09:20
Полетното разписание е представено в местно часово време.
Часова разлика между: София и Бари –  минус 1 час

 

Пакетна цена на човек в лева, на база настаняване в двойна стая 

Група или индивидуални туристи

 

Настаняване

в избрани автентични бутикови хотели 

Индивидуална програма - БЕЗ водач

Self Drive Tour**

  БЕЗ минимален брой записвания

369 Евро / 720 лева

Малка група*

12-15 души

442 Евро / 860 лева

Голяма група* 

16-20 души

398 Евро / 780 лева

 * При запитване за единична стая, сумата за доплащане ще бъде предоставена след потвърждение от хотелите

 ** Self Drive Tour - означава, че ще получите предварително уговорени и изготвени от Топ Трип (туроператор) документация и указания по предложения маршрут (вкл. разстояния, паркинги и съвети за безопасност), контакти, препоръки за ресторанти и забележителности, резервации на хотели, резервации на коли под наем, ваучери и други туристически услуги. 
Пътуването от точка А до точка Б всеки ден, часовете на тръгване и пристигане, както и спирките по пътя са описани в предоставената документация, но могат да бъдат променяни, на място и по ваше желание.
Нашата документация и препоръки за обиколки със самостоятелно шофиране (Self Drive Tour) са отговорно и грижливо изработени, така че вие да можете да разчитате на нашия професионален опит, да планирате перфектната почивка и да се възползвате максимално от пътуването си.

Цената на човек в лева, на база настаняване в двойна стая, включва:

 • Самолетен билет София – Бари – София с редовен полет на авиокомпания Wizz air с включен малък ръчен багаж (40x30x18 cm) – дамска чанта или раница
 • летищни такси
 • 1 нощувка със закуска в автентичен каменен хотел в скалите на Матера 
 • 1 нощувка със закуска в автентичен хотел в приказните „трули“ на Алберобелло
 • 2 нощувка със закуска в Бари
 • Представител на Топ Трип (регистрирана търговска марка на Темпора Травъл ЕООД) - само при групови пътувания
 • Медицинска застраховка асистънс "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД, с покритие 10 000 евро

 Цената не включва:

 • Голям ръчен багаж - (55x40x23 cm) + приоритет за качване в самолета (по 37 лв. на посока);
 • Голяма багаж до 20 кг (по 45 лв. на посока)
 • Входни такси за обектите по програмата
 • Допълнителни мероприятия и екскурзии (по желание - заплащат се на място
 • Обяди, вечери
 • Лични разходи
 • Доплащане за единична стая – цената се определя при потвърждение от хотела
 • При желание на клиентите, ТО предлага срещу допълнително заплащане застраховка "отмяна на пътуване"
 • Кола под наем. Вашите консултанти от Топ Трип ще ви предложат най-добрите варианти за наемане на кола според вашите изисквания и бюджет. Приблизителна цена на кола с пълна застраховка за целия престой - 270 лева.

 Хотели по програмата:

 • 1 нощувка със закуска в Hotel Locanda di San Martino - Матера /или подобен хотел
 • 1 нощувка със закуска в Il Gabellota Ressort - Алберобелло  /или подобен хотел
 • 2 нощувки със закуски в Hotel Rondo - Бари /или подобен хотел

Необходими документим и условия за записване

 • Валиден международен паспорт или лична карта
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители
 • Начин на плащане: В офисите на Темпора Травъл и Топ Трип, по банков път, с кредитна карта
 • За всички възникнали въпроси, за уточнение, за съвет, моля пишете ни по електронната поща на адрес office@toptrip.bg или ни се обадете по телефон: 0700 31 006, 02 44 84 145, 0888372556

Срокове на плащане и анулационни условия

 • При сключване на договор и потвърждение на резервацията – 30% от пакетната цена
 • Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
 • До 60 работни дни от датата на заминаване – само стойността на билета.
 • От 59 работни дни до 30 работни дни – такса с размера на билета и депозита.
 • От 29 работни дни до деня на отпътуване – такса 100% от стойността на пътуването.
 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване по време на самото пътуване, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни и вътрешни полети и не по-късно от 31 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите;
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване в съдебни институции, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация по условията на застраховката може да получите в офиса на фирмата.

Допълнителна информация

 • Топ Трип ® си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време на програмата, според обстоятелствата и при необходимост.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промени! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпаниите!

Застраховки

TopTrip® е търговска марка на Темпора Травъл ЕООД, ТО 5344, ТА РК-01-6997

"ТЕМПОРА ТРАВЪЛ" ЕООД е сключил задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", съгласно чл. 97 от ЗТ, покриваща отговорността му за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност при условията на застрахователна полица.
Задължителна застраховка "Отговорност на туроператора" е сключена със „Застрахователно Дружество Евроинс“ АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб“ No. 43, със застрахователна полица 065 0000206/002, с валидност на действие от 10.01.2020 г. до 09.01.2021 г. 

Включената в пакетната цена медицинска застраховка с лимит 10 000 € се сключва със Застрахователно Дружество MONDIAL ASSISTANCE, AWP P&C S.A., бул. Христофор Колумб 80/6, София 1592.

Топ Трип (ТО Темпора Травъл ЕООД) предлага допълнителна възможност за сключване на застрахователен договор „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие при злополука. 

Избрани автентични бутикови хотели по програмата:

 

МАТЕРА: Hotel Locanda di San Martino или подобен

АЛБЕРОБЕЛЛО: Il Gabellota Resort или подобен

БАРИ: Hotel Rondo или подобен

 

 

ИТАЛИЯ е като ,,любов от пръв поглед,,!
 
Не е възможно да не се влюбиш в нейната цветност, аромати, непринуденост, изкуство, история, древност. Всяко докосване до нея е една следваща красива емоция, която да добавим в личната си колекция на пътешественици.
 
По време на това пътешествие ще ви отвлечем по шарените и оживени уличките на Алберобело, ще ви разкажем за тайните на прекрасния свят на трулите, ще се изкачим на хълма Айа Пикола, за да напълним очите си с красота отвисоко, а после ще побъбрим с местните в някое миниатюрно дворче. 
 
Сред съкровищата на Южна Италия несъмнено е и културната столица на Европа за 2019 – Матера. Ще надникнем любопитно в този каменен град, ще се разходим по мистичните му улички, ще потърсим отговор на въпроса ''защо е любим декор на много известни филми,,. В ,,Матера времето е спряло" - това споделят за  своя мъртъв град самите италианци! 
 
Обещаваме ви още много забавления, вкусна храна и завладяващи истории на вашия водач за очарователния, но твърдоглав характер на Южна Италия.  
 
Ако трябва да опишем тази програма с една дума, то това е думата - СВОБОДА.
 
Акцент на пътуването е да усетим духа на „la dоlce vita“ и да вкусим от очарованието на  Бари, Матера, Алберобелло -Остуни, Бриндизи и Лече. А главната забележителност ще бъде нашето преживяване и спиращите дъха гледки, които ще си подредим в куфара на път за дома.
 
Последвайте ни!

Италия

Италия е разположена на Апенинския полуостров, о-вите Сицилия, Сардиния и редица малки острови. Има площ от 301.3 хил. кв. км. Граничи (в км) с Франция - 515, Швейцария – 718, Австрия – 415, Словения – 218, Сан Марино – 70 и има брегова линия от 5 599 км, от които континентална – 3 301 км Тиренско море – 963, Адриатическо море – 1 128, Йонийско – 795, Лигурско – 415 (и островна - 2 298 км (Сицилия – 867, Сардиния – 973 и останалите – 458).

Релеф – предимно планински – на север Алпите с най-висок връх Монблан – 4 807 м (на границата с Франция), южно от Алпите е Паданската равнина, а голяма част от Апенинския полуостров е заета от Апенинските планини с най-висок връх Корно – 2 914 м. В южните части на страната са действащите вулкани – Везувий – 1 277 м, Етна – 3 323 м (на о-в Сицилия), Вулкано – 500 м (на о-в Вулкано) и Струмболи – 924 м (на о-в Стромболи).

Климат – субтропичен, средиземноморски, на север преходен към умерен. Средната температура за юли са 20-28 градуса Сº, при южен вятър (сироко) се повишават до 40-45 градуса Сº, и за януари – до 12 градуса Сº. Валежи – 600-1000 мм в равнините, и до 3000 мм във високите планини. Реки – пълноводни в Северна Италия – По, Арно и др., а в южните части – маловодни, пресъхващи. В предпланините на Алпите има големи езера – Лаго ди Гарда, Лаго ди Комо, Лаго Маджоре и др. Растителност – широколистни гори в Апенините, в Алпите – иглолистни и алпийски ливади. Горите са 25 % от площта на страната.

Население – 57 260 хил. жители. Гъстота – 190.1 жит. на кв. км. Естествен прираст 2. Средна продължителност на живота - мъже – 75 г., жени – 81 г.

Официален език – италиански (литературен), използват се три групи диалекти.

Столица - Рим (2 651 хил. ж.). Други градове – Милано (1 301 хил. ж.), Неапол (1 046 хил. ж.), Торино (917 хил. ж.), Палермо (689 хил. лв.), Генуа (650 хил. ж.), Болоня (384 хил. ж.), Месина (262 хил. ж.), Верона (254 хил. ж.), Триест (220 хил. ж.).

Административно деление – 94 провинции, обединени в 20 исторически области - Пиемонт, Вале д Аоста, Ломбардия, Трентино-Алто-Адидже, Венеция, Фриули-Венеция-Джулия, Лигурия, Емилия-Романя, Тоскана, Умбрия, Марке, Лацио, Абруци, Молизе, Кампания, Апулия, Базиликата, Калабрия, Сицилия, Сардиния.
Държавно устройство – парламентарна република. Президентът се избира от двете палати на парламента за срок от 7 години. Законодателна власт - парламент, избиран за 5 години. Състои се от две палати - Сенат на републиката (322 сенатора) и Палата на депутатите (630 депутата). Изпълнителен орган - правителство (съвет на министрите), начело с председател.

Парична единица – EURO

Стопанство – високо развита индустриално-аграрна страна, една от водещите в света. В страната се добиват живак, пирити, въглища, желязна руда, нефт, боксити, мрамор и др. Най-развити промишлени отрасли - машиностроене, автомобилостроене, хранително-вкусова, химическа, текстилна, металургия, корабостроене, самолетостроене, електроника, електротехническа, оптическа, нефтопреработване. От селското стопанство с най-голяма значение е земеделието - зърнени култури (пшеница, царевица, ориз), плодове, грозде (10 млн. т годишно, 90 % от които се преработват на вино), цитруси (над 3 млн. годишно), домати (5.5 млн. т. годишно) и др. Животновъдство - млечно и месно (предимно в Северна Италия).

Транспорт – силно развит - шосета - над 300 хил. км (25 млн. автомобила, от тях 23 млн. са леки), ж.п. линии - 20 хил. км, 2/3 са електрифицирани. Главни морски пристанища - Генуа, Триест, Венеция, Неапол, Бари и др.

Туризъм – много добре развита инфраструктура. Годишно страната се посещава от над 30 млн. туристи.


5 дни / 4 нощувки
Самолет
от 720 лв.
Направи запитване
Код на офертата: 20EUIT01TT