TopTrip

Да докоснем КУБА с Елмо и Алберт! НЕКА ЗАЕДНО СЕ ИЗГУБИМ в ХАВАНА!

Доверете ни се и нека заедно да си подарим една седмица в сърцето на КУБА - Хавана! Седемте незабравими дни в Кубинската столица и околностите ще ни отворят много врати: ще танцуваме в ритъма на галещи сетивата латиноритми, ще потъваме в атмосферата на този уникален град така, както само кубинците го могат, ще вдишваме аромата на димяща кубинска пура, ще отпием глътка силен ром, ще се наслаждаваме на целувката на океана и брега от високо, така както са го правили велики личности преди нас... Многоцветна и танцуваща, Хавана ще ни остави без дъх. Наричат Куба ,,Перлата на Антилския архипелаг,,.... Ако искате да резберете защо, потърсете ни още днес! Ние имаме с какво да ви изненадаме. Хотелът, който сме избрали за вас, както и всички преживявания, които ни очакват, нямат цена. ЦЕНАТА Е САМО ЗА ТОВА, КОЕТО ЩЕ СЛОЖИМ В КУФАРИТЕ СИ ОБРАТНО ЗА СОФИЯ.

МАРШРУТ:
София – Истанбул – Хавана - *Пинар дел Рио и долината Винялес – Кохимар – Finca Vigia –„Playas del Este“ – Хавана – Истанбул ­– София

Дати 2020:
Ноември 2020
Декември 2020
Януари 2021

Защо да изберете пътешествието до Хавана с нас?

 • защото няма нито една програма за Куба на българския пазар, която да е посветена на ХАВАНА. А от опит знаем, че времето, отделено за Хавана (обикновено два дни) е абсолютно недостатъчно.
 • защото сме създали с любов уникална авторска програма; точно такава, от каквато се нуждаете, за да обикнете Хавана завинаги – ще надникнете зад много врати, ще се потопите в много музика, ще минете по исторически пътища,  ще се докоснете до традиции, до пури, до ром и какво ли още не.
 • защото сме избрали за вашата Кубинска приказка хотел с възможно най-добрата локация, в истинското сърце на Стара Хавана. Ето защо времето ще ви принадлежи изцяло.
 • защото ще ви покажем Нова Хавана не просто с лицензиран екскурзовод, а с една изключителна кубинка, на очарователен български език, услуга включена в пакета на пътуването.
 • защото Стара Хавана е пълна с изненади, и само кубинските ни приятели могат да ни открият онези техни любими места, които остават далеч от погледа на обикновения турист - целодневна пешеходна разходка из красивата Стара Хавана, с много изненади, коктейли и включен обяд.
 • защото нашата програма ,,Да се изгубим в Хавана,, е съoбразена да съчетава разумен бюджет, безброй преживявания и гарантирано качество на услугите.
 • защото искаме да ви покажем забележителности, музеи и галерии, без да ви натоварваме да мислите за входни такси! За вас остава да се погрижите само за тези посещения, които са включени в допълнителните екскурзии и мероприятия!

 

Кратък преглед на програмата

Ден 1: /петък/ София – Истанбул
Среща на летище София за директен полет до Истанбул. Престой в Истанбул (1ч 25мин). 

Ден 2: /събота/ Полет Истанбул – Хавана. Стара Хавана и любимите четири площада на кубинците
Полет на авиокомпания Turkish Airlines от Истанбул в 02:05 за Хавана. Пристигане в Хавана в 07:55. Посрещне от представител на фирмата-партньор. Трансфер до избрания хотел. Първи впечатления от Кубинската столица. При възможност -ранно настаняване в хотел или разходка из Стара Хавана - площад Plaza del Armas и площад Plaza de la Cathedral. Настаняване. Нощувка.

Ден 3: /неделя/ Известния квартал Callejon del Hamel и тайните на Стара Хавана
Закуска. Разходка в квартал Callejon del Hamel. Време за обяд. Следва разглеждане на площад  Plaza de San Francisco, един от най-автентичните в Стара Хавана. Последната цел за деня е площад Plaza Vieja, днес наричан „Старият Площад“. Тук, в самото сърце на Стара Хавана, ще останем за кубинско кафе, да разгледаме художествени галерии, да наблюдаваме как се забавляват кубинците в ежедневието.
Преди да се върнем в хотела, ще се изкачим над площада, за да погледнем към Palacio Cuerto. Връщане в хотела.

Ден 4: /понеделник/ Нова Хавана
След закуска, ни предстои да разгледаме  Нова Хавана и да научим за  нейната история от средата на 19ти век!  С автобус - панорамна обиколка на известния дипломатически и арт квартал Мирамар, продължаваме по булевард “Малекон”, достигаме до известния квартал от близкото минало – Ведадо. Тук ще останем за обяд в избран кубински ресторант с автентична кубинска музика. Пешеходна разходка до сладоледената къща “Coppelia”.
Продължаваме в посока ,,Площада на революцията,, и внушителния 142-метров паметник на Хосе Марти.
Какво е Хавана без нейните безупречно поддържани стари американски автомобили в цялата цветна палитра! Едночасов тур* по красивия крайбрежен булевард Малекон с стар розов Кадилак или изящен червен Буик! Преди вечеря ще се присъединим към местните кубинци на ,,по дайкири,, в другия любим бар на Хемингуей!
*Едночасов тур с ретро автомобили е мероприятие по желание и срещу допълнително заплащане.

Ден 5: /вторник/ Хавана или еднодневна екскурзия до долината Винялес
Свободен ден за самостоятелно посещения на музеи в Хавана или целодневна ексурзия до праисторическата долина Viñuales и провинция Pinar del Rio (срещу допълнително заплащане).*
Един ден в мистичната долина Винялес и най-западната провинция на Куба – Пинар дел Рио, наричана „градините на Куба”, мястото, където се ражда най-качественият тютюн в света и се правят най-добрите пури в Куба. Наред с уникалните пейзажи ще се докоснем и до хората и техния бит тук! В къща за гости, домакините ще ни посрещнат с коктейл, ще ни покажат местни тютюневи плантации и ще ни демонстрират как се правят кубински пури. Време е за обяд! Нашата следваща цел е - „Пещера на индианеца“ (Cueva del Indio), датираща от преди 100 млн. години. Кратка разходка с лодка в самата пещера. На път обратно за Хавана спирка в хотел Los Jazmines, където се открива прекрасна гледка към цялата долина. Пристигаме в Хавана и лично време за почивка.
* Eднодневна ексурзия до Pinal del Rio и праисторическата долина Viñuales  е програма по желание и срещу допълнително заплащане.

Ден 6: /сряда/ Хавана - крепостта La Cabaña - замъкът „Ел Моро“- Хемингуей  и  Кохимар - Finca Vigia
Закуска в хотела. Трансфер до крепостта La Cabaña. Пешеходна разходка до замъка „Ел Моро“, пазител на Хавана, проектиран през 16 век. С автобус продължаваме до известния музей, магазин и фабрика „Ла Триада“, където можем да закупим пури и ром от най-високо качество. Тук, в музея, е изложена най-дългата пура в света – 90 метровата пура, която  се съхранява при определени условия.
Следващото приключение за деня е много Кубинско, защото  се знае, че Куба е всъщност голямата любов, без която писателят Ърнест Хемингуей не може да живее.
Първо ще посетим рибарското селце Кохимар (Cojimar), ще поседнем на терасата на ресторанта „Терасата на Кохимар” (La Terrraza De Cojimar), откъдето писателят се наслаждавал на морето, отпивайки от любимото си дайкири.
На път обратно за Хавана ще спрем в градчето San Francisco de Paula, където се намира къщата на  Хемингуей  - Finca Vigia. Писателят е живял тук  повече от 20 години и тази къща е била негов любим дом. Трансфер до хотела. Свободно време.
*Тази вечер ще предложим да посетим едно от най-известните кабарета в света – Тропикана, мероприятие по желание и срещу допълнително заплащане.

Ден 7: /четвъртък/ Хавана и нейните тайни 
Закуска в хотела. Да се загубим в Хавана и да се потопим в истинското и сърце!
Програмата този ден ще бъде изненада!

* По желание може да предприемете и еднодневна екскурзия до други известни места или плажове. Следват препоръки.

Ден 8: /петък/ Хавана и „Playas del Este“
Днес е денят за плаж. Ще отидем да разгледаме един от най-известните плажове, намиращ се недалеч от столицата, лесно достижим - „Playas del Este. Всеки определя времето за връщане в хотела според желанията си.*
*Времето за плаж е според желанието на всеки един от нас. Пътува се с градски транспорт.

Ден 9: /събота/  „Довиждане Хавана!“  Трансфер и полет Хавана – Истанбул
Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер в 07:00 до летището в Хавана за полет до Истанбул в 09:25.

Ден 10: /неделя/ Пристигане в Истанбул в 10:05. Полет за София в 14:45.
Кацане в Истанбул в 10:305 ч. Полет за София в 14:45. Пристигане на летище София в 15:05. 

* Уважаеми клиенти, при желание от ваша страна за удължаване на програмата с една седмица или с няколко дни за почивка на Варадеро, в хотел all inclusive, това е осъществимо при предварителна заявка от ваша страна.  

Ако това е вашето пътешествие, разгледайте секция ДEТАЙЛИ

МАРШРУТ: 
София – Истанбул – Хавана - *Пинар дел Рио и долината Винялес – Кохимар – Finca Vigia –„Playas del Este“ – Хавана – Истанбул

Дати 2020 и 2021:
Ноември 2020
Декември 2020
Януари 2021

Полетно разписание
 /петък/ Turkish Airlines ТК1030: София – Истанбул 21:25 – 23:50
 /събота/ Turkish Airlines ТК183: Истанбул – Хавана 02:05 - 07:55

/събота/ ТК183: Хавана – Истанбул 09:25 – 10:05
/неделя/ ТК1031: Хавана - Истанбул 14:45 – 15:05

Полетното разписание е представено в местно часово време.
Часова разлика между:  София и Хавана – 6 часа

 

Програмата в детайли:

Ден 1: /петък/ София – Истанбул
Среща на летище София за директен полет до Истанбул. Кратък престой на летището в Истанбул (1ч 25мин). 

Ден 2: /събота/ Полет Истанбул – Хавана. Стара Хавана и любимите четири площада на кубинците 
Следва вечерен полет на авиокомпания Turkish Airlines от Истанбул в 02:05 за Хавана. Пристигане в Хавана в 07:55. Тук ще ни посрещне представител на фирмата-партньор. Трансфер до избрания хотел. Първи впечатления от Кубинската столица и кратка почивка в хотела. При възможност за ранно настаняване в хотел, първата ни разходка из Стара Хавана ще започне след 13.00ч.

Днес ще подарим вниманието си на истинската историческа Стара Хавана от 15 век -  опияняващо място с аромат на море и тютюн, който се носи небрежно из въздуха, обявена от ЮНЕСКО за обект на Световно Културно наследство през 1982г. Трансфер до площад Plaza del Armas. Не случайно сме избрали да започнем пешеходната обиколка от тук. Площадът на оръжията е и най-старият площад в Хавана, датиращ от 1519 г. Тук ще видим най-важните исторически сгради на Хавана – Palacio de los Capinanes GeneralesMuseo de las CiudadPalacio del SegundoCastillo de la Real Fuerza, катедралата El TempleteMuseo Nacional de Historia NaturalMuseo de Navegacion,. 

Следващата ни цел е площадът Plaza de la Cathedral, често наричан „сърцето на Стара Хавана“. Тук животът кипи ден и нощ, и на чаша кафе ще се заредим с жива кубинска музика, която се носи из всяка сграда наоколо. Каменната катедрала „Сан Кристобал“, построена през 1748 г. е своеобразен символ на кубинската столица. Вярвало се е, че там са били съхранявани костите на Кристофор Колумб, преди те да бъдат върнати обратно в Испания през 1899г. На този площад ще видим още  Casa del Conde   или de Casa Bаyоna, която през 1969 година е избрана да бъде музеят на колониалното изкуство на Куба. Време за обяд.

Преди да се завърнем в хотела ще се освежим с едно мохито в известния бар La Bodeguita del Medio. Казват, че мохитото е направено за първи път тук, в този бар за самия Хемингуей. Легендите разказват още, че авторът на "Старецът и морето" е разделял деня си между двата любими бара – в горещите утрини предпочитал разхлаждащото мохито в La Bodeguita del Medio, вечерта посвещавал на приятели и дайкири в бар Floridita. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 3: /неделя/ Известния квартал Callejon del Hamel и тайните на Стара Хавана
След закуска ще се разходим из известния квартал Callejon del Hamel, за да се докоснем до тайните на най-важната и основна религия в Куба - Сантерията. Ще потънем в свят на танци, музика, традиции. Тук, в квартала Callejon del Hamel, ще останем за обяд. 

И тъй като Стара Хавана крие още много тайни ще се завърнем там, за да продължим с разглеждане на третия площад - Plaza de San Francisco, смятан за един от най-автентичните тук. Този площад е любимо място на гостите на града. Каляски, чаровни калдъръмови улички, някогашни богаташки къщи ще ни помогнат да си представим кипящия живот тук стотици години назад във времето. На този площад се редуват  прекрасни сгради като La lonja del Comercio de la Habana, сега стоковата борса на Хавана,  Fuente de los Leones (Фонтанът на Лъвовете), наскоро реставрираната църква Iglesia y Convento de San Francisco*.
*За тези, които обичат класическата музика, е важно да кажем, че тук в любимата на кубинците църква Iglesia y Convento de San Francisco се организират класически концерти и ако в свободното си време искате да послушате тази музика в автентична атмосфера, то това е точното място.

Последната ни цел за деня ще ни отведе до площад Plaza Vieja, днес наричан „Старият Площад“, създаден в средата на 16-ти век. Тук е мястото да опитаме кубинско кафе, да разгледаме художествени галерии, разположени в грандиозни имения, да погледаме как децата излизат от училище, чаровни в техните задължителни униформи, как се забавляват кубинците в ежедневието на един оживен площад в самото сърце на Стара Хавана. В известната Casa de los Condes de Jarucо, днес се провеждат изложби от местни кубински художници и съвременни художници от цял свят, място където можем да закупим прекрасни произведения на изкуството. Една следваща красива сграда, построена в неокласически стил тук е Casa de las Hermanas Cardenas, където сега се помещава Центърът за визуални изкуства. В близост ще открием едно много специално място,  което бихме искали да посетим заедно, а именно Planetario de la Habana.

За вечеря ще останем тук наблизо, за да опитаме от местните специалитети и най-добрата кубинска бира. Преди да се върнем в хотела, ще се изкачим нависоко над площада, за да погледнем към Palacio Cuerto, архитектурно издържана сграда в стил ар нуво. Връщане в хотела.

Ден 4: /понеделник/ Нова Хавана
След закуска, ни предстои да открием едно друго лице на кубинската столица -  Нова Хавана и нейната история от средата на 19ти век! 
Започваме с автобусна панорамна обиколка на известния дипломатически и арт квартал Мирамар и неговите поддържани колониални палати. Тук в Мирамар се намират едни от най-скъпите хотели, ресторанти и чуждестранни посолства. Автобусната ни разходка продължава по колоритния булевард “Melekon”, любимо място за срещи заради красивите гледки, които ни подарява океанът! От една страна е океанът, а от друга е гледката към известния гангстерски квартал от близкото миналоВедадо. Ще се убедим, че квартал Ведадо не отстъпва по чар на Мирамар! Тук ще останем за обяд в избран кубински ресторант и ще се насладим на вкусен обяд и приятни кубински ритми, изпълнени от известни музиканти! Пешеходна разходка до известната сладоледената къща “Coppelia”. Казват, че ,,не си бил в Хавана, ако не си опитал сладоледа на “Coppelia”!

Продължаваме в посока ,,Площада на революцията,, и внушителния 142-метров паметник на Хосе Марти, издигнат тук. Това е емблематичното място за всички кубинци, защото точно на това място Фидел Кастро държи паметните си многочасови обръщения към нацията.

Какво е Хавана без нейните безупречно поддържани стари американски автомобили в цялата цветна палитра! Впечатленията ще ни бъдат напълно завършени, ако изберем да направим едночасов тур* по красивия крайбрежен булевард с дължина 8 км с разкошен стар розов Кадилак или изящен червен Буик! И всичко това в края на деня, по залез слънце! А след това ще поседнем и ние като кубинците на ,,по дайкири,, в другия любим бар на Хемингуей!
*Едночасов тур с ретро автомобили е мероприятие по желание и срещу допълнително заплащане.

Ден 5: /вторник/ Хавана или еднодневна екскурзия до долината Винялес
Свободен ден за самостоятелно посещения на музеи в Хавана или целодневна екскурзия до праисторическата долина Viñuales и провинция Pinar del Rio (срещу допълнително заплащане).*

Днес ни очаква интересна и много различна програма в мистичната долина Винялес и най-западната провинция на Куба – Пинар дел Рио. Наричат долината „градините на Куба”, защото точно тук, от  ръждивочервената и почва се ражда най-качественият тютюн в света и се правят най-добрите пури в Куба. Що се отнася до тютюна, познавачите разказват, че „няма две мнения - най-добре е да е от Пинар дел Рио“!
Предстои ни да разберем, защо долината Винялес е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното природно наследство през 1999 г. Наред с уникалните пейзажи, създадени от съжителството на дългата долина и внушителни скали (местните ги наричат „моготи”) на планинската верига Сиера де лос Органос ще се докоснем и до хората тук! Те са различни, те не бързат, излъчват спокойствие, живеят в хармония и имат собствено определение за щастие. Ще се отбием до една от къщите за гости, където домакините ни ще ни посрещнат с освежаващ коктейл, ще ни покажат отблизо местни тютюневи плантации, както и ще ни демонстрират как се правят световноизвестните кубински пури. Време е за обяд и за местните кубински специалитети!
Следва да се докоснем до удивителния свят на една от най-известните пещери  в долината Винялес - „Пещера на индианеца“ (Cueva del Indio), датираща от преди 100 млн. години, причудливо издълбана във варовиковите скали от подводните реки. Кратка разходка с лодка в самата пещера. На път обратно за Хавана ще направим последна спирка в хотел Los Jazmines, където от панорамна площадка се открива една от най-прекрасните гледки към цялата долина.
Пристигаме в Хавана и лично време за почивка.
* Eднодневна ексурзия до Pinal del Rio и праисторическата долина Viñuales  е програма по желание и срещу допълнително заплащане.

Ден 6: /сряда/ Хавана - крепостта La Cabaña - замъкът „Ел Моро“- Хемингуей  и  Кохимар - Finca Vigia
Закуска в хотела. Трансфер до крепостта La Cabaña, известнна в древността като Fortaleza de San Carlos de la Cabaña. Легенда разказва, че испанският крал Карлос е бил толкова горд с тази масивна крепост, „че човек може да я забележи дори и от Мадрид“. Пешеходна разходка до замъка „Ел Моро“, пазител на Хавана, проектиран през 16 век.
С автобус продължаваме до известния музей, магазин и фабрика „Ла Триада“, където тези, които желаят могат да закупят пури и ром от най-високо качество. Тук е вероятно да срещнем и Кубинската легенда Jose Castelar Cairo, който държи световния рекорд на Гинес за най-дългата пура в света – 90 метровата пура,  изработена лично от него. Тази пура е изложена в музея и се съхранява при определени.

А сега следва да се впуснем в едно ново приключение, много Кубинско, защото  историята разказва, че Куба е всъщност голямата любов, без която писателят Ърнест Хемингуей не може да живее. Едно е сигурно – Хемингуей е бил лудо влюбен в Куба, а Куба – в Хемингуей. Само на 20 минути от Хавана се намира малкото рибарско селце Кохимар (Cojimar), където писателят Хемингуей е написал известната повест „Старецът и морето“. Днес  площадът носи името на писателя и всеки гост  иска да се докосне  до статуята на великия писател.
За обяд неслучайно сме избрали да отседнем в ресторант „Терасата на Кохимар” (La Terrraza De Cojimar). Точно от тук, от любимата си ъглова маса, на която седял винаги, писателят обичал да се наслаждава на прекрасната гледка към морето, отпивайки от любимото си дайкири.

На път обратно за Хавана ще се отбием до малкото градче San Francisco de Paula, където се намира къщата на  Хемингуей  - Finca Vigia. Писателят е живял тук  повече от 20 години и тази къща е била негов любим дом. В негова чест, вилата сега е превърната в музей и е почти непокътната от заминаването му. Интересен факт е, че вътре в къщата се съхраняват оригинални творби на Пикасо, личната лодка на Хемингуей за риболов  “El Pilar”  и личния му кабриолет Chrysler. Куба е мечта и Хемингуей я изживява, превръщайки я в един от последните нюанси на своя живот.
Трансфер до хотела. Свободно време.
*Тази вечер ще предложим да посетим едно от най-известните кабарета в света – Тропикана, мероприятие по желание и срещу допълнително заплащане.

Ден 7: /четвъртък/ Хавана и нейните тайни 
Закуска в хотела.
Да се загубим в Хавана! Само така ще усетим най-силно духа на истинската Хавана!
Програмата този ден ще бъде изненада!

* По желание може да предприемете и еднодневна екскурзия до други известни места или плажове. Следват препоръки.

Ден 8: /петък/ Хавана и „Playas del Este“
Днес е време да се полюбуваме на тюркоазените води на един от най-известните плажове, намиращ се недалеч от столицата, лесно достижим и истински - „Playas del Este. Това е един от най-красивите плажове в цяла Куба, който самите жители на Хавана се опитват ревниво да запазят за себе.
След закуска отпътуване за „Playas del Este”. Всеки определя времето за връщане в хотела според желанията си.*
*Времето за плаж е според желанието на всеки един от нас. Пътува се с градски транспорт.

Ден 9: /събота/ „Довиждане Хавана!“  Трансфер и полет Хавана – Истанбул
Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер в 07:00 до летището в Хавана за полет до Истанбул в 09:25.

Ден 10: /неделя/ Пристигане в Истанбул в 10:05. Полет за София в 14:45.
Кацане в Истанбул в 10:305 ч. Престой на летището в Истанбул ( 4ч 40мин). Полет за София в 14:45.
Пристигане на летище София в 15:05. 

 * Уважаеми клиенти, при желание от ваша страна за удължаване на програмата с една седмица или с няколко дни за почивка на Варадеро, в хотел all inclusive, това е осъществимо при предварителна заявка от ваша страна.  

Цени в българси лева за полети на дати 28.02.2020 - 08.03.2020

Полетно разписание
 /петък/ Turkish Airlines ТК1030: София – Истанбул 21:25 – 23:50
/събота/ Turkish Airlines ТК183: Истанбул – Хавана 02:05 - 07:55

/събота/ ТК183: Хавана – Истанбул 09:25 – 10:05
/неделя/ ТК1031: Хавана - Истанбул 14:45 – 15:05

Полетното разписание е представено в местно часово време.
Часова разлика между:  София и Хавана – 6 часа

 

Пакетна цена на човек в лева, на база настаняване в двойна стая 

Дата на отпътуване Цена на човек настанен в двойна стая
Ноември 2020 3920 лв.
Декември 2020 4110 лв.
Януари 2021 4260 лв.

* Уважаеми клиенти, при желание от ваша страна за удължаване на програмата с една седмица или с няколко дни за почивка във Варадеро, в хотел с пакет Аll inclusive, това е осъществимо при предварителна заявка от ваша страна. В този случай, полетът ви на връщане ще бъде различен от посочения тук. 

 

Цената на човек в лева, на база настаняване в двойна стая, включва:

 • Самолетни билети - СофияИстанбул – София  и  Истанбул - Хавана – Истанбул на Turkish Airlines  
 • Трансфер летище в Хавана – хотел в Хавана (Ден 2)
 • Трансфер хотел в Хавана – летище в Хавана (Ден 9)
 • 7 нощувки със закуски в хотел 4* в самия исторически център на Хавана 
 • 4 обяда в избрани ресторанти, съобразно предвидените маршрути в програмата
 • Автобусен трансфер и целодневна пешеходенна обиколка на Стара Хавана с екскурзовод на български
 • Автобусна и пешеходенна обиколка на Нова Хавана с екскурзовод на български
 • Автобусна и пешеходенна разходка - Хавана - крепостта La Cabaña, замъкът „Ел Моро“, Кохимар, Finca Vigia с екскурзовод на български
 • Екскурзия до плажа Playas del Este
 • Билети за градски транспорт от Хавана до „Playas del Este“
 • Пешеходна разходка - квартал Callejon del Hamel
 • Посещение на Планетариума на Хавана
 • Посещение на къщата на Хемингуей
 • Посещение на замъка „Ел Моро“
 • Посещение на Катедралата „Сан Кристобал“
 • Медицинска застраховка с покритие 3 000 евро на испанския туроператор за престоя в Куба
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване с чужбина“ с лимит 10 000 евро на Мондиал Асистънс
 • Представител на Топ Трип (регистрирана търговска марка на Темпора Травъл ЕООД) по време на цялото пътуване при група от 12 туристи

 Цената не включва

 • Вечери в Хавана*
 • Входна виза за Куба – 35 долара.
 • Допълнителни екскурзии и мероприятия**, които се заявяват и заплащат на място
 • Бакшиши за шофьорите и местните екскурзоводи - около 30 € за целия престой, които се заплащат на място
 • Услуги, неописани в настоящата програма и „цената включва
 • Разходи от личен характер
 • Ние препоръчваме предварително сключване на допълнителена застраховка „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма при всяка ваша резервация, която ще послужи за покриване на разходите в случай на възникване на непредвидени обстоятелства и невъзможност за ползване на заявените от вас услуги.

* Вечери в Хавана

Различни идеи за вечери, конкретни ресторанти и варианти за менюта ще бъдат предоставени при заявяване на желание от страна на участниците.  

**Допълнителни екскурзии

 • Пътешествие до Долината Винялес, екскурзия с включен обяд и входни такси за обектите, описани в програмата – 72 €/141 лв.
 • Show Tropicana (без вечеря) с включен трансфер от хотела и обратно – 95 €/186 лв.
  Цените на допълнителните екскурзии са валидни при минимум 10 участници. Заявяват се и се заплащат предварително в София, с цел добро плануване и своевременно заявяване на броя желаещи към нашите партньори в Хавана.

  За Тропикана трябва да се знае:

 • Цената включва трансфер от и до хотела, ¼ бутилка кубински ром Havana club Aсejo Especial,1 безалкохолна напитка, 1 порция ядки и настаняване на маса в специална зона.
 • Дрес кодът е полу–официално облекло за мъжете (риза, дълъг панталон и затворени обувки), за жените (красиво полу–официално облекло, не се допускат големи дамски чанти, къси панталони и чехли).
 • В бар Тропикана не се допускат лица под 18 години.

Необходими документим и условия за записване

 • Валиден международен паспорт или лична карта
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители
 • Начин на плащане: В офисите на Темпора Травъл и Топ Трип, по банков път, с кредитна карта
 • За всички възникнали въпроси, за уточнение, за съвет, моля пишете ни по електронната поща на адрес office@toptrip.bg или ни се обадете по телефон: 0700 31 006, 02 44 84 145, 0888372556

Срокове на плащане и анулационни условия

 • При сключване на договор и потвърждение на резервацията – 30% от пакетната цена
 • Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
 • До 60 работни дни от датата на заминаване – само стойността на билета.
 • От 59 работни дни до 30 работни дни – такса с размера на билета и депозита.
 • От 29 работни дни до деня на отпътуване – такса 100% от стойността на пътуването.
 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване по време на самото пътуване, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни и вътрешни полети и не по-късно от 31 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите;
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване в съдебни институции, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация по условията на застраховката може да получите в офиса на фирмата.

Допълнителна информация

 • Топ Трип ® си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време на програмата, според обстоятелствата и при необходимост.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промени! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпаниите!

Застраховки

TopTrip® е търговска марка на Темпора Травъл ЕООД, ТО 5344, ТА РК-01-6997

"ТЕМПОРА ТРАВЪЛ" ЕООД е сключил задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", съгласно чл. 97 от ЗТ, покриваща отговорността му за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност при условията на застрахователна полица.
Задължителна застраховка "Отговорност на туроператора" е сключена със „Застрахователно Дружество Евроинс“ АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб“ No. 43, със застрахователна полица 065 0000206/002, с валидност на действие от 10.01.2020 г. до 09.01.2021 г. 

Включената в пакетната цена медицинска застраховка с лимит 10 000 € се сключва със Застрахователно Дружество MONDIAL ASSISTANCE, AWP P&C S.A., бул. Христофор Колумб 80/6, София 1592.

Топ Трип (ТО Темпора Травъл ЕООД) предлага допълнителна възможност за сключване на застрахователен договор „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие при злополука. 

Избрани хотели по програмата:

ХАВАНА: Hotel Inglanterra 4*

или подобен с отличен рейтинг в центъра на Хавана

 

КУБА не е дестинация! Тя е емоция, чувство, любов, музика, цветове, танци, страст - перла, която очаква своите ценители!

Това пътешествие е за всички, които в списъка с мечти са записали с една дума -  КУБА! Куба не е дестинация. Тя е емоция, чувство, любов, музика, цветове, танци, страст. А Хавана – това е сърцето на Куба! Неповторима, чаровна, своенравна, малко разрошена от времето красавица, скрила зад цветните си дрехи много тайни и неразказани истории! Тя гостоприемно ще ни посрещне с плътен аромат на димяща кубинска пура, с глътка силен ром, с галящи сетивата латиноритми! А после ще ни омагьоса в нейния вечен танц, ще ни качи на прекрасен стар автомобил и ще отпрашим в посока Малекон! Накрая ще ни изпрати много тъжна, но задължително с усмивка, истинска, неподправена, с подадена ръка, но не за сбогом, а с надежда, че скоро пак ще се върнем!

,,Има много причини да посетиш Куба и нито една да си тръгнеш от тук...,, e казал някой. Защо ли? Това късче земя е накарало Христофор Колумб да възкликне "Това е най-прекрасната земя, която някога е виждало човешкото око", акостирайки за първи път на бреговете ѝ. Куба е тази, която е вдъхновила Хемингуей да напише "Старецът и морето". Едно кътче... не просто асоциация за море и слънце, а една истинска прекрасна история за музика, извираща от сърцата на кубинците, за танца, за любовта на хората към живота.

Наричат Куба Перлата на Антилския архипелаг... Перла, която очаква своите ценители...

Каним ви заедно да полюбопитстваме защо е толкова необикновена тази страна, защо усмивката е запазена марка на кубинците, защо всеки от завоевателите на Куба е искал ,,тя да бъде само негова,,. Има толкова много въпроси, чийто верни отговори може би ще намерим заедно!

 

Полезни телефони и адреси:

Спешна медицинска помощ: 104; Пожарна: 105; Полиция: 106

Посолство на Република България в Хавана, Куба:
Адрес: 5-ta Avenida № 6407, esquinade 66, Miramar, Playa, Ciudad de La Habana
Телефон: +537 204 67 66; +537 204 67 68
Дежурен телефон извън работно време: +535 286 24 49
Работно време: 08.30-17.00
Консулска служба: 09.30 - 12.30
E-mail: Embassy.Havana@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba

 

Съвети и препоръки:

Забранено е да се снима военна техника, военнослужещи, промишлени предприятия.

Местните жители много обичат да бъдат снимани, но трябва да им поискате разрешение за това. Снимането на шоу програми и представления може да е забранено или разрешено срещу заплащане. Същото важи за експозиции в галерии и музеи.

Не въвличайте местните хора в политически дискусии или критики по адрес на комунистическия режим – това може да донесе неприятности на вас или, още по-лошо, на тях.

Подгответе леки дрехи от естествени материи. Имайте предвид, че в някой ресторанти, театри, кина е въведен дрес-код и клиенти по къси панталони, тениски и сандали не се допускат.

 

Куба

Официално име: Република Куба

Столица: Хавана
През 1982 г. ЮНЕСКО обявява Хавана за обект на световно културно наследство, а от 10 години е в ход и амбициозен проект за реставрацията на града. "Да създадем града отново, не само за да го посетим, но за да го изживеем" е девизът на програмата. Притегателен като магнит за гостите на Хавана е историческият център на града – Хабана Виеха. Той представлява уникален микс от прекрасни сгради от колониалната епоха, белязани от разрухата на времето, бароковата катедрала, дворците в стил "ар нуво" и "ар деко", атрактивната крайбрежна улица Малекон - любимо място за разходки, както и център на традиционните карнавали, които обикновено се провеждат през февруари.
Интерес представляват реставрираната къща-музей на Ърнест Хемингуей, най-старата сграда в Хавана е и най-старата колониална крепост в Новия свят – Замъкът на Кралската армия и церемонията на пушечния изстре, легендарния Хотел Nacional и неговата галерия на славата.
Най-прочутото кабаре на открито в света е ТРОПИКАНА и то може да бъде посетено в Хавана. Създадено е през 1940 г. по идея на италианския импресарио Виторио Коста, а днес е истинска визитна картичка на Куба. Заведението е задължителна спирка на всеки посетител на столицата и любимо място на много знаменитости – холивудски звезди, политици, дори и на самия Ал Капоне. Всяка вечер сцената се превръща в пищна феерия от стотици танцьори, цветове и ритми сред зеленината на тропическата градина. Официален сайт: http://www.cabaret-tropicana.com/en/

Часова зона: Часовата разликата с България е 7 часа назад.

Местоположение: Кубинският архипелаг, състоящ се от Куба – най-големият остров в Антилите и още над 1600 острова и островчета е разположен в западната част на Карибско море, на входа на Мексиканския залив. Латиноамериканската островна държава има излаз на Карибско море, Мексиканския залив и Атлантическия океан. Поради стратегическото си местоположение често е наричана "Ключ към Новия свят". На север протокът Флорида отделя Куба от САЩ, а на изток Наветреният проток я разделя от остров Хаити.

Територия: Република Куба заема едноименен остров, дълъг 1250 км и широк 191 км в (най-широката си част), разположен в посока запад-изток. Към Република Куба принадлежат още големият остров Хувентуд (бивш Пинос) и около 1600 малки острови, повечето от тях ненаселени. 
Релефът на Куба е предимно равнинен. Планините и възвишенията заемат около 1/4 от площта ѝ. Сиера Маестра е основната планинска верига, минаваща през Карибите и пресичаща остров Куба в югоизточната му част. Тук се извисява най-високият връх Туркино (1974 м). 
Дългата брегова линия (3 735 км) е нарязана от стотици естествени заливи, рифове и полуострови, сякаш съществуващи с едничката цел да оформят 290-те приказни плажа. Сред тях са плажовете на известният курорт Варадеро, прекрасните плажове на островите Кайо Ларго и Кайо Коко, плажовете около столицата и много други.

Площ: Територията на Куба е сравнима по големина с тази на България – 110 860 км2. 

Население: В Куба населението е приблизително 11 милиона. Около 20 % от населението на Куба - почти 3 милиона души живеят в столицата Хавана.

Религия: Основната религия в Куба е римокатолическата; втора по значимост религия е сантерия, в основата на която стоят негрите-роби, съчетали старите си племенни вярвания с официална католическа религия. 

Официален език: Испанският език е официален език на страната. В Куба се говори също така и много добър английски и френски език. 

Климат: Умерен субтропичен и топъл, 330 слънчеви дни в годината, два сезона - дъждовен (от май до октомври) и сух (от ноември до април). 
В Куба има два сезона – сух и влажен. Подходящ за туристически посещения е периодът от края на октомври/ началото на ноември до края на април, когато температурите са по-ниски (24-30 градуса), а валежите са минимални. Влажността на въздуха е висока.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. Избягвайте улична храна и немити плодове и зеленчуци.

Електричество: Електрозахранването е 110 V. Щепселите и контактите са различни от европейските стандарти. Необходим е адаптер. В хотелите може да се намери двоен стандарт, напрежение от 110V и напрежението от 220V.

Телефони и интернет услуги: Телефонните връзки в Куба по принцип са проблемни. Често телефонните разговори са с недобро качество поради технически проблеми. В големите градове вече съществува надеждна мобилна мрежа. Обикновено картите от български мобилни оператори функционират в Куба добре, ако са пригодени към северно-американските стандарти и имат роуминг. При необходимост от закупуване на карта от местен мобилен оператор, следва да се установи контакт с Cubacel на +53 52642266.

Валута: Официалната валута е кубинско национално песо (CUP). Втората, „туристическа” валута е позната като "конвертируемо песо" (CUC), което замества щатския долар в туристическите обекти като хотели, ресторанти и обменни бюра. Официално не се приемат щатски долари като разплащателно средство. Обмяната на щатски долари е възможна, но се облага с допълнителна 10% такса. CUC могат да се обменят обратно на летището преди заминаване (този обратен курс е доста неизгоден) за щатски долари и евро, тъй като износът им е забранен. Конвертируемото песо е почти равностойно на щатския долар. В Хавана и Варадеро може да обменяте както евро така и долари. Поради по-добрият обменен курс на еврото е препоръчително туристите да носят евро.

Кредитните карти могат да се използват в ограничен кръг места. Кредитни карти, издадени в САЩ, като например American Express не се приемат. Кредитни карти (основно VISA) може да бъдат ползвани в по-големите магазини и заведения, както и в държавните хотели, ресторанти и в международните хотелски вериги. На частните ресторанти (paladares) и частните къщи, предлагащи настаняване, е забранено да приемат кредитни карти от всякакъв вид. Имайте предвид, че при плащане с карта, обикновено се начислява такса от 11 %. ATM (банкоматите) са малко на брой и не винаги работят добре. Внимание: АТМ функционират с работното време на банките (работят от 08:00 до 15:00, от понеделник до събота). Извън работното време на банките е възможно картата ви да бъде „глътната“.  Обменен курс: 1 EUR ~ 1,15 CUC

Бакшиш: В Куба е прието да се оставя бакшиш в размер на 10 % от стойността на услугата. На пиколото и камериерката в хотела, за екскурзоводите и шофьорите, за музикантите, ако снимате облечени в оригинални кубински костюми хора, имайте предвид, че се очаква да оставите бакшиш - винаги в CUC, а не в CUP.

Време за пътуване: Кубинската зима - това е периодът (декември – април), който е и най-предпочитаният туристически сезон тук. Това е най-желаният сезон на пътешествениците (индивидуални туристи и групи) предимно от Европа и Канада. Кубинците почиват през юли и август и тогава плажовете са по-пренаселени. Прието е като понятие, че туристическият сезон за посещение на Куба е целогодишен. През цялата година Куба и Хавана привличат гости от цял свят заради богатото културното наследство, заради природното разнообразие, заради световноизвестни фестивали и карнавали, за прекрасните бели плажове, за музиката и танците, и заради най-ценното тук - хората на Куба! За периода от май до октомври трябва да се знае, че температурите са най-високи и дъждовете най-продължителни. 

Визов режим: За пътуване до Куба се изисква виза, която се издава на територията на България или в началната точка на пътуването (в случая когато чартърните програми започват от Мадрид, Испания).  

Празници: 01 и 02 януари; петък преди Великден; 01 май; 25, 26 и 27 юли; 10 октомври; 25 и 31 декември.

Транспорт:

Автобусен транспорт: Националната автобусна компания на Куба, Astro, е основен превозвач и има редовни автобусни линии, свързващи градовете и предградията. Цените на билетите са ниски, компанията е надеждна, но автобусите са доста претоварени, особено в работно време. Във всеки автобус се пазят по 4 седалки за туристи. Особено популярни са и държавните климатизирани автобуси Viazul, „туристически автобуси”, които свързват повечето големи градове и туристически дестинации и пътуват ежедневно. Те разполагат с климатик и превозът се заплаща в конвертируемо песо. Билети се продават в по-големите агенции, като можете да заплатите и с кредитна карта.

Таксита: Такситата и колите с шофьори могат да бъдат договорени на място. Обикновено се поръчват на рецепция на хотела. Всички официални таксита имат брояч, но при частните такива – цената се договаря предварително. Това важи с особена сила за такситата по летищата и в Стара Хавана. Има много таксиметрови коли, така че се уверете, че таксито, в което се качвате, е от реномирана компания със съответните отличителни знаци.

Рент-а-кар: В Куба има няколко компании за рент-а-кар, които имат и представителства в по-реномираните хотели. За да наемете кола в Куба, ви е необходима валидна шофьорска книжка и да сте навършили 21 г.

Медицински услуги и застраховки: Медицината в Куба е на най-високо равнище, а стойността на медицинските услуги е сравнително ниска. Не забравяйте обаче, че ако се наложи да се обърнете към някаква здравна институция или да повикате лекар, трябва първо да се обадите на един от телефоните, посочени в застрахователната ви полица, за да предупредите застрахователната си компания за това, че се налага да използвате медицински услуги. 
Важно: Ако се случи да бъдете лекувани и не сте заплатили или дължите част от сумата, няма да можете да напуснете страната до ликвидиране на задължението. От 1 май 2010, всички посетители на Куба следва да представят здравна застраховка. При пристигането в страната  може да бъде поискано да представите застрахователна полица или карта за медицинска помощ, валидни за периода на престой в Куба.

Моля да имате предвид, че къпането на неохраняем плаж е опасно, тъй като морското дъно на дивите плажове често е покрито с остри корали и морски таралежи. Освен това сред коралите често се крият мурени (вид змиорки). Особена опасност могат да представляват медузите “португалска галера” (физалия), които през лятото морето изхвърля на плитко.  Една от най-големите опасности в Куба е слънцето. Силни слънчеви изгаряния могат да се получат дори при облачно време, затова е задължителна употребата на защитни кремове с висок фактор.  

Ваксинации и имунизации: Няма изискване за задължително или препоръчително ваксиниране преди влизане в страната.

Хранене: Основните продукти в кубинската кухня са свинското и пилешкото месо, различните подправки и екзотични плодове. Популярни са също така морските продукти като омари и скаридите камарон. Храната в държавни или хотелски ресторанти е добро качество и не крие опасност, но що се касае до частните ресторанти, зад изкусително ниските цени обикновено се крие ниско качество на продуктите. Внимавайте!

Митнически изисквания: Разрешен е безмитният внос на 200 цигари или 250 гр. тютюн, парфюмерия, лекарства, предмети за лична употреба, аудио-, видео- и фотоапаратура – по един предмет от всеки.

Разрешава се внос на до 5 000 USD или техен еквивалент в друга конвертируема валута. Суми над упоменатия размер следва да се декларират.

Забранен е вносът на оръжия, наркотици, порнографски издания, животински и растителни видове, някои хранителни продукти (плодове и месни продукти, произведени в европейските страни), сателитни системи и допълнения към тях и други системи за радио разпространение.

Не се препоръчва вноса на уреди като туристически ютии, чайници, GPS; Декларирането на пренасяните електроуреди е задължително.

От 1 юни 2007 г. се разрешава износът на 50 броя пури без фактура или друг документ. За всеки износ над 50 броя, пътникът е длъжен да представи на митническите власти фактура или друг документ, доказващ официалното закупуване на пурите от оторизираните за продажба магазини за хавански пури.

Забранен е износът на: повече от 200 цигари на човек; културни ценности без съответното разрешение на Министерство на културата; огнестрелно оръжие без съответното разрешение; конвертируемо песо; необработени корали; изделия от бял корал могат да се изнасят без ограничения; за изделията от черен корал е необходим сертификат.

Необходимо е да се попълни митническа декларация при износ на суми над 5 000 USD или техен еквивалент в друга конвертируема валута. 
Актуална информация за митническите изисквания може да намерите тук: http://www.mfa.bg/uploads/files/Customs/Cuba_customs.pdf

Сигурност: Сигурността в Куба е на високо ниво, особено в сравнение с останалите латиноамерикански държави. Личният багаж, документи, пари и пътни билети, задължително трябва да се съхраняват на сигурно място. Ползвайте сейф. Носете със себе си копия на личните документи. Посетителите на Куба следва да избягват военните зони и всички други строго охранявани обекти, които не винаги са обозначени. Забранено е да се снимат военни и полицейски обекти и техните служители, пристанища, железопътни линии и летища.

 

Полезни телефони и адреси:

Спешна медицинска помощ: 104; Пожарна: 105; Полиция: 106

Посолство на Република България в Хавана, Куба:
Адрес: 5-ta Avenida № 6407, esquinade 66, Miramar, Playa, Ciudad de La Habana
Телефон: +537 204 67 66; +537 204 67 68
Дежурен телефон извън работно време: +535 286 24 49
Работно време: 08.30-17.00
Консулска служба: 09.30 - 12.30
E-mail: Embassy.Havana@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba 

 


10 дни / 7 нощувки
Самолет
от 3820 лв.
Направи запитване
Код на офертата: 20AMCU01TT