TopTrip

ТАЙЛАНД - Страната на усмивките

Пригответе се за пътешествие, което никога няма да забравите! Тайланд привлича с неразкритите си съкровища и зашеметяващо красивата природа. Тук има по нещо за всеки: от мегаполиса Банкок, през магията на древната столица Аютая и буйните джунгли на запад, до тюркоазените плажове на юг. Предлагаме ви коктейл от екзотични преживявания, който ще ви остави без дъх! Нашата авторска програма в Тайланд е неповторим начин да се докоснете до тази красива страна, да вдишате екзотичните аромати на тайландската кухня, да се впуснете в приключение в природните й паркове, да останете съвсем сами в тюркоазените води на океана, а след това да изпратите слънцето, яздейки слон. Няма да разкриваме повече от изненадите, които сме приготвили за вас... Доверете ни се и нека предстоящото приключение бъде вратата към един различен свят, наречен Тайланд.

Дати: 03.03-17.03.2019 г.

Защо да изберете нас?
 удобни хотели 3*/4* със закуска 
 уникална авторска програма, която комбинира посещението на културни забележителности, трекинг в джунглата и почивка на остров с райски плажове.
 посещение на възхитителните руини на старата столица Аютая
 двудневен престой в национален парк Као Яй
 единствена по рода си програма, която предлага бюджетно съобразено пътуване, с гарантирано качество на услугите
• включени входни такси за всички турове и атракции без опционалните мероприятия! 

Ден 1 - 3 март /неделя/ Полет София – Доха – Банкок

Ден 2 - 4 март /понеделник/ – Банкок
Добре дошли в Банкок! Трансфер до хотела и настаняване. След закуска се отправяме на приключение из улиците на осем милионния мегаполис. Днешният ден ще бъде посветен на невероятните храмове, които стоят в основата на духа на Банкок. Нощувка.

Ден 3 - 5 март /вторник/ – Банкок – Сити тур - Кралският дворец, Изумруденият Буда, Пазарът на цветята
По обяд отпътуваме към Кралския дворец, който крие едно от съвременните чудеса на света – Храма на Изумрудения Буда. Свободна вечер. Нощувка.

Ден 4 - 6 март /сряда/ – Еднодневна екскурзия до старата столица Аютая
Рано сутринта нашият маршрут ни отвежда в Аютая - столицата на древното Кралство Сиам  в периода 1350 – 1767 г. 
и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. 
В края на деня ще отпътуваме към национален парк Khao Yai. Нощувка.

Ден 5 и Ден 6 – 7 - 8 март /четвъртък/ - петък – Национален парк Khao Yai 
След закуска се отправяме на целодневен трекинг в джунглата на национален парк Као Яй. Вечерята в парка ще продължим с вълнуващо нощно сафари. Нощувка.
Сутринта на втория ден заедно с нашия местен водач ще се отправим на още едно пътуване в джунглата, където ще наблюдаваме нейните диви обитатели. Посещение на водопада Haew Suwat, известен от филма "Плажът". Нощувка.

Ден 7 - 9 март /събота/ – Khao Yai – Trat – Koh Chang
След закуска – частен трансфер с минибус до кея в Трат, откъдето ще се качим на ферибот за райския остров Ко Чанг. Пристигане в Ко Чанг. Свободна вечер. Нощувка.

Ден 8 - 10 март /неделя/ – Koh Chang 
Трекинг в джунглата, посещение на живописния водопад Клонг Сон и езда на слонове. Свободна вечер. Нощувка.

Ден 9 - 11 март /понеделник/ – Koh Chang
Трекинг из южната част на острова. Ще се разходим из скрития природен рай на тропическата джунгла край рибарското селище Bang Bao. По-голямата част от днешната разходка е по спокоен равен терен. Свободна вечер. Нощувка.

Ден 10 - 12 март /вторник/ – Свободен ден в Koh Chang 
Свободен ден. Нощувка.

Ден 11 - 13 март /сряда/ – Koh Chang – шнорхелинг и разходка из близките острови
След закуска ще се разходим до близките острови с лодка, поръчана специално за нас. Възможност за шнорхелинг. Свободна вечер. Нощувка.

Ден 12 - 14 март /четвъртък/ – Свободен ден в Koh Chang
Свободен ден. Нощувка.

Ден 13 - 15 март /петък/ – Банкок 
След закуска потегляме обратно към Банкок.
Пристигаме в късния следобед. Време е за един тайландски масаж или вечеря в тайландски стил. Нощувка.

Ден 14 - 16 март /събота/ – Банкок
Ден, посветен на по-нестандартните места в Банкок. Пазарът Чатучак, къщата-музей на Джим Томпсън.
Свобода вечер. Нощувка.

Ден 15 - 17 март /неделя/Полет Банкок - София

Ако това е вашето пътешествие, разгледайте секция ДEТАЙЛИ

Дати: 03.03-17.03.2019 г.

Програмата в детайли:

Ден 1 - 3 март /неделя/ Полет София – Доха – Банкок

Ден 2 - 4 март /понеделник/ – Банкок
Добре дошли в Банкок! Трансфер до хотела и настаняване. След закуска се отправяме на приключение из улиците на осем милионния мегаполис. 
Днешният ден ще бъде посветен на невероятните храмове, които стоят в основата на духа на Банкок. Wat Arun, Wat Pho, The Golden Buddha Temple са само част от местата, които ще посетим по време на полудневния ни тур. Ще се разходим и из оживения район Bang Rak в сърцето на града, покрай сгради в колониален стил, и така ще се докоснем до историята на Банкок, който днес е пъстър микс от култури, религии и кулинарни изкушения.
Вечерта ще посетим известния Китайски квартал. Нощувка.

Ден 3 - 5 март /вторник/ – Банкок – Сити тур - Кралският дворец, Изумруденият Буда, Пазарът на цветята
Първата ни спирка днес ще е автентичният плаващ пазар Дамноен Садуак (на около 80 км от Банкок), чиято неповторима атмосфера трябва да бъде преживяна.
По обяд отпътуваме към Кралския дворец, който крие едно от съвременните чудеса на света – Храма на Изумрудения Буда (Wat Phra Keow), където ще открием статуя на върховното божество, извяна от едно-единствено парче нефрит и считана за най-светия и най-почитания религиозен обект в Тайланд. Свободна вечер. Нощувка.

Ден 4 - 6 март /сряда/ – Еднодневна екскурзия до старата столица Аютая
Рано сутринта нашият маршрут ни отвежда в Аютая - столицата на древното Кралство Сиам  в периода 1350 – 1767 г. Почти напълно заобиколеният от вода град е бил един от най-важните, богати и процъфтяващи центрове в Югоизточна Азия. Ще се любуваме на многобройни великолепни дворци, храмове, впечатляващи руини и крепости.
След това се отправяме към историческия парк Ayutthaya, който е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще посетим храма Wat Phra Si Sanphet. Някога най-важният и красив комплекс в града, днес не е останало много от предишното му великолепие, но руините му също имат свое собствено очарование.
Следобед ще разгледаме живописния дворец Bang Pa-In, наричан още Летен дворец, построен през 17 век, както и уникалния будистки храм Wat Wat Niwet Thammaprawat, построен в стила на европейска църква.
В края на деня ще отпътуваме към Националния парк Khao Yai, който ще бъде наш екзотичен дом в следващите два дни. 
Свободна вечер. Нощувка.

Ден 5 и Ден 6 – 7 - 8 март /четвъртък/ - петък – Национален парк Khao Yai 
След закуска се отправяме към най-стария национален парк в Тайланд Khao Yai.
Веднага щом пристигнем, ще се подготвим за трекинг в джунглата. Обяд в ресторанта на парка, а следобед  - посещение на най-впечатляващия водопад на Хао Яй - Haew Narok. С кола ще достигнем тези райони, където в късния следобед можем да видим големи стада диви слонове.  След вечерята в парка ще продължим с вълнуващо нощно сафари. Завръщане в хотела. Нощувка.
Сутринта на втория ден заедно с нашия местен водач ще се отправим на още едно пътуване в джунглата, където ще наблюдаваме нейните диви обитатели. Ще посетим водопада Haew Suwat, известен от филма "Плажът". След това ще отидем на място, от което ще се насладим на панорамна гледка към джунглата на Као Яй. Преди залез слънце ще бъдем истински щастливци да наблюдаваме ежедневната  миграция на прилепите, които точно в тази част на деня напускат пещерите си, за да изпратят слънцето. Връщане в хотела за вечеря. Нощувка.
Забележка: Гореописаната програма в националния парк е примерна, редът на посещенията може да бъде променен, в зависимост от метеорологичните условия.

Ден 7 - 9 март /събота/ – Khao Yai – Trat – Koh Chang
След закуска – частен трансфер с минибус до кея в Трат, откъдето ще се качим на ферибот за райския остров Ко Чанг. Ко Чанг днес е един от националните символи на Тайланд, сгушен в най-източната част на страната, до границата с Камбоджа. Островът съчетава безупречната красота на изумруденте води на океана, белите пясъчни плажове и буйната тропическа джунгла. Ко Чанг е предпочитан от онези пътешественици, които търсят убежище от цивилизацията, тишина и девствена природа. Ето затова и ние не можем да си позволим да го пропуснем!
След настаняването в хотела, остатъкът от деня ще бъде свободен за плаж, разходка из острова или почивка. Вечеря. Нощувка.

Ден 8 - 10 март /неделя/ – Koh Chang 
За тези от нас, които желаят да продължат изучаването на острова, сме подготвили трекинг в джунглата и езда на слонове.
До живописния водопад Клонг Сон ще спрем за обяд и освежаващо плуване. След обяд ще се насочим към слонския парк Bang Kwan Chang, където по желание ще пояздим слон в гората и ще научим повече за тези симпатични обитатели на острова. Свободна вечер. Нощувка.

Ден 9 - 11 март /понеделник/ – Koh Chang
След закуска се отправяме на трекинг из южната част на острова.
Ще се разходим из скрития природен рай на тропическата джунгла край рибарското селище Bang Bao. По-голямата част от днешната разходка е по спокоен равен терен, с изключение на няколко отсечки, които изискват изкачване, пресичане на потоци, преминаване по речни камъни и над водопади.
Ще спираме често в зоните за наблюдение на маймуни, птици, тарантули и змии, ще се наслаждаваме на живописни гледки и екзотична растителност, ще плуваме във водите на водопади. 
На връщане ще се разходим в автентичното рибарско селище Банг Бао, където ще намерим домашно приготвени, традиционни кулинарни изкушения и прясна риба.
Свободна вечер. Нощувка.

Ден 10 - 12 март /вторник/ – Свободен ден в Koh Chang 
Днес всеки ще може сам да организира деня си.
Имаме възможност за лек преход от около 4 километра, с малко изкачване и продължителност около 4 часа до водопада Клонг Плу. Нашата разходка ще ни отведе до диви орхидеи, папрати, лози и много красиви птици. Остатъкът от деня можем да посветим на плажа Kae Bae Beach – очарователно място с  безкрайна пясъчна ивица, много ресторанти, барове и магазини.Свободна вечер. Нощувка.

Ден 11 - 13 март /сряда/ – Koh Chang – шнорхелинг и разходка из близките острови
След закуска ще се разходим до близките острови с лодка, поръчана специално за нас.
Едно от местата, които ще посетим е слабо населения остров Koh Kood (Kut), втори по големина от островите Кох Чанг, известен с финия си пясък, чистите води и живописните заливи на западния бряг. На източния бряг са сгушени две рибарски селища, а в сърцето на острова се простират девствени тропически гори, мангрови реки и красиви водопади. Липсата на много туристи ни придава усещането, че сме попаднали в истинско кътче от рая. Възможност за шнорхелинг. Връщане на Ко Чанг привечер. Свободна вечер. Нощувка.

Ден 12 - 14 март /четвъртък/ – Свободен ден в Koh Chang
Планирането на днешния ден е индивидуално и според личните предпочитания на всеки един от нас.
Дали ще изберем удоволствието от почивка на плажа, тайландски готварски курс, разходка из многобройните местни магазинчета или отново ще се потопим в екзотичната природа на острова, денят със сигурност ще бъде наситен с много нови емоции и незабравими спомени.
Да се докоснем до тънкостите на тайландската кухня и да разкрием някоя от нейните тайни е истинско предизвикателство не само за любителите на кулинарното изкуство, но и за всички, които обичат да експериментират. В Тайланд е много популярно посещението на професионално организирани готварски курсове – кулинарно приключение, което ще допълни усещането ни за страната и нейните гостоприемни хора.
Свободна вечер. Нощувка.

Ден 13 - 15 март /петък/ – Банкок 
След закуска потегляме обратно към Банкок.
Пристигаме в късния следобед. Време е за един тайландски масаж или вечеря в тайландски стил. Нощувка.

Ден 14 - 16 март /събота/Банкок
Днес ще се разходим из по-нестандартни места в Банкок. Ще посетим специалния пазар Чатучак, където цветове и аромати омагьосват всеки, дошъл „просто да погледа“.
След това ще разгледаме известната къща-музей на Джим Томпсън.
За вечеря ще предложим изключително интересния и много различен ресторант „Condoms and Cabbages“, чиято история е свързана с фондацията за контрол на раждаемостта. Нощувка.

Ден 15 - 17 март /неделя/Полет Банкок - София

Цени в българси лева за полет на дата 03.03 - 17.03.2019 г.

Дата на отпътуване Цена на човек настанен в двойна стая Цена на човек настанен в единична стая
03.03 - 17.03.2019 3200 лв. 3560 лв.


Цената включва
• 
Самолетен билет София – Банкок – София с включени летищни такси и чекиран багаж;
• Билет за ферибота Трат - Ко Чанг - Трат;
• 13 нощувки с 12 закуски, 2 обяда и 1 вечеря;
• Всички трансфери по програмата;
• Местни екскурзоводи;
• Всички активности по програмата и входни такси, без доплащанията за допълнителните мероприятия;
• Представител на Топ Трип, екскурзовод-преводач на български език по време на цялото пътуване;
• Медицинска застраховка за периода на пътуването с покритие 50 000 на човек;

Цената не включва
 Допълнителни мероприятия, които се заявяват и заплащат на място;
 Бакшиши – 20€ за целия престой, които се заплащат на място;
 Всички разходи от личен характер
 Възможност за сключване на допълнителен застрахователен договор „Отмяна от пътуване“ по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие, при злополука
• Виза за Тайланд в размер на 30€ (еднократно влизане);

Допълнителни екскурзии (цена на човек)
 Кулинарен урок по Тайландска кухня 32€ 
 90мин традиционен Тайландски масаж с пресни билки – 35€

Забалежка
 Всички посочени цени са към момента на проверката. При резервация цените и наличността на свободни места подлежат на препотвърждение.
 Ограничени места- минимален брой туристи: 12, максимален: 16
 Туроператорът има сключена задължителна застраховка "Отговорност на туроператора". 
 Туроператорът не носи отговорност за свободното ви време и избраните от вас занимания извън обявената от нас програма и опционални мероприятия.
 * туроператорът си запазва правото за промяна в датите на полетното разписание (в случай на която ще бъдете своевременно уведомени), както и на реда по програмата, в зависимост от външни фактори, за да се вместим в обявената цена на договора, като гарантираме че качеството на предлаганите от нас услуги остава непроменено!

Начин на плащане
 Депозит за резервиране на място в размер на 300лв с краен срок 30.11.2018
 Втори депозит в размер на 1000лв с краен срок 20.12.2018 
• 
Финално плащане с краен срок 22.01.2019 

Срокове за анулации и неустойки
 До 30 работни дни от датата на заминаване – без неустойка
 От 30 работни дни до 20 дни – 500 лева
 От 20 работни дни до деня на отпътуване – 100% от стойността на пътуването
Важно: Анулационните срокове са различни за международните полети, вътрешните полети, хотелското настаняване и наземното обслужване. Те ще бъдат предоставени след получаване на депозит и препотвърждение на всички услуги и техните цени!

Необходими документи
 Копие на международен паспорт с мин. валидност 6 месеца преди датата на екскурзията.
 За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители!
 Виза за влизане в страната, издадена от Почетното Консулство на Кралство Тайланд

Вид използван транспорт: Самолет; Автобус; Ферибот; Частен микробус

Условия за записване
Чрез мейл на office@toptrip.bg или на телефон: 0700 31 006

Bangkok City Hotel 3*, Банкок

Eco Valley Lodge 3*, Као Яй

Bhumiyama Beach Resort 3*, Koh Chang

*или подобни, тъй като не можем да гарантираме наличността в хотелите, споменати по-горе

Часова зона 
Тайланд - Indochina Time (ICT), UTC +7

Валута 
Тайланд - бахт (TBH)

Електричество 
Тайланд - 220 V 

Митническа информация: http://www.thaiconsulate.bg/l-bg/thailand/p2-41-0.html
Тайландската митница забранява на всеки влизащ в Тайланд да носи повече от 50 гр. тютюн или 200 цигари на човек. Нарушителите ще бъдат глобявани с по 500 бата(около 12 евро) за всеки пакет ако цигарите са за лична употреба и с по 700 бата(около 15 евро) за всеки пакет, ако цигарите са внесени с търговска цел. За групи от туристи се препоръчва всеки пътник да носи отделно собствените си цигари. Цигари и тютюн не могат да бъдат пренасяни от друти лица в групата, тъй като митническите служби прилагат закона към носещия по-голямо количество от разрешеното. Закона за тайландските митници обхваща всички лица влизащи в Тайланд независимо от техните цели и престой в страната. Закона важи за всички видове тютюн независимо от начина на придобиване. Пътниците влизащи в Кралството имат право да носят максимум  до 1(един) литър концентриран алкохол и 1.5( литър и половина) вино за лична употреба.

Практически съвети:
Кралство Тайланд се слави в много строга политика против всякакъв вид наркотични вещества, затова силно се препоръчва да не приемате подаръци от непознати лица, както и да не оставяте багажа си без надзор.

Не забравяйте: Международен паспорт (и копие), виза, пари в брой и/или кредитна/дебитна карта, репелент, слънцезащитни продукти, шапка, слънчеви очила, удобни обувки, водоустойчиви калъфи/протектори за фотоапарати и мобилни телефони.

Тайланд

Тайланд означава "Страна на свободата". Интересен е фактът, че за цялата си 800-годишна история, Тайланд е единствената страна в Югоизточна Азия, която никога не е била колонизирана.

Сиам е това първото наименование на страната, преди началото на 12 век, а с началото на демокрацията страна е преименувана на Тайланд.
Дълго преди появата на тайландското кралство през 12-ти век, районът познат като долината Chao Phraya е бил населен от древна цивилизация, която може да бъде проследена до праисторически времена.

Национален флаг: Тайландският национален флаg е съставен от пет хоризонтални ленти в червено, бяло и синьо. Този трицветен флаг, наричан в Тайланд "trirong", е въведен за първи път при крал Vajiravudh (Рама VІ-ти ) през 1917 г., следвайки стария модел на тайландското знаме - бял слон върху червен фон.

Географско разположение: Тайланд е разположен в сърцето на Югоизточна Азия, обхваща площ от 513,115 кв.км.  Тайланд граничи на запад с Бирма, на север с Лаос, на изток с Лаос и Камбоджа и на юг с Малайзия.

Столица: Населението на Банкок е 12  000 000.
По-големи градове: на север: Chaingmai, на юг: Songkla, централен район: Ayutthaya и Chonburi, на североизток: Nakhon Ratchasima и Khon Kaen.

Кралство Тайланд е Конституционна монархия.
Управлява се от демократично избрано правителство и Негово Величество Крал Бумибол Адулядей, Рама IX-ти. Парламентът е двукамерен. Състои се от 200 членове на Сената и 500 избрани от населението членове на Народното събрание /House of Representatives/. В момента управляваща е Демократическата партия и 27-мия  Министър председател на Тайланд е  г-н Абисит Вежажива. Министър-председателят се избира от членовете на Народното събрание.
Банкок се управлява от избран от гражданите губернатор и е разделен на 36 района. Освен Банкок съществуват още 76 провинции, управлявани от назначени губернатори и разделени на райони, под-райони и селища.

История
Съществуват различни версии за произхода на Тайланд. Преди три десетилетия се смяташе, че Тайланд води началото си от преди 4 500 години от северозападен Szechuan в Китай, а по-късно тайландците се придвижват към сегашното месторазположение на страната. Тази теория се приема обаче за остаряла. Най-важното археологическо откритие е било направено в малкото село Ban Chaing близо до Udon Thani в североизточен Тайланд.

Разкопките на Ban Chaing започват преди две десетилетия, намерени са изрисувани керамични изделия, бижута, инструменти /сечива/ от бронз и желязо. Заселването започва около 3600 пр. Хр. Хората от Ban Chaing отглеждали ориз, опитомявали животни и били опитни грънчари. В течение на векове Тайланд е бил под влияние на различни култури - индийците през 3-ти век, монголците между 6-ти и 11-ти век до кхмерите /те изграждат приказния храм Angkor Wat, оставят ни в завещание  многобройни каменни храмове, разпръснати навсякъде в Кралство Тайланд/.

Специалистите считат, че доминиращата в Тайланд култура днес е пристигнала с племена, които са се придвижвали от южен Китай преди почти хиляда години. Те се настаняват там, където сега се простира северен Тайланд преди разширяването на юг към богатите равнини и долини, постепенно отстоявайки своята независимост от кхмерското и монголското кралства.

Сиам е името, с което страната е позната на света до 1939 г. и отново между 1945-1949г. На 11 май 1949 г. страната е  официално променено на Тайланд.

Климат
Тайланд е страна с топъл и влажен тропичен мусонен климат. В годината има 3 основни сезона, а температурата варира между 19 и 38 градуса по Целзий. Температурите са най-високи през март и април - между 28-38 градуса по Целзий при влажност между 73 и 82.8 процента. Най-голямо количество валежи пада през месеците юли и август и то практически главно в северната част на страната.

Сезони:
сух: от март до май
влажен: от юни до октомври
прохладен: от ноември до февруари

Населението на Тайланд е приблизително 66 000 000 души.

Гъстота – 120,6 жит. на кв. км.

Естественият прираст е 17 на 1000.

Средна продължителност на живота – мъже – 67 г., жени – 72 г.

Етнически състав:

 • тайски народи – 80,2%
 • китайци – 12,1%
 • малайци – 3,7%
 • кхмери – 1,3%
 • планински кхмери – 1,2%
 • други – 1,5%.

Език:
Официален език на Тайланд е тайски.

Английският език е широко говорим и разбираем в големите градове и особено в Банкок .

Валута:
Бат
е националната валутна единица в страната. Има 10, 20, 50, 100, 500 и 1000 бата, както и монети от 1, 5 и 10 бата. Един щатски долар е равен приблизително на 34-35 бата, а едно Евро - приблизително 48-50 бата.

Препоръчва се обмяната на валута да става в обменни бюра. тъй като в хотелите курса е доста по-неизгоден. Обменните бюра са отворени от 07.00 до 21.00 часа.

В повечето магазини и ресторанти може да се плаща с кредитни карти: VISA, AMERICAN, DINERSCLUB, както и с чекове в долари.

Тип:
Оставя се в заведенията, където обслужването не е включено в цената в рамките на 10 процента от стойността на поръчката. В хотелите също е прието да се оставят бакшиши около 1-2 $, само в случай че сте доволни от обслужването.

Централната банка на страната е Банката на Тайланд /Bank of Thailand/. Сред по-големите търговски банки на Тайланд са Bangkok Bank /Банка Банкок/. Siam Commercial Bank /Сиамска Търговска Банка/ , Krung Thai Bank, Thai Farmers Bank /Тайландска Селскостопанска Банка/ и Thai Military Bank /Тайландска Военна Банка/. Работно време - 10.00 до 17.00 ч. от понеделник до петък. Всички големи международни банки също имат офиси в Тайланд.

Транспортът в Банкок:
Обществен транспорт -
Обществените автобуси са много и не са скъпи. Цените на билетите варират между 3,5 или 20 бата в зависимост от мястото, до което пътувате. Автобусите с климатична инсталация в Банкок возят на цена между 6,8 и 18 бата. Червените и зелени микробуси с климатична инсталация, возещи на по-далечни градски разстояния, струват 20 бата.
С пътна карта на автобусните линии можете да се сдобиете в повечето хотели и книжарници.

Таксита и "Тук Тук" - Хотелските таксита имат фиксирани цени. Обществените таксита имат климатична инсталация, удобни са и таксата им започва от 35 бата за първите 3 км и приблизително 5 бата за всеки следващ километър.

Мото рикша "Тук Тук" - това такси на три колела е един от символите на Тайланд. Те се използват за пътуване на къси разстояния и цената им варира между 20 и 100 бата в зависимост от това къде сте избрали да отидете. Цената трябва да бъде предварително договорена, тъй като няма уред за отчитане на километрите.

Такси мотоциклет - Най-бързият начин да преминеш през трафика в по-големите градове на Тайланд е таксито-мотоциклет. Огледайте се за шофьор с цветна дреха. Цената се уговаря преди пътуването.

Речни таксита - Има различни видове лодки, които прекосяват реката Chao Phraya в Банкок. Частните "cigarette boats" са бързи и удобни за разходки из огромната речна мрежа. Двучасова частна обиколка струва около 500 бата. Разходка с обществената лодка пък струва 15 бата /от Khlong Toei до Nonthaburi/. Обиколката трае около час. По-кратките пътувания могат да струват около 5 бата /например от единия до другия бряг на реката/.

Влакът "Skytrain" /влак в небето/ - това е издигнат над улицата електрически влак, който пътува по две линии - Silom и Sukhumvit, като гарата, където става прехвърляне от един влак на друг, е Siam Square. Този влак е отличен начин да останеш над задръстванията, причинени от оживения трафик. Цената на превоза с този влак струва от 10 до 40 бата в зависимост от продължителността на пътуването. Влаковете се движат ежедневно от 6.00 часа сутринта до полунощ.

Транспорт от летището - Новото летище на Банкок е разположено на 35 км източно от самия град. То е едно от най-големите в Света и има капацитет да обслужва 12 милиона пътници годишно.

Телефон за справки на летището: 66 2 535 1111. Website: www.airportthai.or.th

Правила за чужденците
Чужденците, посещаващи Тайланд, трябва да притежават валидни паспорти или валиден документ за пътуване, съответната виза преди да влязат в страната.

Българските граждани са длъжни да кандидатстват за виза преди да влезнат в страната. Транзитната виза дава право на престой в Тайланд до 48 часа, туристическата - до 60 дни, а визите за не-имигранти, дипломати и официални посетители - до 90 дни.

Празници в Тайланд:

Тайландската Нова година е от 7 до 15 април. Характерно за този празник е пръскането с вода за здраве и късмет. Ако по това време се намирате в Тайланд, вие също няма да останете сухи!

Китайската Нова година е на 22-23 януари - дни на фестивалите и фойерверките.

Нова година - 1 януари

Будистки празник "Magha Puja Day" - 5 март. Празнува се при пълнолуние в третия лунарен месец. Кулминационна точка на празника е свещената обиколка около главната църква на всеки храм в страната.

Chakri Day /ден на династията Chakri/ - 6 април. Отбелязва се паметта на откривателя на династията Чакри - крал Рама I.

Ден на труда - 1 май

Ден на Коронацията - 5 май. Празнува се коронацията на крал Бумибол Адулядей /Крал Рама IX/.

Royal Ploughing Ceremony - 7 май. В присъствието на Краля или член на кралското семейство се отбелязва началото на сезона на ориза.

Будистки празник uVisakha Puja Day" - 2 юни. Празнува се при пълнолуние в шестия лунарен месец. Отбелязва се раждането, смъртта и просвещението на Буда.

Будистки празник "Asalha Puja Day" - 31 юли. Отбелязва се първото слово /с поучителен характер/ на Буда.

Будистки празник "Khao Phansa" - 1 август. Отбелязва се началото на дъждовния период.

Рожденият ден на Кралицата или Ден на майката - 12 август. Празнува се рожденият ден на Кралицата на Тайланд Сирикит.

Chulalongkorn Day - 23 октомври. Празник, който е посветен на Крал Рама V.

Рожденият ден на Краля и Национален празник - 5 декември. Отбелязва се рожденият ден на Крал Бумибол Адулядей.

Ден на Конституцията - 10 декември. Празнува се създаването на тайландската демократична конституция.

Вечерта срещу Нова година -31 декември. Празненство по случай идващата нова година.

Какво можем да видим в Банкок

Паркове:

Съществуват повече от 10 обществени парка, разпръснати из Бангкок. Тези невероятни възстановяващи зони са "дробовете", от които хората в столицата се нуждаят, а понякога са и средище на културни събития. По надолу са описани основните обществени паркове в Банкок:

 • Паркът "Lumphini" е обществен парк с дълга история. Крал Рама IV е дал 200 раи от неговата собствена земя да бъдат използвани за първия обществен парк в Тайланд и го нарекъл на родното място на Буда - "Lumphini". Днес паркът все още е място, което хората в Бангкок използват за почивка и спорт. Правителствени агенции от публичния сектор ежегодно организират фестивала "Музика в парка" от декември до април, когато е най-приятният сезон в Тайланд. Входът е свободен. Във фестивала участват различни групи, които свирят разнообразни стилове музика - от големи и известни групи до тайландски народни и класически музикални групи. Понякога има куклено шоу и khon изпълнения.
 • Паркът "Saranrom" е разположен на бул. Rachini в района на Министерството на външните работи. Този парк е създаден през 1874 г. по време на управлението на Крал Рама V и е мястото, където е разположена статуята на Кралица Сунанта. Той е бил разширен и отново отворен като място за почивка на хората от Бангкок.
 • Царският парк "Рама IX" е известен с богата си растителност. В него е разположена сграда в чест на Краля, която показва аспекти на неговите разнообразни задължения и интереси.
 • Паркът "Rommaninat" е бил стар затвор при управлението на крал Рама V и е използван до неотдавна. След закриването на затвора сградата му е била адаптирана за магазин, в който са показвани продукти, направени от затворниците. Дворното място на затвора сега е облагородено с цел да се използва като зелена зона от хората на остров Rattanakosin.
 • Паркът "Benchasiri" е друга зелена зона за гражданите, живеещи в сърцето на града, която е разположена на бул. Sukhumvit.
 • Паркът "Santichaiprakan" - най-голямата забележителност в него е Pom Phra Sumen, бялата крепост от времето, когато Бангкок е бил създаден. Крепостта е разположена по продължението на парка. Този парк има красива природа, защото е разположен на брега на река Чао Прая на бул. Phra Athit. Вечер хората спортуват или играят аеробика, или просто седят и се наслаждават на освежаващия бриз от река Чао Прая.
 • Паркът "Chatuchak" е хладно и сенчесто място с разнообразие от дървесни видове. Известен е също с огромния съботно-неделен пазар и площада Чатучак, намиращ се зад самия парк.
 • Паркът "Suan Rot Fai" или т.нар. "Железопътен парк" е разположен близо до северния транспортен терминал /Мо Chit/; използва се за голф игрище на тайландските железници.

В допълнение може да се каже, че има обществени паркове за забавления като зоологическата градина "Khao Din Wana", и частни паркове за забавления като "Suan Siam", Safari World и Dream World.

 • Гранд Палас /Кралският дворец/ и Изумрудения Буда. Храмът на Изумрудения Буда е долепен до Големия дворец - The Grand Palace, който е разположен на площ от 945 000 кв.м. и обхваща над 100 сгради, в които е събрана 200-годишна история на дворцов живот и архитектурни експерименти.
 • Уат По е най-старият и най-голям храм в Бангкок. Той има най-богатата колекция от изображения на Буда.
 • Зоологическата градина "Дусит" е приютила 300 бозайника, 200 влечуги, 800 птици и много други, включително и някои редки видове. До 1939 г. зоопаркът е бил личната градина на крал Рама V. В центъра на зоологическата градина има голямо езеро, детска площадка и типични тайландски ресторантчета.
 • Паркът на слоновете е познат още като "Слонската ферма". Той предлага шоу-програми със слонове и крокодили. Част от атракциите са борба между крокодили и истински бенгалски тигър, до който туристите могат да се снимат.
 • Крокодилската ферма в Самутпракан е най-голямата ферма за развъждане и отглеждане на крокодили /повече от 40 000 представители на вида/ и мини зоопарк, където се отглеждат змии, тигри, маймуни и много екзотични птици. Можете да станете свидетели на уникално шоу, по време на което умелите тайски дресьори правят фантастични трикове с крокодили - дърпат ги за опашките, слагат си главите в устите им и т.н. Любителите на силни усещания могат да се снимат облегнати на мокрия гръб на крокодил.
 • Плаващият пазар и градината на розите са едни от най-често срещаните обекти на снимките от Тайланд. Плаващите пазари представляват дървени канута, плаващи по каналите на Бангкок, отрупани с плодове.

Круиз по реката Чао Прая е друга забележителност на Бангкок. На борда на този речен експрес вие можете да прекарате 90 незабравими минути.

Гъсто населената столица на Тайланд - Бангкок, е център за много дейности, включително и голям брой културни събития. Понастоящем съществуват много агенции и организации, които организират разнообразия от различни забавления за столичани през техните почивни дни. Те включват разходка с електрически трамвай и каране на колело на остров Ратанакосин. Центърът за туризъм в Банкок е осигурил електрическия трамвай, за да възкресят идеята да се използват трамваи, така както е било преди 50 години. Електрическият трамвай се движи събота и неделя и тръгва от Bangkok City Hall на всеки кръгъл час от 10 до 21 часа. Той прави кръг по остров Ратанакосин. Освен разходката с електрическия трамвай, за да научат историята на острова, Центърът за туризъм на Бангкок организира и каране на колело всяка събота.

Националният музей е място, което събира важни произведения на изкуството и антики. Освен този музей могат да бъдат разгледани също и Кралският музей и Националния научен музей.

Частни музеи: Дворецът "Suan Phakkad", музеят "Prasaf", музеят "Джим Томпсон", Музеят за керамика и грънчарство и Восъчният музей са най-популярните частни музеи в и около Бангкок.

Музеи и галерии

Националната художествена галерия е разположена на бул. Chao Fa в подножието на моста "Phra Pin Klao". Тя е център за изложби на древни и традиционни тайландски произведения на изкуството, както и на съвременно изкуство на известни тайландски творци. Освен това тук са изложени и картините с маслени бои на Крал Рама VI и Крал Рама IX.

Театърът "Chalerm Krung" е построен по случай честването на 150-годишнината от създаването на Бангкок през 1932 г. По това време той е бил най-модерният театър в Азия. След това театърът е бил отново ремонтиран и изграден като модерен кино-театър снабден със специални лазерни устройства и системи за "multivision" за различните видове представления като khon, драма и стари филми. Понякога филмовите фестивали и културните събития се провеждат в този театър.

Центрове за пазаруване

Световният търговски център, с неговия безмитен магазин, Narayana Phand, Централният универсален магазин, Siam Square и Търговският център са само част от многото места в Бангкок, където на туристите и местните граждани се предлага изключително голямо разнообразие от стоки.

Какво можем да видим в Пукет

Великолепни пясъчни плажове, кристално, лазурно море, богат подводен свят, уникални национални паркове, истински тропически джунгли и в допълнение към всичко това - екзотичен нощен живот: множество барове, ресторанти и нощни клубове.

Морско Кану:
Andaman Sea Kayak - това е екскурзия в уникалния свят на морските пещери и лагуни, създавани от природата в течение на хилядолетия. Ще имате удоволствието да посетите едно от най-интересните места в Тайланд Phang-Nga Bay -Националния морски парк. На борда на малко кану ще имате едно незабравимо пътешествие. През тесни тунели ще се окажете в центъра на изключително красива лагуна. Ще разгледате великолепните морски пещери.

Fanta Sea
В този парк ще имате възможност да наблюдавате незабравимо екзотично шоу, посветено на историята на Тайланд. Това е великолепно представление в стир Лае Вегас, което по интересен начин обединява тайски фолклор, магическо представление, въздушен балет, акробатична трупа, циркови номера с участието на повече от 30 слона, множество птици и биволи. Разхождайки се по уличките на парка , ше се наслаждавате на необикновената красота на езерата и площадите с фонтани и дворци. Ще имате възможност да се насладите и на вечеря от тайската кралска кухня в ресторанта "Златният дворец" като ще ви обслужват митични райски птици.

Островитe Пи-Пи
Изключителна красота, коралови рифове и пещерите на Андаманските пирати. Тук можете да плувате на воля, а любителите на подводното гмуркане ще се окажат в царството на коралите и ярките риби. Тези острови ще ви поразят със своя ландшафт, заливчета и великолепни плажове.

Обща информация

Работно време: Правителството и бизнес офисите са отворени от 8.30 до 16.30ч. от понеделник до петък.

Електрификация: 220 волта.

Вестници и медии: В Банкок има над 100 радиостанции. Всички те са притежание на държавата, но са отдадени под концесия на частни компании. Радиопредаването се извършва и на тайски, и на английски, като новини се излъчват на всеки час. В столицата има и над 20 ежедневника. Сред водещите тайландски вестници са Thai Rath, Daily news, Siam Rath, Matichon, Neaw Na, Sum Post, Ban Muang, Wattachak и Manager. Два са по-големите ежедневници на английски език - Bangkok Post и The Nation. Има множество списания на английски език, както и местни издания на японски, китайски и някои европейски езици. Много от по-големите международни вестници, списания и книги са също широко достъпни.

В Тайланд има 5 телевизионни станции - каналите 3, 5, 7 , 9 и 11. Излъчват се местни шоу програми, информационни бюлетини, предавания на живо относно важни събития и др. Кабелните телевизии също са широко достъпни при абонамент.

Здравни и медицински условия: В Банкок има множество клиники и болници, които са готови и способни да окажат необходимата помощ при различни ситуации. По-големите обществени и частни болници са снабдени с добра медицинска техника и международно признати и високо квалифицирани специалисти. Всички фармацевтични средства са широко разпространени. Въздържайте се да пиете вода от крана!

Полезна митническа информация: Тайландската митница забранява на всеки влизащ в Тайланд да носи повече от 50 гр. тютюн или 200 цигари на човек. Нарушителите ще бъдат глобявани с по 500 бата(около 12 евро) за всеки пакет ако цигарите са за лична употреба и с по 700 бата(около 15 евро) за всеки пакет, ако цигарите са внесени с търговска цел. За групи от туристи се препоръчва всеки пътник да носи отделно собствените си цигари. Цигари и тютюн не могат да бъдат пренасяни от друти лица в групата, тъй като митническите служби прилагат закона към носещия по-голямо количество от разрешеното. Закона за тайландските митници обхваща всички лица влизащи в Тайланд независимо от техните цели и престой в страната. Закона важи за всички видове тютюн независимо от начина на придобиване. Пътниците влизащи в Кралството имат право да носят максимум  до 1(един) литър концентриран алкохол и 1.5( литър и половина) вино за лична употреба.

Телефонни услуги:
Телефонен код за международно набиране + 66 /1/ - за Банкок.

 • Телефони услуги за Банкок : 1133
 • Телефони услуги за страната: 183
 • Полиция: 191
 • Пожарна: 199
 • Бърза помощ в Банкок: 0 2252 2171 5
 • Туристическа информация /главен офис/: 0 2694 1222, вътрешни номера от 1000 до 1004.
 • Туристическа информация / офис на летището/:
  терминал I: 0 2523 8972/ 3
  терминал II: 0 2535 2669
 • Туристическа полиция: 195, 1155
 • Център за обслужване на туристи: 1155

Източник: http://www.thaiconsulate.bg


14 дни / 13 нощувки
Самолет
от 3200 лв.
Направи запитване
Код на офертата: AMSTA001TT